Tribunalen vägrar överlämna folkmordsmisstänkta

Rwandas justitieminister Tharcisse Karugarama riktade på måndagen hård kritik mot ICTR, FN:s krigsförbrytartribunal i Arusha, sedan tribunalen för andra gången på kort tid vägrat överlämna en folkmordsmisstänkt rwandier till Rwanda.
- Beslutet är oroande och grundas inte på fakta, sade Tharcisse Karugarama enligt den rwandiska tidningen The New Times.

Tribunalen meddelade på måndagen att den tidigare affärsmannen Gaspard Kanyarukiga inte kommer att överlämnas till Rwanda för att ställas inför rätta där. Kanyarukiga greps i juli 2004 i Sydafrika. Han är misstänkt för folkmord och brott mot mänskligheten i samband med folkmordet 1994 då drygt 900 000 personer beräknas ha mördats på order av den hutuextremistiska regimen och dess miliser.

ICTR anser dock att det finns risk för att han inte kommer att få en korrekt rättegång i Rwanda om han överlämnas till de rwandiska myndigheterna, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
Den 28 maj beslöt ICTR också att den folkmordsmisstänkte Yussuf Munyakazi inte ska överlämnas till Rwanda.
ICTR noterar att det rwandiska rättsväsendet gjort framsteg och berömmer landet för att förra året ha avskaffat dödsstraffet.

Däremot ifrågasätter ICTR om Rwanda har förmågan att klara av att låta vittnen framträda vid rättegångar i landet. De tre domarna; Erick Mose (Norge), Sergej Alekseevitj Egorov (Ryssland) och Rita Arrey (Kamerun) varnade för att vittnen som inkallas kan vara rädda i en rwandisk domstol och de hävdade att en misstänkt som fälls riskerar att få sitta av ett livstids straff i isoleringscell.
- Så gott som varje dag skickar vi vittnen, både på begäran av försvaret och åklagaren, till Arusha. Varför skulle vi inte klara av vittnesfrågan i rättegångar mot Kanyarukiga och Munyakazi, undrade
Tharcisse Karugarama, som också är riksåklagare i Rwanda.
Han pekade på att ICTR övervakar rättssystemet i Rwanda och sade att det var skrattretande att underkänna det rwandiska rättsväsendet när tribunalen de två senaste åren satsat på att utbilda rwandier som ett led i sin avvecklingsstrategi.
- Vi har skickat vårt folk till Arusha nästan varje vecka, sade Tharcisse Karugarama till New Times. Har allt detta varit förgäves eller är rwandier för dumma att fatta vad de lär sig?

Enligt planerna ska ICTR börja avrunda sin verksamhet 2008 och i stället överföra fall till Rwanda. Den 4 juni begärde dock ICTR:s ordförande Dennis Byron och åklagaren Hassan Bubacar Jallow att tribunalen ska få fortsätta sitt arbete ytterligare ett år. Åtta misstänkta finns i Arusha i väntan på rättegång, en är häktad i Tyskland medan 13 efterlysta är på fri fot, däribland Felicien Kabuga, en av folkmordets finansiärer.

I Storbritannien kunde dock Rwanda notera en framgång, rapporterar Hirondelle News Agency. Den brittiske domaren Anthony Evans gav i fredags klartecken för att Célestin Ugirashebuja, tidigare borgmästare i Kigoma, Vincent Benjinya, före detta milisledare, Emmanuel Nteziryayo, före detta borgmästare i Mudasomwa och Charles Munyaneza, före detta borgmästare i Kinyamakara, kan utlämnas till Rwanda. De greps i Storbritannien på begäran av Rwanda som anklagar dem för folkmord. De båda länderna har inget utlämningsavtal men ett temporärt avtal slöts i september 2006.
Domaren ansåg att det var bra att Rwanda nu vill åtala de som anklagas för att ha planerat och utfört folkmordet i det egna landet. I sitt utslag noterade domaren att det finns omfattande kritik mot svagheter i det rwandiska rättssystemet, bland annat från Human Rights Watch som den 1 november 2007 krävde att de fyra rwandierna skulle ställas inför rätta i Storbritannien.

Domare Evans avfärdade dock kritiken, och när det gällde Jean-Damascène Ntagwanza, exilmedlem i Rwandas ledande människorättsorganisationen LIPRODHOR, ansåg Evans att hans kritik inte var trovärdig. LIPRODHOR har haft stora problem med myndigheterna under senare år.

De fyra rwandierna har nu två veckor på sig att överklaga utlämningsbeslutet. Innan det verkställs måste det dock godkännas av brittiska utrikesdepartementet.

Ulf B Andersson

10 juni 2008

Läs mer:

Affärsmannen som finansierade folkmord (Amnesty Press 7 maj 2008)

Kagame angriper spanskt åtal (8 april 2008)

Folkmordsmisstänkta häktade i London (Amnesty Press 5 januari 2007)

I Arusha spelas folkmordet 1994 upp igen (Reportage i Amnesty Press nr 3/2005)

Åter till Rwanda 1994 (Amnesty Press 11 april 2006)

Rwanda - förövare och offer (Amnesty Press 6 maj 2004)

Amnesty: Risk att misstänkta för folkmordet i Rwanda lämnas ut till ett bristfälligt rättssystem (Pressnotis 2 november 2007) _
**

Ulf B Andersson
Amnesty Press