MR-aktivister dömda till fängelse

Den 30 april går mandatet ut för Minurso, FN:s mission i Västsahara. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon föreslog förra veckan att missionen förlängs och beskrev närvaron av de 479 personerna från Minurso som "nödvändig för att upprätthålla vapenvilan". 1991 lyckades FN åstadkomma en vapenvila mellan den marockanska ockupationsmakten och självständighetsrörelsen Polisario. Men den folkomröstning som skulle organiseras av FN för att lösa framtiden för den tidigare spanska kolonin har aldrig kunnat genomföras.
Marocko invaderade 1975 genom den så kallade Gröna marschen Västsahara och har sedan dess avvisat alla krav på att låta västsaharierna själva bestämma om sin framtid. Minst 160 000 västsahariska flyktingar har i årtionden levt i flyktingläger i västra Algeriet medan många marockanska bosättare anlänt till Västsahara.

Enligt nyhetsbyrån AFP finns ett brett stöd i FN:s säkerhetsråd för att förlänga Minursos mandat med ytterligare sex månader. Sydafrikas FN-ambassadör Dumisani Kumalo sade efter ett möte i fredags att det finns "ett överväldigande stöd" inom säkerhetsrådet för att uppmana Marocko och Polisario att inleda direkta samtal. Kumalo var mycket kritisk mot beslutet i oktober förra året att FN inte ska ta upp frågan om mänskliga rättigheter i Västsahara.
– FN bör överväga att placera en expert på mänskliga rättigheter i Minurso så att vi kan veta hur MR-situationen är, sade Kumalo enligt AFP.

Marocko presenterade nyligen en plan för Västsaharas framtid där Västsahara ges begränsat självstyre.
Polisario avvisar Marockos plan och hänvisar till tidigare FN-beslut om Västsaharas rätt till självbestämmande.

Frågan om Västsaharas framtid har i årtionden gjort att förbindelserna mellan Marocko och Algeriet är ansträngda. Västsahara var medlem i den afrikanska enhetsorganisationen OAU och är medlem i Afrikanska unionen, AU, som är OAU:s efterföljare. I protest mot detta har Marocko inte blivit medlem av AU.
Allt fler länder har erkänt Västsahara men än så länge är det inget europeiskt land som har erkänt Västsahara. I helgen höll de europeiska liberala ungdomsförbunden i LYMEC sin årliga kongress i Berlin. Där beslöt de enhälligt att kräva att EU och alla europeiska länder erkänner Västsahara som en självständig stat. Förslaget kom från Norges liberala ungdomsförbund, Unge Venstre.

– Nu kommer liberaler från Europas alla hörn ta med sig kravet på erkännande hem till sina respektive huvudstäder och kommer försöka sätta detta krav högt på den politiska agendan, sade Boye Bjerkholt, internationell sekreterare i Unge Venstre, i en kommentar. Det är extra viktigt nu när vi ser hur EU blundar för den svåra situationen i Västsahara och har förnyat sitt illegala fiskeavtal med Marocko som ger fiskebåtar från EU tillträde till ockuperat vatten.
Sverige var det enda land som gick emot EU:s fiskeavtal med Marocko.

Marockansk polis misshandlade och grep en MR-aktivist när han i veckan försökte närvara vid en rättegång mot nio västsahariska MR-aktivister, rapporterar nyhetsbyrån AP. När AP kontaktade polisen i Västsaharas huvudstad El Ayun (Laayoune) ville de inte kommentera uppgifterna om att Mohammed Tahlil hade gripits. Även Ezzaibour Hamadi ska ha gripits. De bägge ska enligt den västsahariska MR-organisationen CODESA (Le Collectif des Defenseurs Sahraouis des droits de l´Homme) senare ha frigivits och dumpats i en avlägsen del av El Ayun efter att ha misshandlats svårt.

Nio västsahariska MR-aktivister skulle ställas inför rätta den 17 april och enligt CODESA dömdes tre av dem till fängelsestraff. Elouali Amidane och Bachri Ben Taleb fick fem års fängelse vardera medan Yadih Ettarrouzi dömdes till ett och ett halvt års fängelse.
Rättegångarna mot de andra sex åtalade sköts upp till 15 maj.

Läs mer:

What wall? What occupation? (kommentar av Ian Williams i brittiska The Guardian (13 april)

Amnesty protesterar mot nya fängelsedomar i Västsahara ( 8 mars 2007)

"Med självständigheten ska muren falla" (reportage i Amnesty Press nummer 1/2005)

Polisarios senaste förslag till FN:s säkerhetsråd


Marockos senaste förslag till FN:s säkerhetsråd


AFP