Protestdag för Darfur

reportage | 2007-05-02

Utanför Sudans ambassad. Foto: Anna Gustafsson

I söndags genomfördes protestaktioner runt om i världen för att protestera mot passiviteten kring Darfur. I Stockholm protesterade Amnesty utanför Sudans ambassad och i London samlades över 3 000 personer utanför 10 Downing Street.

29 april hade av koalitionen "Globe for Darfur" valts som världsomfattande protestdag då det nu är fyra år sedan den humanitära krisen i Darfur utbröt. I februari 2003 inleddes ett väpnat uppror och snart hade två rörelser framträtt, dominerade av den svarta muslimska befolkningen i Darfur. SLA, Sudans befrielsearmé, och JEM, Rörelsen för jämlikhet och rättvisa, krävde inte självständighet utan att den afrikanska befolkningen skulle få större del av resurserna. Regeringen i Khartoum svarade med en militär offensiv och gav sitt stöd till janjawid-milisen, i huvudsak lokala arabiska grupper. Sedan 2003 beräknas mellan 200 000 och 300 000 människor ha dött i samband med konflikten och över två miljoner har tvingats lämna sina hem.

I maj 2006 slöts ett fredsavtal i Nigerias huvudstad Abuja, men det var endast en rebellgrupp - en fraktion av SLA - som skrev på och kriget har fortsatt och har också fått en regional spridning till Tchad och Centralafrikanska republiken. Sudans regering har flera gånger sagt sig vara villiga att acceptera att den nuvarande fredsbevarande styrkan från Afrikanska unionen - runt 7 000 soldater och poliser - förstärks med FN-soldater. Men detta har ännu inte genomförts och ett av kraven vid söndagens manifestationer var att en FN-styrka skickas till Darfur för att skydda civilbefolkningen.
I en intervju med BBC den 30 april förklarade Sudans utrikesminister Lam Akol att regeringen i Khartoum är beredd att förhandla med rebellerna vid ett möte som planeras i maj i Juba, huvudstaden i södra Sudan. Han varnade dock för att regeringen inte kommer agera under påtryckningar från utlandet.

Sudans väpnade styrkor lovade enligt ett uttalande på måndagen, som återgavs av SUNA, den sudanesiska nyhetsbyrån, att rebellerna i Darfur ska krossas. Armén anklagade rebellgrupper för att ha dödat en helikopterpilot som hade nödlandat i norra Darfur. Rebellerna i NRF, den nationella räddningsfronten, hävdade att de hade skjutit ner en helikopter som gick till anfall mot rebellposteringar.

I Sverige hade Amnesty utlyst en protestaktion på söndagen utanför Sudans ambassad på Lidingö.
- Vi var sex stycken som deltog i manifestationen. Vi stod mitt emot Sudans ambassad, vepan var tydlig och uppseendeväckande i den hårda vinden, vi delade ut foldrar med information om situationen och vykort riktade till Sudans regering till förbipasserande, berättar Anna Gustafsson, Sudansamordnare i svenska Amnesty. Vi kände att det var viktigt att stå utanför Sudans ambassad eftersom att det är den sudanesiska regeringen vi vill påverka.
Efter en timme lämnades ett brev över till ambassaden med krav på att den sudanesiska regeringen omedelbart ska ta emot de fredsbevarande FN/AU styrkorna för att skydda folket i Darfur och för att få ett stopp på konflikten.
- Konflikten i Darfur är den för närvarande största humanitära krisen i världen och civilbefolkningen blir allt mer utsatt. Urskillningslösa attacker genomförs utan någon som helst hänsyn till humanitär rätt. Hela byar utplånas. Skolor och sjukhus har medvetet bombats. Den sudanesiska regeringen har genomgående underlåtit sin skyldighet att skydda civilbefolkningen i Darfur och MÅSTE acceptera en FN-styrka, betonar Anna Gustafsson. För vår del kändes det oerhört viktigt att fortsätta att medverka i den globala rörelsen som genom Darfur-dagarna arbetat för detta sedan förra hösten.

Protesterna i andra europeiska städer var betydligt större än i Stockholm. I London gick omkring 3 500 personer till 10 Downing Street, premiärministers bostad, för att uppmana Tony Blair att utnyttja sitt inflytande för att trycka på det internationella samfundet att vidta åtgärder. Tony Blair hade på fredagen lovat tuffare åtgärder mot den sudanesiska regeringen och rebellerna om de misslyckas att nå en lösning på konflikten. Brittiska Amnesty välkomnade att åtta av nio kandidater till ledande poster inom Labour-partiet uttalat stöd för den världsomfattande Darfur-dagen.
Peter Hain, minister för Nordirland, sade till exempel att världen väljer att blunda när folkmord begås i Darfur. Och John McDonnell från partiets vänsterflygel anklagade Europa för att vara mer intresserat av handel än av att förhindra folkmord.

I Berlin och Rom hölls demonstrationer. I ett 30-tal andra huvudstäder arrangerades protestmöten. I Washington talade Amnestys chef i USA, Larry Cox, och manade de hundratals åhörarna i Lafayette-parken att inte ge upp arbetet för Darfur:
- Vi kommer inte ge upp, sade Larry Cox enligt Christian Post. Vi kommer fortsätta arbeta mot mördandet, våldtäkterna och förstörelsen av byar som nu också sprider sig in i Tchad.

Text: Ulf B Andersson och Sunita Rao

Läs mer:

Amnestys uppmaning till EU (23 april)

Globe For Darfur

Nyheter från Sudan

reportage | 2007-05-02