Comeback för Anwar Ibrahim

Nu verkar det juridiska skådespelet i Malaysia ha fått sin slutpunkt efter 20 år.  En av Mahathir Mohamads första åtgärder efter valsegern för ”Hoppets Allians” var därför att besöka kung Muhammad V och begära att Anwar Ibrahim skulle benådas. Det beviljades och Anwar Ibrahim frigavs den 16 maj, friad från de brott han dömts för

artiklar | 2018-06-07
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2018
Den frigivne oppositionsledaren Anwar Ibrahim (till vänster) efter att han frigivits den 16 maj. Bredvid honom fru, Wan Azizah Wan Ismail, som leder Folkets rättviseparti, PKR.

Den frigivne oppositionsledaren Anwar Ibrahim (till vänster) efter att han frigivits den 16 maj. Bredvid honom fru, Wan Azizah Wan Ismail, som leder Folkets rättviseparti, PKR. Foto: Fazry Ismail/EPA/TT

På några få dagar förändrades det politiska livet i Malaysia i grunden. Den 9 maj i år hölls val och för första gången sedan landets självständighet från Storbritannien 1957 blev det maktskifte efter ett val där inte mindre än 82 procent av väljarna deltog. 

Najib Razak, var premiärminister från 2009 till valförlusten i år. Från en dag til en annan gick han från mäktig ledare till misstänkt brottsling. Han och frun Rosmah Mansor fick reseförbud efter maktskiftet och vid polisräder i mitten av maj mot parets bostäder  hittades motsvarande 260 miljoner kronor i kontanter, därtill återfanns också stora mängder juveler och värdeföremål. 

Valets segrare blev Mahathir Mohamad, som med sina 92 år gör comeback och blir världens äldsta premiärminister. Han styrde Malaysia med järnhand 1981 till 2003 och många hade förväntat sig att hans ”kronprins ”, vice premiärminister Anwar Ibrahim skulle efterträda honom.

Istället greps Anwar Ibrahim år 1998 och ställdes inför rätta för ekonomiska brott och sodomi. Han satt i fängelse 1998–2004, hela tiden betraktad av Amnesty som en samvetsfånge. Samkönat sex är fortfarande ett brott i Malaysia enligt de lagar som den brittiska kolonialmakten införde. År 2015 dömdes han återigen för sodomi. I juni skulle Anwar Ibrahim ha avtjänat sitt straff men efter frigivningen ändå ha varit förhindrad att inneha ett politiskt ämbete. 

Nu verkar det juridiska skådespelet ha fått sin slutpunkt efter 20 år. 

En av Mahathir Mohamads första åtgärder efter valsegern för ”Hoppets Allians” var därför att besöka kung Muhammad V och begära att Anwar Ibrahim skulle benådas. Det beviljades och Anwar Ibrahim frigavs den 16 maj, friad från de brott han dömts för. Det öppnar möjligheten för att han kan ställa upp i fyllnadsval till parlamentet och därmed förbereda det projekt som avbröts för 20 år sedan; att han efterträder Mahathir Mohamad som premiärminister. 

Malaysisk politik har bjudit på en rad överraskningar; alliansen mellan Mahathir Mohamad och  Anwar Ibrahim och att denna allians kunde vinna valet. Än så länge finns dock inga tecken på att den nya regeringen är beredd att ändra lagar som inskränker yttrande- och mötesfriheten, krav som Amnesty och andra människorättsorganisationer inte var sena att påpeka samtidigt som man jublade över att Anwar Ibrahim nu är fri. 

Ulf B Andersson 

Fotnot: En längre intervju med Anwar Ibrahim finns i Amnesty Press 2/2014.

artiklar | 2018-06-07
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2018