På flykt till Darfur

FN:s barnorgan Unicef ska nu inleda en större hjälpinsats till kvinnor och barn i nordöstra delen av Centralafrikanska republiken. Unicef beskriver situationen som ”en allvarlig humanitär kris”.
– Tusentals barn har traumatiserats av våldet och deras grundläggande behov täcks inte. De behöver omedelbar hjälp, sade Mahimbo Mdoe, Unicefs representant i Centralafrikanska republiken, enligt UN News Service.

UNHCR, FN:s flyktingorgan, uppgav i veckan att omkring 300 000 personer har tvingats fly från sina hem undan rebellattacker, strider och banditverksamhet. Cirka 212 000 är internflyktingar medan omkring 70 000 personer har flytt till Kamerun, Tchad och Sudan.
UNHCR har nu öppnat ett fältkontor i Bertoua i östra Kamerun dit cirka 25 000 flyktingar från Mbororo-folket i Centralafrikanska republiken har flytt. De flesta Mbororos är nomadiserade boskapsskötare som lever i västra och nordvästra delen av landet. Enligt UN News Service utsätts de för systematiska attacker från rebeller och banditer som stjäl deras bosakp. Många manliga flyktingar har berättat för UNHCR att deras fruar och barn har kidnappats och att de tvingas betala lösensummor för att få tillbaka sina anhöriga. Många Mbororos är nu utblottade och lider av undernäring och sjukdomar.

Centralafrikanska republiken har under årtionden varit drabbat av väpnad konflikt, politisk instabilitet och vanstyre. Landet räknas till ett av världens minst utvecklade länder och villkoren för dess 4,2 miljoner invånare är svåra. De sociala indikatorerna har sjunkit stadigt de senaste 20 åren och vart femte barn under fem år beräknas avlida. Hälsovård och utbildning existerar knappast utanför huvudstaden Bangui.

En delegation från UNHCR och enskilda organisationer har nu besökt området runt staden Birao där nästan hela befolkningen på 14 000 personer flydde tidigare i mars när rebellerna i UFDR, Demokratiska krafters union för enhet, gick till anfall mot staden. Över 700 hus i staden brändes ned och lager av mat och utsäde förstördes också.

Delegationen konstaterade att en del invånare hade börjat återvända till staden för att återuppbygga sina hem, men många finns kvar ute i bushen då de inte vågar återvända till Birao. Mellan 2 000 och 3 000 personer har flytt till det krigsdrabbade Darfur i Sudan.

Toby Lanzer, FN:s samordnare för humanitär hjälp till Centralafrikanska republiken, sade enligt BBC att han var chockad av omfattningen av förstörelse i Birao:
– Aldrig tidigare har FN sett en stad där 70 procent av husen har bränts ned.

Enligt regeringen i Bangui ligger regeringen i Sudan bakom rebellernas attacker, som påstås utgå från Darfur. Rebellerna förnekar att de skulle ha bränt ned Birao. Rebelledaren Damane Zakaria sade enligt BBC att det var ”den reguljära armén och franska armén som var ansvarig för förstörelsen av Birao”.
Frankrike har en militärbas i landet och denna styrka påstås ha ingripit på regeringssidan i november 2006.

En kvinnlig hälsovårdsarbetare i Birao anklagade enligt BBC alla stridande för att ha bidragit till ödeläggelsen av staden:
– Både rebellerna och den nationella armén sköt raketer åt alla håll och de flesta av projektilerna träfffade hus som fattade eld. Franskt stridsflyg bidrog också till förstörelsen då de träffade vissa hus.

Totalt beräknas en fjärdedel av befolkningen i Centralafrikanska republiken, cirka en miljon människor, påverkas av det instabila säkerhetsläget i landet, konstaterar UN News Service.

Jan Eliasson, FN:s sändebud för Sudan, varnade tidigare i veckan för att en snabb uppgörelse behövs i Darfur.
– Tiden är inte på vår sida. Konflikten är farlig för Darfur, Sudan och regionen, sade han på en presskonferens i Sudans huvudstad Khartoum.
Tillsammans med Salim Ahmed Salim, Afrikanska unionens sändebud, uppmanade Jan Eliasson till nya förhandlingar mellan regeringen och de rebellgrupper i Darfur som inte skrev på fredsavtalet i Nigerias huvudstad Abuja i maj 2006.

Samtidigt har förhållandet SLA och regeringen försämrats dramatiskt. En fraktion av SLA, Sudans befrielsearmé, skrev under Abuja-avtalet och har numera bytt sida. I helgen anklagades janjawid-milisen, som stöds av den sudanesiska regeringen, för att ha mördat en av de högsta SLA-befälhavarna nära Nyala. Samtidigt utbröt strider mellan polis och SLA i Omdurman, tvillingstad till Khartoum. Elva personer ska ha dödats och inom SLA växer nu tveksamheten om man ska fortsätta att följa fredsavtalet.

Minst två miljoner människor beräknas ha flytt från sina hem i Darfur sedan konflikten inleddes 2003. John Holmes, samordnare för FN:s nödhjälp, varnade på onsdagen enligt FN:s nyhetsbyrå IRIN för att världen har underskattat allvaret i krisen i östra Tchad. Holmes befinner sig på rundresa i Sudan, Tchad och Centralafrikanska republiken och sade att behoven av hjälp är enorma och växer för varje dag. Omkring 140 000 tchadiska internflyktingar och 235 000 flyktingar från Darfur finns i öknen i östra Tchad där FN och hjälporganisationer kämpar för att ge dem hjälp.

I februari röstade FN:s säkerhetsråd för att skicka en fredsbevarande styrka till Tchad för att skydda civila och stärka gränskontrollen. Men Tchads regering förklarade att några utländska soldater inte kommer att accepteras på tchadisk mark, enbart civila poliser.

På fredagen varnade World Food Programme, WFP, för att ekonomiska resurser saknas för att ge hjälp till alla flyktingar i östra Tchad. WFP hade beräknat att 50 000 tchadier skulle behöva hjälp, men nu har man funnit ytterligare 80 000 internflyktingar som är i omedelbar behov av hjälp.

Konflikterna i området har både lokala rötter och hänger ihop (se karta från BBC).

  • Tchads regering anklagar Sudans regering för att stödja tchadiska rebeller som attackerar byar i östra delen av landet. Sudans regering anklagas också för att låta janjawid-milisen härja i Tchad.
  • Sudans regering anklagar Tchad för att ge rebellrörelserna i Darfur stöd.
  • Tchad har förklarat att man är beredd att skicka trupper till Centralafrikanska republiken för att stödja regeringen.
  • Centralafrikanska republiken anklagar Sudans regering för att stödja rebeller.

Antalet flyktingar fortsätter att öka i alla tre länderna. Hittills har FN:s säkerhetsråd inte hittat någon lösning som kunnat genomdrivas. Sudans regering har sagt nej till en föreslagen FN-styrka på cirka 20 000 soldater och poliser.

På fredagen antog de 47 medlemmarna i FN:s råd för mänskliga rättigheter enhälligt en resolution som uttrycker djup oro för ”allvaret i de pågående kränkningarna av mänskliga rättigheter och internationell humanitär rätt i Darfur”.
I resolutionen utpekas inte regeringen i Khartoum med namn men den sågs ändå som en framgång.
– När det talas om kränkningar så syftar man på den sudanesiska staten, sade en anonym västdiplomat till nyhetsbyrån Reuters. Det här är det starkaste uttalandet som Rådet hittills har gjort om Darfur.

Även Amnesty International välkomnade enligt Reuters resolutionen och såg den som ”avgörande vändpunkt”, även om Amnesty var kritiskt mot att Sudans regering inte öppet pekades ut som ansvarigt.


UN News Service