"Det smutsiga kriget i Argentina" - USA överlämnar dokument

Tusentals tidigare hemligstämplade dokument som berör brott mot de mänskliga rättigheterna under den argentinska militärjuntans styre 1976-1982 har nu frisläppts av det amerikanska utrikesdepartementet.
Enligt BBC välkomnades åtgärden av mänskliga rättighetsgrupper i Argentina som hoppas att det ska hjälpa till att skapa klarhet i olösta fall och bidra till den rättsliga processen mot tidigare juntaledare.

General Leopoldo Galtieri sattes i juli i husarrest då domare hade kommit fram till att det stred mot landets författning att ge straffrihet för höga militärer. Galtieri ledde juntan från 1981 och var ansvarig för det
katastrofala kriget om Falklandsöarna som senare ledde till juntans fall. Den 75-årige ex-generalen väntas nu bli åtalad för morden på ett 20-tal vänsteranhängare 1980.
Ytterligare ett 40-tal militärer och poliser kan också räkna med att bli åtalade för övergrepp under juntatiden.

Beskedet på tisdagen att dokumenten från USA nu har överlämnats och blivit offentliga väntas skapa ökad klarhet i vad som hände under "det smutsiga kriget" då en officiell undersökning har uppskattat antalet döda eller försvunna till 9 000. MR-grupper anser att uppemot 30 000 oppositionella dödades under militärstyret i Argentina. Bland dokumenten ska enligt BBC finnas cirka 4 000 sidor korrespondens mellan USA:s UD och ambassaden i Buenos Aires under juntatiden.


BBC