FN-styrka till Darfur kan bli helafrikansk

Den fredsbevarande FN-styrka som ska skickas till Darfur kan bli helafrikansk, uppger Alpha Oumar Konare, ordförande i den Afrikanska unionen (AU). Enligt AU, som redan har över 7 000 soldater i Darfur, behövs ingen hjälp utifrån eftersom afrikanska länder erbjudit tillräckligt med trupper, rapporterar BBC. Resolutionen som antogs i FN:s säkerhetsråd i juli gav mandat för en fredsbevarande styrka på 26 000 soldater och poliser.

Uppgifterna välkomnas av den sudanesiska regeringen som sedan länge motsatts sig en FN-trupp bestående av icke-afrikanska soldater. Truppkompositionen har tidigare varit ett kontroversiellt ämne i överläggningarna med regeringen i Khartoum eftersom en icke-afrikansk FN-styrka uppfattats som ett hot mot landets självständighet.

Andrew Natsios, USA:s sändebud i Sudan, har tidigare enligt al-Jazira uppgett att Sudan måste acceptera utomstående trupper eftersom det inte anses finnas tillräckligt med tränade afrikanska soldater för att lyckas med uppdraget i Darfur. Kritiker ifrågasätter därför nu både den politiska viljan och effektiviteten hos en helafrikansk trupp.

Ett antal afrikanska länder, till exempel Nigeria, Rwanda, Egypten, Etiopien och Kamerun, har lovat att bidra till en gemensam AU-FN-styrka men i uttalandet på söndagen uppgavs inte ifrån vilka länder de 26 000 soldaterna och poliserna _**kommer att rekryteras.

Enligt FN kommer den kombinerade AU-FN-styrkan att bestå främst av afrikanska soldater men uppger att en rad _**asiatiska länder också lovar att bidra med militär personal. Den slutgiltiga kompositionen ska enligt säkerhetsresolutionen vara klar 30 augusti.

Läs mer: Amnesty om FN:s Darfur-styrka

Klartecken för gemensam FN-AU-styrka (Amnesty Press 13 juni)

Varför händer inget i Darfur? (Amnesty Press 7 juni)


BBC