Armén vill kasta ut FN:s sändebud

Sudans armé kräver att Jan Pronk, FN:s speciella sändebud i Sudan, ska kastas ut ur landet. Pronk anklagas för att ha ”driva psykologisk krigföring mot de väpnade styrkorna genom att sprida falska uppgifter som väcker tvivel om de väpnade styrkornas förmåga att upprätthålla säkerhet och försvara landet”, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
En högt uppsatt general, Mohammed Beshir Suleiman, sade till den officiella nyhetsbyrån Suna att Jan Pronks närvaro i landet är ”ett hot mot Sudans nationella säkerhet” och generalen krävde ett omedelbart beslut om att deportera Jan Pronk. FN-sändebudet anklagas för att försöka tvinga Sudan att acceptera en resolution från FN:s säkerhetsråd om att 20 000 soldater från FN ska skickas till Darfur.

Utspelet på fredagen från den sudanesiska armén ses som en upptrappning i konflikten mellan regeringen i Khartoum och det internationella samfundet, konstaterar AFP.
Jan Pronk är speciellt sändebud för FN:s generalsekreterare Kofi Annan och den senaste kontroversen kom sedan Pronk på sin personliga blogg i lördags nyligen hade skrivit att den sudanesiska armé hade förlorat två slag och lidit svåra förluster. Enligt Pronk har nederlagen i Umm Sidir och Karakaya lett till att moralen hade sjunkit i armén och att generaler hade avskedats medan soldater vägrade strida. Han anklagade också armén för att återigen använda janjawid-milisen, något som regeringen i Khartoum förnekar.

För närvarande finns en styrka på 7 000 soldater från Afrikanska unionen, AU, i Darfur. Styrkan anses ha svårt att klara av sitt uppdrag och har bara ett mandat som sträcker sig till 31 december. Sudans president Omar al-Bashir har vägrat att acceptera FN-trupper och sagt att det handlar om en sammansvärjning från väst för att ockupera Sudan.

I samband med EU-toppmötet som inleds på fredagen i finländska Lahti uppmanar Human Rights Watch, HRW, EU att införa riktade sanktioner mot president Omar El Bashir och andra ledande företrädare för regeringen i Khartoum. HRW påpekar att en expertpanel i FN rapporterat till FN:s sanktionskommitté att nästan alla de stridande parterna i Darfur bryter mot vapenembargot.

I ett öppet brev till EU-toppmötet kräver 120 överlevare från Förintelsen under andra världskriget, Kambodja, Rwanda och Bosnien att EU inför sanktioner mot den sudanesiska regeringen för att få slut på konflikten i Darfur.

Den 5 maj undertecknades ett fredsavtal i Abuja, Nigeria, mellan regeringen och rebeller i Darfur. Men det var bara en fraktion av SLA, Sudans befrielsearmé, som skrev under fredsavtalet. En annan fraktion av SLA och den andra rebellrörelsen JEM, vägrade gå med på fred och har tillsammans med andra grupper bildat NRF, Nationella räddningsfronten, som uppges få stöd från Eritrea.

I augusti inledde den sudanesiska armén en större offensiv i Darfur och omfattande flygbombningar ska ha genomförts i norra Darfur.
Enligt HRW har hundratals civila dödats och tusentals också drivits på flykt i södra Darfur. Där är det främst olika milisgrupper som varit inblandade.

Den 7-8 oktober förekom strider mellan rebellgrupper från Darfur och sudanesiska arméstyrkor inne i östra Tchad. HRW uppger att över 100 sudanesiska soldater hålls kvar inne i Tchad och att förhållandet mellan Sudan och Tchad återigen håller på att försämras. Regeringen i Tchad anklagas för att stödja rebeller i Darfur medan regeringen i Khartoum anklagas för att stödja de rebeller i Tchad som vill störta regeringen.
Nyhetsbyrån Reuters uppger att janjawid-milisen anklagas för ha dödat över 100 personer i östra Tchad i attacker mot ett antal byar de senaste veckorna.

Läs mer : Anonym avhoppare från janjawid-milisen berättar om samarbetet med armén och regeringen


Amnesty Internationals specialsida om Darfur


AFP