Najeeb al-Nauimi klev in i Guantánamo-bur

reportage | 2003-12-19

Situationen på den amerikanska militärbasen Camp Delta i Guantánamo på Kuba innebär en tillbakagång för de mänskliga rättigheterna. Hela det juridiska systemet inom detta område har kollapsat. Detta sade Dr Najeeb al-Nauimi då han tillsammans med Gösta Hultén från Guantanamogruppen besökte Amnestys sekretariat i Stockholm.

Dr. Najeeb al-Nauimi menar att de
flesta av de fängslade är oskyldiga.

Advokaten Dr. Najeeb, före detta justitieminister i Qatar, är inbjuden till Stockholm av Guantanamogruppen. Han företräder runt 100 av fångarna på Camp Delta och han menar att det endast är ett fåtal av de cirka 650 personer som sitter fängslade som överhuvudtaget har någon anknytning till al Qaida eller talibanerna. En orsak till att så många oskyldiga sitter fängslade kan bero på att **USA har betalat för varje person som överlämnats.

– Flera av dem som sitter fängslade, både i Pakistan och på Kuba, är studenter som inte hade någon möjlighet att fly från Afghanistan när kriget bröt ut. När de försökte ta sig över gränsen greps de och överlämnades till pakistansk polis, som i sin tur överlämnade dem till amerikanerna. Andra överlämnades efter att ha gripits då de begått brott som inte hade anknytning till själva konflikten, förklarar dr. Najeeb.

När dr. Najeeb tog kontakt med de pakistanska myndigheterna och berättade att han visste att de hade fängslat ett antal personer i Pakistan, fick han till svar att de inte hade någon person fängslad med anknytning till konflikten. USA har fortsatt med detta hemlighetsmakeri, vilket gör det omöjligt för omvärlden att veta Guantánamofångarnas exakta antal och identitet

– En sudanesisk kameraman som arbetade för TV-kanalen al-Jazira greps i Pakistan då han sökte nytt visum till Afghanistan. Han togs senare till Kabul där man ville ta reda på om hans nyutfärdade pass var äkta. Han skulle ha släppts när man fick besked från Sudan om att passet var äkta, men fyra månader efter gripandet fick hans hustru ett brev från honom avsänt från Guantánamo, berättar dr. Najeeb.

Enligt en läkare som besökt fångarna på militärbasen, har 25-26 av de fängslade blivit psykiskt sjuka av att sitta inlåsta. USA menar dock att de var sjuka redan innan de fängslades.

– De två första som släpptes från Guantánamo Bay, en man från Afghanistan och en från Tadzjikistan, hade gripits efter att de rymt från ett mentalsjukhus i Mazar-i-Sharif i norra Afghanistan, påpekar dr. Najeeb.

Dr. Najeeb menar att det efter den 11 september 2001 skett en förändring inom den internationella humanitära rätten, men att det är osäkert hur den kommer att utvecklas i framtiden. Utöver de fyra Genèvekonventionerna, vilka godtogs 1949, finns ett stort antal senare tillkomna nationella och internationella lagar som reglerar krig.

– Men vi behöver varken ändra de regler som finns eller skapa nya, istället måste vi börja använda de regler som redan existerar, betonar han.

Dr. Najeeb besökte Mehdi Ghezali
(till vänster) på Södermalmstorg.

Dr. Najeeb hann även träffa Mehdi Ghezali, pappa till den svenske medborgaren Mehdi Muhammed Ghezali som sitter fängslad på Kuba, då denne demonstrerade med sin bur på Slussen i Stockholm. Tidigare under kvällen fick Mehdi besök av ett antal riksdagsledamöter. Henrik von Sydow (m), Gustav Fridolin (mp), Elina Linna (v) och Sven Gunnar Persson (kd) gick alla in i buren.

– Vi måste fortsätta kämpa tills Mehdi Muhammed blir fri och därför är det viktigt att vi får till stånd ett internationellt seminarium i USA där vi kan diskutera situationen, sade Gustav Fridolin.

Text och bild: Anna Thulin, praktikant på Amnesty

reportage | 2003-12-19