FN utreder Dag Hammarskjölds död

FN tillsätter en expertpanel som ska undersöka nya bevis och vittnesuppgifter kring den förre FN-chefen Dag Hammarskjölds mystiska död 1961.

Dag Hammarskjöld omkom när hans plan kraschade den 17 september 1961 vid flygplatsen Ndola i Nordrhodesia, dagens Zambia, i samband med ett medlingsuppdrag i den pågående Kongokonflikten. En utredning kring händelsen drog slutsatsen att flygkraschen var en olycka, men det har ifrågasatts.

Den 16 mars tillsatte FN-chefen Ban Ki-Moon en expertpanel som ska undersöka och utvärdera bevisvärdet i ny information kopplad till dödskraschen då Dag Hammarskjöld och ytterligare 16 personer omkom. FN:s 193 medlemsländer uppmanas att tillkännage information som kan vara av intresse för utredningen och sprida nytt ljus kring dödsfallet.

Vid årsskiftet antog FN:s generalförsamling en resolution om att tillsätta en oberoende expertpanel. I mitten av mars informerade Ban Ki-Moon generalförsamlingen om att nya bevis om förhållanden och omständigheter presenterats för Hammarskjöldkommissionen, som är en internationell juristkommission.

Den nya expertpanelen som tillsatts ska ledas av Mohamed Chande Othman, chefsdomare från Tanzania, som också varit chefsåklagare i internationella krigsförbrytartribunalen för Rwanda samt arbetat som överåklagare i Östtimor och vid FN:s människorättsråd. I panelen ingår även Kerryn Macaulay från Australien, pilot och expert på flygsäkerhetsfrågor samt medlem i styrelsen för internationella flygorganisationen ICAO. Den tredje medlemmen i panelen är dansken Henrik Ejrup Larsen, vapenexpert som också är medlem i Interpol och har utbildat thailändsk polis i Bangkok samt bedrivit utbildningar i Indien och Kina.

Panelen börjar sitt arbete den 30 mars och ska lämna sin första rapport till FN:s generalsekreterare senast den 30 juni i år.

Den svenske diplomaten Dag Hammarskjöld valdes 1953 till FN:s generalsekreterare när han var 47 år gammal och är den yngste som utsetts till FN-chef hittills. Han blev 56 år och tilldelades postumt Nobels fredspris 1961.

18 mars 2015

Valentina Ieri
IPS/New York