”Stäng Guantánamo”

– Vi vädjar att Sami Al-Haj ska friges eller skickas tillbaka till sitt hemland. Guantánamo är en rättslig och humanitär skandal som har pågått i sex år.
Det säger Reportar utan gränser i ett uttalande i samband med att sex år har gått sedan den första fången skickades till USA:s fångläger på Guantánamo-basen på Kuba. 500 fångar har frigetts utan att åtalas och Reportrar utan gränser anser att det är svårt att förstå varför närmare 300 fångar fortfarande finns kvar och organisationen kräver att fånglägret stängs.

Reportrar utan gränser upprepar också sitt krav att den sudanesiske kameramannen Sami Al-Haj ska friges. Han greps av pakistansk militär vid gränsen mellan Afghanistan och Pakistan i december 2001 när han arbetade för TV-kanalen al-Jazira. En månad senare överlämnades han till USA och i juni 2002 flögs han till Guantánamo. USA:s anklagelser mot Al-Haj har inte lett till något åtal och
Reportrar utan gränser arbetar för hans frigivning.
Organisationens generalsekreterare Robert Ménard besökte förra veckan Guantánamo men fick då inte träffa Sami Al-Haj.

Två av de nio sudanesiska fångarna som finns på Guantánamo har nu frigetts. Enligt Reportrar utan gränser har USA sagt att de är beredda att skicka Sami Al-Haj till Sudan om den sudanesiska regeringen förbjuder honom att lämna Sudan och ser till att han inte arbetar som journalist.

Runt om i världen organiseras på fredagen protester och Amnesty Internationals generalsekreterare Irene Khan sade enligt al-Jazira i ett uttalande att ”Guantánamo är en anomali” som måste stängas.
Totalt har cirka 800 personer från över 20 länder suttit fängslade i lägret och cirka 275 personer är fortfarande fängslade. Av dessa har omkring 60 personer fått klartecken från de amerikanska militära myndigheterna att de ska friges. FN:s rapportör Martin Scheinin har sagt att han starkt misstänker att CIA har torterat fångar, rapporterar al-Jazira.

Protesterna inleddes på fredagen i den östra delen av världen. I Manila samlades ett 30-tal aktivister från Amnesty utanför USA:s ambassad med krav på att Guantánamo ska stängas.
- Vi vill göra klart att Amnesty är mot terrorism men terrorismen ska bekämpas inom ramen för mänskliga rättigheter och rättvisa, sade Aurora Parong, chef för Amnesty i Filippinerna, enligt nyhetsbyrån AP.
I Sydney i Australien samlades hundratals personer klädda i orange i centrum av staden. Amnestys chef i Australien, Claire Mallinson, krävde i sitt tal att Guantánamo omedelbart stängs, rapporterar Perth Now.
Senare under fredagen kommer manifestationer också att hållas i bland annat London, Stockholm och Washington.

Amnestys specialsida om sexårsdagen av Guantánamo

Läs mer om ”fånge 345”: Sami Al-Haj


RSF(Reportrar utan gränser)