Klartecken för gemensam FN-AU styrka

Sudan har godkänt en ny reviderad plan för en gemensam FN-AU fredsbevarande styrka som ska skickas till Darfur. Det uppger källor inom Afrikanska unionen, AU, till BBC.

Det nya avtalet tillkännagavs i Addis Abeba och utformades efter den sudanesiska regeringens krav på att styrkan inte enbart ska vara i FN:s regi då detta skulle ses som en invasion från väst. Enligt den nya planen kommer AU att sköta den dagliga verksamheten medan FN kommer att ha en mer övergripande kontroll över de 17 000 – 19 000 soldaterna.

Men amerikanska regeringsföreträdare är skeptiska till avtalet.

  • President Bashir har givit löften om att acceptera en gemensam AU/FN styrka förut, men sedan finns alltid det finstilta. Det kommer att bli svårt att få tillräckligt många soldater till Darfur för att det helt enkelt inte finns tillräckligt med tillgångar, så när man säger att styrkan ska begränsas till afrikanska trupper betyder det i praktiken att man inte godkänner hela antalet på 17 000 – 19 000 trupper, sade den amerikanske UD-talesmannen Sean McCormack, enligt BBC.

Sudans utrikesminister har sagt att Sudan kommer att acceptera även icke- afrikanska fredsbevarande styrkor. Den nuvarande AU-styrkan på 7 000 soldater har haft svårigheter att stoppa våldet i Darfur.

  • Med hänsyn till de förklaringar och förtydligande som gjort av AU och FN i avtalet, har den sudanesiska regeringen accepterat förslaget om en gemensam styrka. Det är en unik situation och vi kommer troligtvis att stöta på en del svårigheter men med den starka samarbetsanda som finns är vi övertygade om att det kommer att gå bra, sade Said Dijinnit, AU:s freds- och säkerhetskommissionär, till nyhetsbyrån AP.

Enligt BBC står det inte i avtalet om hur själva uppdelningen av styrkan kommer att vara uppbyggd, det kommer i nästa skede av processen. Men enligt Said Dijinnit kommer styrkan att bestå av mestadels afrikanska och asiatiska soldater, med möjligtvis en del skandinaviska experter.

FN:s generalsekreterare Ban Ki- moon har hyllat avtalet och betonade behovet av ett omedelbart eldupphör i den våldshärjade regionen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Läs mer: Varför händer inget i Darfur? ( 7 juni 2007).


BBC