Präst fick 15 år för folkmord

Den katolske prästen Athanase Seromba dömdes på onsdagen till 15 års fängelse av FN:s krigsförbrytartribunal för Rwanda, ICTR, som har sitt säte i Arusha, Tanzania. Enligt nyhetsbyrån AFP fälldes Seromba på två av fyra åtalspunkter och dömdes för folkmord.

Seromba var den första prästen som har åtalats av ICTR och enligt åklagarna hade han organiserat massakern på över 2 000 tutsier som 1994 hade flytt in i en kyrka i Nyange. Fader Seromba skulle enligt åklagarna ha beordrat att bulldozers förstörde kyrkan. Sedan skickade han in milismän som dödade de som hade överlevt med skjutvapen och machetes. Seromba nekade till anklagelserna.

Tidigare har två katolska nunnor från Rwanda ställts inför rätta i Belgien och dömts till fängelse.

Under folkmordet i Rwanda beräknas drygt 900 000 personer ha mördats. De flesta var tutsier men också moderata hutuer fanns bland dem som mördades under de 100 dagar folkmordet pågick.

Frankrikes roll i Rwanda är omdiskuterad. Den hutunationalistiska regim som styrde i Rwanda fick omfattande stöd, bland annat militärt från Frankrike. I oktober inledde en kommission i Rwanda offentliga förhör om Frankrikes roll i samband med folkmordet.
Kommissionen ska senare ta ställning till om Rwanda ska anmäla Frankrike till Internationella domstolen i Haag, ICJ.

Rwanda har också begärt att Agathe Habyarimana ska utlämnas från Frankrike och Rwanda har anklagat de franska myndigheterna för att skydda henne. Hon är änka till president Juvenal Habyarimana och anses ha varit en av hjärnorna bakom folkmordet.

Juvenal Habyarimana dog den 6 april 1994 när hans plan sköts ner över huvudstaden Kigali. Det blev startskottet för det väl planerade folkmordet. Vem som avfyrade missilen mot planet har aldrig klarlagts. Förhållandet mellan Frankrike och Rwanda har ytterligare försämrats sedan en fransk undersökningsdomare har förklarat att Rwandas nuvarande president Paul Kagame borde åtalas för nedskjutningen av planet. Planets besättning var franska medborgare och därmed är fallet med nedskjutningen av planet ett fall för franskt rättsväsende.

Kagame ledde Rwandas patriotiska front, RPF, som 1990 med stöd av Uganda inledde ett krig mot Habyarimanas huturegim. Efter folkmordet flydde hutuextremisterna och Kagames RPF tågade i juni 1994 in i Kigali.
Kagame förnekar anklagelserna och sade nyligen vid ett besök i London att han var ”en frihetskämpe” som slogs mot folkmördarna. Han gick till förnyat angrepp mot Frankrike och sade att det finns bevis för att franska soldater bemannade vägspärrar i Rwanda.
Rwanda har stängt franska skolor i Rwanda, franska radion RFI får inte längre återutsändas och de diplomatiska förbindelserna med Frankrike har brutits.

Läs mer: Amnesty vädjar till FN:s säkerhetsråd att ICTR ska fullfölja sitt mandat (12 december)

Åter till Rwanda 1994 (Amnesty Press – webbreportage 11 april 2006)

I Arusha spelas folkmordet 1994 upp igen (Amnesty Press 3/2005)


AFP