”63 döda i attacker i Darfur”

Regeringsstödd milis i Darfur anklagas för att hade dödat minst 63 människor vid attacker mot fyra byar i Jabel Moun-området den 29 och 30 oktober.
– Regeringen har börjat mobilisera Janjawid-milisen, speciellt i västra Darfur. Avsikten är att rensa området och besegra oss, sade Bahr Idriss Abu Garda, en av ledarna för NRF, nationella räddningsfronten, till nyhetsbyrån Reuters.
NRF bildades i juni 2006 av de väpnade grupper i Darfur som inte undertecknade fredsavtalet i Nigerias huvudstad Abuja den 5 maj.
Enligt NRF hade 63 civila, däribland 33 barn, dödats i attackerna.
Afrikanska unionen, AU, som har en övervakningsstyrka på 7 000 soldater och poliser på plats i Darfur uppgav att upp till 92 personer hade dödats.
Attackerna ska utförts av milis ridande på kameler och hästar. Milissoldaterna var iförda sudanesiska arméuniformer, rapporterar BBC.

FN:s generalsekreterare Kofi Annan fördömde på torsdagen ”de storskaliga milisattackerna” runt Jabel Moun, och uppgav att tusentals människor nu hade tvingats fly från området. Enligt Kofi Annan rapporterades 27 av de dödade ha varit barn under 12 år.
Kofi Annan riktade en kraftfull uppmaning till parterna att respektera sina avtal och internationell humanitär rätt. Han vädjade till Sudans regering ”att vidta alla nödvändiga åtgärder för att förhindra fortsatta attacker mot civila, speciellt från milisstyrkor”.

Enligt nyhetsbyrån Reuters uppgav AU-soldater också att regeringssidan genomfört regelbundna flygbombningar vid staden Tine nära gränsen till Tchad. Sudan förnekar alla uppgifter om att janjawid-milisen har mobiliserats och att de ryskbyggda Antonov-planen återigen har satts in, då detta skulle strida mot en resolution i FN:s säkerhetsråd.

BBC:s korrespondent rapporterar att människor flyr från byar längs gränsen till Tchad i fruktan för janjawid-milisen som börjat samlas i nyckelstäder i området. Den beridna milisen sattes in i början av konflikten 2003-2004 och deras härjningar tvingade omkring två miljoner människor på flykt. Milisen består till största delen av arabiska muslimer medan merparten av de fördrivna är afrikanska muslimer.

Regnsäsongen i området är nu över och många bedömare befarar upptrappade strider. NRF har förklarat att de inte känner sig bundna av tidigare avtal om vapenvila och har förkastat fredsavtalet i Abuja. En fraktion av rebellgruppen SLA, Sudans befrielsearmé, undertecknade dock avtalet och har nu anslutit sig till regeringssidan.
NRF hade i början av oktober militära framgångar i strider mot regeringsarmén. När FN:s sändebud i Sudan, Jan Pronk, på sin blogg skrev om sjunkande moral i armén, kastades han ut ur Sudan.

Sudans president Omar Hassan al-Bashir har hittills vägrat acceptera att FN-styrkor ska ersätta AU-styrkan, trots att FN:s säkerhetsråd sagt ja till 22 000 soldater och poliser från FN om Sudan säger ja.
Vid en presskonferens i Peking, i samband med toppmötet mellan Afrika och Kina, sade Omar Hassan al-Bashir att en inmarsch från FN skulle bli ett nytt Irak.
Presidenten sade också enligt Reuters att siffrorna över antalet döda i Darfur har varit överdrivna. Enligt Omar Hassan al-Bashir har omkring 10 000 dödats. FN-organ har länge talat om mellan 200 000 och 300 000 döda sedan konflikten inleddes i februari 2003.

Kina har stora oljeintressen i Sudan och kan med sin vetorätt i FN:s säkerhetsråd förhindra alltför kraftfulla FN-insatser. Enligt IRIN förklarade Kinas president Hu Jintao att Kina ”beundrar och stödjer Sudan i förverkligandet av freden mellan norr och söder och är villigt att delta i återuppbyggnaden”. Fredsavtalet mellan SPLA-gerillan och som sedan 1983 slagits mot regeringsstyrkor, och regeringen har lett till en maktdelning i Khartoum sedan 2005.
Hu Jintao sade också enligt kinesisk TV att Kina stödjer Sudans regering för att uppnå en stabil situation i Darfur ”och fortsatta förbättringar i den humanitära situationen”. Enligt IRIN har kinesiska regeringsföreträdare sagt att Kina stödjer stärkt skydd för mänskliga rättigheter i Darfur, men att Kina använder sina ”egna kanaler” för att uppnå detta.

Även i grannlandet Centralafrikanska republiken skärps nu krisen. I veckan vädjade regeringen om stöd från det internationella samfundet för att återställa fred och ordning i staden Birao, nära gränsen till Tchad och Sudan. Staden intogs av rebeller från UFDR, unionen av demokratiska styrkor för samling, i måndags och obekräftade uppgifter om ett stort antal döda har förekommit.
I UFDR ingår tre grupper; GAPLC (Patriotiska aktionsgruppen för befrielse av Centralafrika), MLCJ (Rörelsen av centralafrikanska befriare för rättvisa) och FDC (Centralafrikanska demokratiska fronten) och de anses ha sina rötter i stödet för tidigare presidenten Ange-Felix Patasse som störtades i mars 2003.

Birao har omkring 30 000 invånare och rebellerna förklarade för IRIN att livet i staden har återgått till det normala. Abakar Saboune, företrädare för UFDR, sade i en telefonintervju med IRIN att rebellerna är beredda att förhandla med regeringen för att undvika blodspillan. Rebellerna kommer att behålla kontrollen över staden för att avancera vidare mot huvudstaden Bangui, sade han också.
En regeringsföreträdare i Centralafrikanska republiken anklagade Sudans regering för att stödja UFDR-rebellerna. I Birao finns ett flygfält och i april landade ett Antonov-plan med rebeller och militär utrustning på stadens flygfält. Det misstänktes då att planet kom från Sudan.

Norra delen av Centralafrikanska republiken är idag ett mycket instabilt område med väpnade rebellgrupper och banditer. Upp mot 200 000 människor beräknas de senaste månaderna ha flytt från sina hem. Omkring 40 000 personer har flytt till Tchad och 20 000 till Kamerun.
FN har börjat diskutera att placera ut observatörer eller trupper både i östra Tchad och Centralafrikanska republiken då de väpnade upproren i länderna i samspel med konflikten i Darfur nu är ett allvarligt hot mot den regionala stabiliteten.

Läs mer: Följ Amnestys arbete för Darfur


Läs Amnestys vädjan till Kinas regering


Reuters