Klartecken för ICC att undersöka brott under Georgienkriget

Även sjukhuset i Tschinvali träffades av georgisk granateld under kriget i augusti 2008.

Även sjukhuset i Tschinvali träffades av georgisk granateld under kriget i augusti 2008. Foto: Amnesty International

Den 27 januari meddelade domarna i ICC, Internationella brottmålsdomstolen i Haag, att åklagarna i ICC får tillåtelse att öppna en förundersökning om krigsförbrytelser och eventuella brott mot mänskligheten som begicks ”i och kring Sydossetien” mellan 1 juli och 10 oktober 2008.

Detta är första gången som ICC genomför en förundersökning utanför Afrika. Om åklagarsidan kommer fram till att brott har begåtts kan det leda till åtal i Haag. Georgien anslöt sig till ICC år 2003 genom att ratificera Romstadgan från 1998 som är domstolens grundval. Däremot är inte Ryssland anslutet till ICC men domstolen har ändå möjlighet att väcka åtal när det handlar om brott som har begåtts i Georgien.

Sydossetien bröt sig ur Georgien år 1991 i samband med Sovjetunionens självständighet. Ett avtal om vapenvila ingicks år 1992 men den politiska konflikten förblev olöst. Idag är Sydossetiens självständighet erkänd endast av Ryssland, Nicaragua, Somalia, Venezuela och Nauru. Därtill har tre andra utbrytarrepubliker; Abchazien, Nagorno-Karabach och Transnistrien erkänt Sydossetien.

ICC konstaterar att det finns anklagelser om krigsförbrytelser mot georgiska, sydossetiska och ryska styrkor under år 2008. ICC:s chefsåklagare Fatou Bensouda vände sig enligt Radio Free Europe/Radio Liberty till domarna i ICC i oktober 2015 sedan hon funnit att 113 civila georgier hade dödats och upp till 18 500 georgier hade tvångsfördrivits från Sydossetien. Bland de brott som ICC nu ska undersöka finns mord, tvångsfördrivning, krigsförbrytelser som attacker mot civila, avsiktligt dödande och avsiktliga attacker mot fredsbevarande soldater.

Det sistnämnda handlar om att 12 georgiska och ryska soldater i den fredsbevarande styrka som fanns i området sedan år 1992 dödades. Georgiska styrkor anklagas också för att ha attackerat ett sjukhus.

ICC:s beslut att öppna en förundersökning kommer sedan domstolen konstaterat att det inte har hänt någonting i Georgiens och Rysslands egna undersökningar av brott som begicks under kriget. I Georgien avbröts undersökningarna i mars 2015 och i Ryssland har ännu ingen ställts till svars. Enligt Romstadgan ska ICC träda in som ett komplement när länder inte är kapabla eller villiga att själva beivra brott.

I Georgiens huvudstad Tbilisi välkomnades beskedet från Haag enligt Radio Free Europe/Radio Liberty. Den 28 januari sade justitieministern Tea Tsulukiani vid en presskonferens att ICC:s undersökning kommer ge möjlighet för Georgien att bevisa att Moskva och dess allierade separatiststyrkor i Sydossetien ”begick etnisk rensning mot georgier” och var ansvariga för att georgiska krigsfångar avrättades.

Sydossetien beräknas ha högst 70 000 invånare. Under sommaren 2008 ökade spänningen i området och den dåvarande georgiske presidenten Micheil Saakasjvili trappade succesivt upp sitt språkbruk medan Ryssland införde handelsblockad, förföljde georgier i Ryssland och genomförde militära provokationer i luften.

Den 7 augusti gick Georgien till anfall mot Sydossetiens huvudstad Tschinvali för att återställa »den konstitutionella ordningen«. De georgiska styrkorna har anklagats för urskillningslös beskjutning av Tschinvali. Ryska styrkor gick över gränsen för att skydda Tschinvali och trängde snabbt långt in i Georgien. När de ryska styrkorna närmade sig huvudstaden Tibilisi förhandlades en vapenvila fram.

Omkring 1 000 personer beräknas ha dödats under kriget. Bägge sidor anklagades för att ha använt klusterbomber och Human Rights Watch hävdade år 2008 att det fanns bevis för detta.

HRW välkomnade beskedet att ICC nu ska undersöka Georgienkriget.
– En undersökning från ICC innebär en nystart för ansträngningarna att ge rättvisa åt offren, sade Elizabeth Evenson från HRW. Trots att sju år har gått har ingen ställts till svar för dödandet av civila, plundring och nedbrännandet av hem.
HRW uppmanar medlemsstaterna i ICC att samarbeta med domstolen och se till att den ges resurser.

Ulf B Andersson
31 januari 2016

Läs mer om Georgien från Amnesty Press

Fem år efter kriget – nu finns optimism i Georgien (25 oktober 2013)

Konflikten som världen har glömt (25 oktober 2013)

Efter kriget i Georgien: "Lyssna på kvinnorna och civilbefolkningen (28 november 2008)

I propagandans tid (16 september 2008)

Våldet är georgiska kvinnors vardag (4 september 2008)

Georgien och Ryssland i fokus (21 augusti 2008)

Det oväntade kriget (14 augusti 2008)

Ökad risk för krig mellan Ryssland och Georgien (25 juni 2008)

Ulf B Andersson
Amnesty Press