Amnesty i Prideparaden: Rekordstort!

reportage | 2008-08-02

Ett ihållande duggregn, som ibland förvandlades till lättare regnskurar låg på lördagen över Stockholm när årets Prideparad hölls. Trots regnet kom tiotusentals deltagare och trottoarerna var fyllda av stockholmare som jublade och vinkade och någon gång höjde på ögonbrynen inför mångfalden i tåget. Amnestys gultröjade avdelning samlade ett hundratal personer, vilket är rekord i en parad som drog rekordstort antal deltagare.

Ett hundratal personer gick i Amnestys del av paraden.

Amnestys deltagande i Paraden och hade fått så många som 100 Amnestymedlemmar att anmäla sitt deltagande vilket gjorde att regnet som öste ner vid lunchtid inte avskräckte från att ta sig till Humlegården.
- Klart att det är väldigt blött men det gör inget, man måste hålla uppe humöret och det blir inte svårt. Vi har rekordmånga deltagare i år då vi gått ut mer generellt än tidigare och bett alla som vill att ställa upp med Amnesty i paraden, berättar en av Amnestyarrangörerna.

Linn Ekare och Jenny Larsson.

Linn Ekare och Jenny Larsson deltog för första gången i Prideparaden med Amnesty.
- Prideparaden är bra för att visa vad man står för. Vi är här för att visa att vi stödjer dem som paraden är till för, säger Linn Ekare.
- Vi är för att visa vår ståndpunkt helt enkelt, förklarar Jenny Larsson.

Henrik Barkman.

Henrik Barkman gick i paraden för andra gången.
- Första gången var för två år sedan. Då sken solen men det känns kul trots regnet. Pride är mycket glädje, skön mångfald och en massa vackra människor. Paraden ger en möjlighet att stå upp för den man är. För alla är det inte en så stor grej men för vissa är det det. Jag hörde att försvaret skulle gå i sina uniformer i år - det är härligt!, säger Henrik Barkman.

- Jag kom hit för att jag är medlem och det ska bli roligt att
delta, tycker Frida Henriques.
- Paraden står för tolerans, öppenhet och kärlek, säger Judith Kios.

Anette Sasvari och Anna Lundbom.

Anette Sasvari, ordförande i Amnestys Stockholmsdistrikt, var där med vännen Anna Lundbom som var där för första gången. Anette Sasvari är dock en rutinerad pridedeltagare:
- För mig står paraden för kärlek. Jag har varit runt i hela världen på Pride, bland annat i USA och Berlin.

Ginevra och Damien Francenne.

Ginevra, volontär för italienska Amnestys hbt-grupp var i Stockholm med anledning av Amnestys interna konferens för Amnestys hbt-aktivister. Amnesty Press pratar med henne när hon laddar för paraden tillsammans med Damien Francenne, hbt-aktivist i Amnesty från Belgien.
- Jag har deltagit i många Prideparader förut, bland annat var jag i Riga förra året. Den paraden skiljer sig från den här i Stockholm. I Riga är paraden mycket mer politisk och det hålls motdemonstrationer. Bara två män klädde upp sig till kvinnor i paraden förra året, det finns en stor rädsla. Här i Stockholm känns det som paraden är mycket mer glad och fri, säger Ginevra.

Tobias Mader och Hannes Schuk.

Hannes Schuk, hbt-aktivist från Schweiz, har också deltagit i Amnestys hbt-konferens och var mycket nöjd med konferensen. Som alla volontärer som deltog hade han betalat ur egen ficka för att kunna komma till konferensen.
- Den var väldigt bra organiserad, säger han. Det som var speciellt bra var att det gick att komma hit till ett så lågt pris, det tillåter att många volontärer kan komma hit. Det är viktigt att det inte bara är anställda personer som deltar, den professionaliseringen kan bli negativ. Konferensen visade att det finns ett stort behov att samla volontärer och aktivister som ofta är direkt berörda av de frågor de arbetar med.

På plats från Schweiz var också Tobias Mader som varit medlem i Amnestys hbt-grupp i Schweiz sedan ett halvår.
- Konferensen var väldigt bra och gav mig mycket ny information. Jag tror det är viktigt med utbyte, människor är här för många olika länder och Pride ger en möjlighet till oss att mötas. Det känns fantastiskt att vara här nu och kunna delta i paraden, förklarar Tobias Mader.

Paraden dansade sig fram genom ett regnigt Stockholm.

Arrangörerna hade hoppats på 80 000 deltagare, jämfört med de cirka 50 000 som slöt upp i strålande sommarvärme förra året. Regnet gjorde att färre än beräknat kom till samlingen i Humlegården, men även om det inte blev några 80 000 deltagare så var detta den största Prideparaden någonsin i Stockholm. Klockan 13 avfyrades ett fyrverkeri och ett startskott förklarade att det var dags för paraden med dess 152 avdelningar att sätta sig i rörelse för den cirka tre timmar långa promenaden eller dansen ner till Zinkensdamm på Söder, som denna vecka förvandlats till den dammiga fest- och utställningsplatsen Pride park.

Stockholmarna älskar sin årliga prideparad och även om det var glesare i leden jämfört med förra året kantades gatorna av tiotusentals människor. Prideparaden är en kombination av uppvisning i sexualitet, politisk manifestation och företagssponsrad folkfest. Det globala uppvärmningshotet till trots - med dess koppling till trafiken - leddes paraden av en sponsorbil från en stor bensinmackskedja följd av motorcyklisterna i ”Dykes on Bikes”.
I täten fanns också en svensk flagga och den enda större utländska delegationen i detta Europride; från Mozaika, Lettlands ledande organisation för homo-, bi- och transpersoner. De senaste åren har Pride i Riga fått starkt stöd från Sverige då hbt-rörelsen i Lettland arbetar i ett svårt klimat med aggressiva motdemonstrationer och starkt motstånd från religiösa samfund och nationalistiska partier.

Lettiska Pridedeltagare.

”Swedish Sin, Breaking Borders”, den svenska synden som spränger gränser har varit det underfundiga temat för Europride 2008.
”Det här är året då vi sträcker ut handen till syskonen i Östeuropa och förklarar oss starka nog, både som individer och som rörelse, att förena oss med omvärlden i en kamp för allas lika rättigheter”, förklarade Prides ordförande Jonah Nylund i programtidningen.
Sedan Europride senast arrangerades i Stockholm 1998 har mycket hänt inom hbt-området. I Sverige har rättigheterna stärkts och inom EU, som växt kraftigt på tio år har arbetet mot diskriminering skärpts. För tio år sedan var homosexuella handlingar fortfarande kriminaliserade i flera europeiska länder. Nu är frivilligt sex mellan samtyckande vuxna inget som staten lagligt lägger sig i längre i Europa. Men varje vår och sommar kommer rapporter om attacker och förbud mot Prideparader i städer i Östeuropa och Ryssland.

Det var inte bara Amnesty som lyfte fram hbt-frågorna som rättighetsfrågor i lördagens parad. RFSL **samlade in pengar till sitt internationella arbete och tågade med tejpbitar över munnen under parollen ”Marching for those who can´t”.

En påminnelse om att Pride som tillåten folkfest fortfarande
är omöjligt i många länder.

I 70 länder runt om i världen är homosexualitet fortfarande olagligt och i flera länder kan det bestraffas med döden. Efter Amnestys del av paraden kom Migrationsverket, som tidigare fått hård kritik av bland andra Amnesty för sin asylpolitik när det gäller personer som söker skydd på grund av sin sexuella läggning. De följdes av Ex.-muslimer som på plakat påminde om att Iran är ett land där homosexuella handlingar kan leda till dödsstraff.

Protest mot avrättningar i Iran.

En Prideparad innehåller en blandning av humor och allvar. På ett flak stod Anders och förklarade att ”Anders är jag och jag är bög” medan hans mamma stod bredvid och förkunnade att hon var ”Stolt mor till Anders”. Hundratals personer tågade också i avdelningar för Stolta föräldrar och Stolta syskon och vänner till homosexuella.
Några flator gick i paraden iförda t-tröjor med texten ”Heterosexualitet går att bota med ett bra ligg” medan en leende Gudrun Schyman gick med sitt parti Feministiskt Initiativ som försökte locka nya anhängare med banderollen ”Feminister har bättre sex - gå med i Fi”. Två män i klänningar vände sig direkt till företaget Dressman med uppmaningen: ”Icke-transor i klänning - mer kjoltyg åt männen”. Och en deltagare förklarade på sin t-tröja att ”Jag tycker det är helt ok att du är heterosexuell”, en stillsam påminnelse om vad som fortfarande är norm i samhället.

Alla riksdagspartier utom kristdemokraterna hade egna avdelningar i tåget. Störst av partierna var moderaterna där hundratals personer gick i ljusblå tröjor med hjärtan i regnbågsfärger som förkunnade att detta är ett sätt att spränga gränser. Bland de glada ”nya moderaterna” syntes finansminister Anders Borg och migrationsminister Tobias Billström.
Både folkpartiet, med integrationsminister Nyamko Sabuni och riksdagsledamöterna Birgitta Ohlsson och Barbro Westerholm i spetsen, och vänsterpartiet med partiledare Lars Ohly, satsade på Lena Ph:s ”Dansa i neon” när de lätt dansande passerade mot Gamla stan.
I den socialdemokratiska delen fanns både partiledaren Mona Sahlin och LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin och på ett flak verkade Bengt-Urban Fransson, kommunalråd i Arjeplog, trivas i trängseln.
- Jag ÄR verkligen den enda bögen i byn, förklarade Bengt-Urban Fransson under ett seminarium i Pride house tidigare under veckan.

Wanja Lundby-Wedin och Mona Sahlin.

Fackföreningar inom LO, TCO och Saco samlade hundratals medlemmar med den tyngsta gruppen från olika TCO-förbund. Nykterhetsrörelsen IOGT-NTO med ungdomsförbundet UNF förkunnade ”Djävligt nykter” iförda djärva kroppsmålningar.
Många applåder gick till de stora avdelningar uniformsklädda avdelningarna från brandförsvaret, polisen och försvarsmakten, som dansade fram till Village Peoples gamla gayklassiker ”YMCA”.

För första gången: Soldater i uniform i Prideparaden.

Bland de som gick bakom queerfestfeministerna Combustions och café Copacabanas lastbil ropades det ”Ockupera slottet” när Slottet kom i synfältet varvat med ”Rosa pengar är inget val - upp till kamp mot stat och kapital” medan läderbögarna i SLM som vanligt väckte uppmärksamhet. Om lädermännen trivs bäst i mörka källarklubbar så har den norska Fjellgruppen andra intressen.
Bakom en stor norsk flagga tågade gruppen ”för män som gillar män som gillar fjäll”.
”Vi er en gruppe på rundt 200 homofile menn som trives best på fjellet. Hva får du når du kombinerer menn, frisk luft og fin natur?”, skriver de på sin hemsida.

Text: Ulf B Andersson och Nina Eneroth
Bild: Nina Eneroth

Amnesty Press på Pride:

"EU måste arbeta mer aktivt med hbt" (2 augusti)

Transfrågor diskuteras på Amnestykonferens (1 augusti)

Svenskt stöd till hbt-arbete i Sydasien (31 juli)

"Migrationsverket ska bli bättre på hbt" (31 juli)

Pride i Jerusalem under ständigt hot (1 augusti )

Reflektion: Pride och kulturen (5 augusti)

Läs mer om Pride i Riga

”Utländska bögar, åk hem” (Amnesty Press om Pride i Riga 4 juni 2008)

Rigas Prideparad instängd i park (Amnesty Press om Pride i Riga 11 juni 2007)

BILDEXTRA!

Här följer ytterligare bilder från paraden på Europride 2 augusti

reportage | 2008-08-02