Bra bakgrund om Zelenskyj

De franska journalisterna Régis Denté och Stéphane Siohan ger i sin bok ”Volodymyr Zelenskyj. I huvudet på en hjälte” en bra bakgrund för den som vill förstå hur en rysktalande underhållare, med judisk bakgrund från den slitna industristaden Kryvyj Rih har hamnat i en roll i centrum för världspolitiken och bidragit till att östra Europas framtid kommer att förändras för lång tid framåt

böcker | 2022-12-30
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2022

Bok: Volodymyr Zelenskyj. I huvudet på en hjälte

Författare: Régis Denté och Stéphane Siohan

Översättning: Nils Wadström

Förlag: Bokförlaget Polaris

Volodymyr Zelenskyj besöker Cherson den 14 november, tre dagar efter att staden återtagits.

Volodymyr Zelenskyj besöker Cherson den 14 november, tre dagar efter att staden återtagits. Foto: President.gov.ua/Wikimedia

Det var knappast överraskande att Europaparlamentet i höst beslöt att ge Sacharovpriset till ”Ukrainas modiga folk”. Priset, som är uppkallat efter en sovjetiske medborgarrättskämpen Andrej Sacharov (1921-1989), motiverades så här av talmannen Roberta Metsola:

”Detta pris tillägnas de ukrainare som kämpar på marken. De som har tvingats fly. De som har förlorat släktingar och vänner. Alla de som försvarar det som de tror på. Jag vet att det modiga ukrainska folket inte kommer att ge upp och det kommer inte vi heller”.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är en av dem som hyllas av Europaparlamentet och han är en person som detta år har väckt beundran sedan han valde att stanna kvar i huvudstaden Kiev för att från den 24 februari leda motståndet mot den ryska aggressionen.

De franska journalisterna Régis Denté och Stéphane Siohan ger i sin bok ”Volodymyr Zelenskyj. I huvudet på en hjälte” en bra bakgrund för den som vill förstå hur en rysktalande underhållare, med judisk bakgrund från den slitna industristaden Kryvyj Rih har hamnat i en roll i centrum för världspolitiken och bidragit till att östra Europas framtid kommer att förändras för lång tid framåt.

Foto: Bokförlaget Polaris

Författarna påpekar att Ukraina länge var ”en instabil nation utan statstraditioner och solida politiska eliter, uppdelad i religiösa och språkliga tillhörigheter, skakad av den postsovjetiska rövarkapitalismen och plundrad på sina resurser av oligarkerna”.

Protesterna, ”Majdanrevolutionen”, 2013-2014, ledde till att den proryske presidenten Viktor Janukovytj avsattes och flydde till Ryssland men också till rysk ockupation av Krim och ett lågintensivt krig i Donbass. Samtidigt skulle ett nytt Ukraina byggas upp men spelet bakom kulisserna mellan olika oligarker fortsatte.

I boken beskrivs sedan hur Zelenskyj överraskande blir president efter storsegern i valet 2019 och hur okunnig och tafatt han var i sin nya roll. Att göra succé som fiktiv president i ”Folkets tjänare” var långt från den verkliga politiken.

Enigheten i Ukraina har varit stor inför angreppet men bråket i november mellan Kievs borgmästare Vitalij Klytjko och Zelenskyj om elförsörjningen i huvudstaden visar att den dag kriget tar slut så kommer gamla motsättningar säkert blomma upp igen. Och att vara krigshjälte innebär ingen garanti för fortsatt popularitet, vilket Winston Churchill fick erfara vid valet i juli 1945 då han förlorade till labour.

Ulf B Andersson

böcker | 2022-12-30
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2022