Kagame begär hjälp från Haag

Rwanda har begärt att den Internationella domstolen i Haag ska upphäva de franska arresteringsorderna som utfärdades på nio av president Paul Kagames medhjälpare, rapporterar BBC.

Rwandas justitieminister har sagt att regeringen inte kan fungera ordentligt på grund av arresteringsorderna då bland annat överbefälhavaren inte vågar resa ut ur landet. Arresteringsorderna utfärdades i november efter att en fransk undersökningsdomare anklagade president Paul Kagame för att vara inblandad i den förre presidenten, Juvenal Habyarimanas, död.

President Paul Kagame som har immunitet under fransk lag då han är statsöverhuvud, har förnekat inblandning i nedskjutningen av Juvenal Habyarimanas plan, men han har sagt att han inte sörjer hans död.

Den franske undersökningsdomaren Jean-Louis Bruguiere undersöker nu fallet då besättningen på planet var franska medborgare och deras familjer lämnade in en stämningsansökan i Frankrike 1998.

Den franske undersökningsdomaren vill bland annat arrestera överbefälhavaren, James Kabarebe och arméchef Charles Kayonga. Jean-Louis Bruguire har sagt att endast president Paul Kagames tutsi-dominerade Rwandan Patriotic Front- styrkor hade missiler som kunde skjuta ned den förre presidenten Juvenal Habyarimanas plan. Han har sagt att attacken var väldigt noga planerad.

Tvisterna kring folkmordet i Rwanda

President Juvenal Habyarimana dog den 6 april 1994 när hans plan sköts ner över huvudstaden Kigali. Detta utlöste det väl planerade folkmordet där mer än 800 000 människor dödades under 100 dagar. De skyldiga till presidentens död har aldrig kunnat ställas inför rätta då man inte kunnat klargöra vem som avfyrade missilen mot planet.

Förhållandet mellan Frankrike och Rwanda är väldigt spänt sedan en fransk undersökningsdomare förklarade att Rwandas nuvarande president Paul Kagame borde åtalas för nedskjutningen av planet. Planets besättning var franska medborgare och därmed är fallet med nedskjutningen av planet ett fall för franskt rättsväsende. Paul Kagame har tidigare kallat sig själv för ”en frihetskämpe” som slogs mot folkmördarna. Han har anklagat Frankrike för att det finns bevis för att franska soldater bemannade vägspärrar i Rwanda. Rwanda har sedan förra året brutit de diplomatiska förbindelserna med Frankrike.

**Läs mer:_

Präst fick 15 år för folkmord 12/13/2006

Frankrikes roll i folkmordet undersöks _10/25/2006**


BBC