Polisuppdrag: ”Sexuell rensning”

– Genom att attackera och trakassera transpersoner i Kathmandu, försöker polisen att rensa bort människor från gatorna som de anser omoraliska.

Det säger Scott Long som är chef för Human Rights Watchs HBT-program. Nepalesiska MR-organisationer beskriver polisens agerande som ”sexuell rensning”, och menar att denna omoraliska kampanj måste stoppas.

I ett brev till nepalesiska myndigheter den 13 januari, skriver Human Rights Watch att ”polisers ständiga attacker mot transexuella personer reflekterar nepalesers utsatthet i ett samhälle där medborgerliga friheter är väldigt begränsade.”

The Blue Diamond Society, en nepalesisk frivilligorganisation, har dokumenterat talrika fall där transpersoner har gripits olagligt. Den 28 december tog polisen till exempel in en ”meti” - nepalesisk slang för en person som är född som man men som identifierar sig som kvinna – vid namn Sahiba till stationen, där de förolämpade och förödmjukade henne. De beordrade henne att klä av sig, men hon vägrade. Med våld tvingade de då av henne kläderna och medan de inspekterade hennes könsorgan hånade de henne. De hotade med att skära av henne håret som straff för att hon klär sig i kvinnokläder. Dagen därpå släpptes hon.

Ett annat exempel på olagliga gripanden och trakasserier av metis är från 3 januari, då tre metis misshandlades svårt av nepalesisk polis. Enligt Human Rights Watchs uppgifter hade polisen sett dem och skrikit ”Metis! Döda dem”.
Den 7 december stormade poliser ett hotell och grep elva metis. Den 31 december grep polisen en meti och misshandlade henne med en batong.

  • På ett brutalt vis trakasserar och häktar poliser transpersoner utan någon som helst anledning, förutom en vilja att få bort dem från gatorna, säger Scott Long.

Även frivilligorganisationers arbete försvåras pågrund av trakasserier och restriktioner från myndigheternas sida. Läget har försvårats ytterligare sedan Kung Gyanendra tog ifrån regeringen makten och upphävde många medborgerliga rättigheter.

The Blue Diamond Society har till exempel vara under attack sedan 2004 , då en rättegång i högsta domstolen inleddes efter att organisationen anklagats för att ”förespråka homosexuella rättigheter”. Rättegången har dock blivit framflyttad sex gånger, senaste gången den 11 november 2005.


HRW