Stöd till militär insats
Amnesty International uppmanade den 2 december FN:s säkerhetsråd att snarast fatta beslut om att skicka en fredsbevarande styrka till Centralafrikanska republiken, CAR. Det är ovanligt, men inte unikt, att Amnesty kräver militär intervention för att skydda civila.
ledare | 2013-12-10 Av: Ulf B Andersson Även publicerad i AmnestyPress #5/2013 |
Enligt kapitel 7 i FN-stadgan har säkerhetsrådet rätt att godkänna våldsanvändning med ”luft-, sjö- och landstridskrafter tillhörande medlemmar av Förenta Nationerna” för att upprätthålla ”internationell fred och säkerhet”. Den 2 december uppmanade Amnesty International FN:s säkerhetsråd att snarast fatta beslut om att skicka en fredsbevarande styrka till Centralafrikanska republiken, CAR.
Amnesty kräver att FN-styrkan ges ett så kallat robust mandat för att skydda civila, däribland internflyktingar, i CAR och att ett internationellt vapenembargo införs.
Amnesty har under ett antal år i rapporter belyst den kaotiska situationen i CAR och gång på gång krävt att myndigheterna i landet ska skydda civilbefolkningen. Sedan självständigheten från Frankrike 1960 har landet förblivit ett av Afrikas fattigaste, trots stora rikedomar, och kupper och instabilitet har präglat landet. Under perioden 1966-1979 styrdes CAR av en diktator som blev ryktbar när han utropade sig till kejsare Bokassa I. Trots Bokassas skräckvälde var han en nära allierad till Frankrike som dock till sist organiserade den kupp som störtade kejsaren.
År 2002-2003 försökte dåvarande presidenten Ange-Félix Patassé rädda sig kvar vid makten med hjälp av soldater från Libyen och en av de kongolesiska rebellrörelserna, MLC. Jean-Pierre Bemba, ledare för MLC, var vicepresident i Demokratiska republiken Kongo men greps i Bryssel år 2008 och står nu inför rätta i internationella brottmålsdomstolen, ICC, i Haag åtalad för att MLC-soldater i Bangui begick våldtäkter mot ett stort antal kvinnor, män och barn. I slutet av november meddelade ICC att Bembas adovokater ska åtalas för att ha förfalskat vittnesmål till den åtalades fördel. Det är enda åtalet ICC har väckt när det gäller CAR och Amnesty kräver att ICC nu bevakar det som nu pågår i CAR.
I mars intog en rebellallians kallad Seleka (unionen) huvudstaden Bangui. En afrikansk fredsstyrka fanns redan på plats i landet. 13 soldater från Sydafrika och tre från Tchad dödades vid rebellernas intåg i staden då rebelledaren Michel Djotodia utropade sig till president. De senaste månaderna har situationen i landet utvecklats mot en katastrof, med växande inslag av religiös konflikt, och Frankrike har varnat för ”folkmord” och krävt en internationell militär insats.
Frågan om militär intervention är känslig inom Amnesty och den aktuella uppmaningen till säkerhetsrådet kom efter konsultationer med sektionerna runt om i världen i enlighet med de regler som internationella rådsmötet till sist beslöt om år 2005.
På den svenska sektionens årsmöte i Uppsala på våren 2005 ville man dock ”att Amnesty helt ska undvika att ta ställning till (…) militära interventioner”. Kravet på en FN-insats i CAR är ovanligt men inte unikt då det inte är första gången Amnesty kräver militärt ingripande. Det har bland annat tidigare hänt när det gällde Ituri i Kongo i maj 2003 och hösten 2008 då rebellgruppen CNDP gick till offensiv i östra Kongo.
Ulf B Andersson
Läs också: Amnestydelegation rapporterar från Bangui (december 2013)
ledare | 2013-12-10 Av: Ulf B Andersson Även publicerad i AmnestyPress #5/2013 |