Frankrikes roll i folkmordet undersöks

En kommission i Rwanda ska undersöka Frankrikes roll i folkmordet 1994, då cirka 800 000 människor dödades. Enligt BBC har anklagelser förts fram om att franska soldater som var stationerade i Rwanda ska ha tillåtit eller till och med uppmuntrat massakrerna på hutuer och mer moderata tutsier. Frankrike har alltid nekat till att man ska ha haft någon del i folkmordet.

Kommissionen ska höra vittnesmål från 25 överlevande, som hävdar att de har bevittnat fransk inblandning. Gruppen leds av före detta justitieminister Jean de Dieu Mucyo och består av historiker, juridiska experter samt en före detta högt uppsatt officer i den rwandiska armén. Kommissionen ska besluta om huruvida anklagelserna ska skickas vidare till den internationella domstolen i Haag, och ett beslut väntas inom sex månader.
- Vi ska kalla vittnen, som före detta milismän som var tränade och beordrade att döda av Frankrike, och kvinnliga överlevande som anklagar vissa franska soldater för våldtäkt, sade en av medlemmarna i kommissionen, Jean Paul Kimonyo, till Reuters. Vi ska också bjuda in utländska vittnen, inklusive fransmän, fortsatte han.

Enligt Rwandas president Paul Kagame, som kom till makten efter folkmordet, stöttade Frankrike den dåvarande presidentenen Juvenal Habyariamana och bistod regeringsstyrkorna med militär träning, trots att man visste att vissa inom regeringen planerade att begå folkmord.

Franska soldater skickades till Rwanda i en FN-stödd operation under de sista veckorna av folkmordet för att etablera en skyddszon. Rwanda menar att de franska soldaterna övergav hutuerna och lämnade dem skyddslösa mot attacker från extermistiska tutsier.

Enligt BBC genomför en fransk militärdomstol för närvarande en egen undersökning om uppgifter att franska soldater har varit delaktiga i folkmordet. I november förra året besökte en fransk domare Rwanda för att undersöka anklagelserna om medhjälp i folkmordet. Den afrikanska nyhetsbyrån Afrol News skrev då att besöket var den första signal Frankrike sänt ut om att man är villiga att undersöka sin egen roll i händelserna 1994. _**

Rwandas president Kagame framförde anklagelser mot Frankrike 2004 i samband med en ceremoni på 10-årsdagen av folkmordet. Enligt Afrol News försämrade anklagelserna den redan ansträngda relationen mellan Rwanda och Frankrike. I april 2005 sade rwandiska regeringstjänstemän under förhandlingar i internationella Rwandatribunalen (ICTR) att nya bevis på Frankrikes inblandning framkommit. Enligt de rwandiska tjänstemännen ska tribunalen ha underlåtit att åtala fransmän för att undvika "en diplomatisk incident".

Frankrike har tidigare anklagats för att ha obstruerat rättvisan genom att ge folkmordsmisstänkta en fristad i landet. Europadomstolen för mänskliga rättigheter riktade i juni 2004 kritik mot det franska rättsväsendet för att rättsprocessen mot en präst, åtalad för medhjälp till folkmord nio år tidigare, tagit orimligt lång tid. Europadomstolen fann att Frankrike hade brutit mot Europakonventionens artikel 6, om rättegång inom "skälig tid".

Några av dem som anses vara de högsta ansvariga för folkmordet har ställts inför Rwandatribunalen, som är baserad i den tanzaniska staden Arusha. Över 80 personer har fällts sedan domstolen instiftades 1994, men myndigheterna i Rwanda har uttryckt missnöje över att rättsprocessen tar så lång tid.

Läs mer: reportage om Rwandatribunalen i Amnesty Press nr 3/05


BBC