Folkmordsmisstänkta häktade i London

Fyra rwandier sitter i häkte i Storbritannien i väntan på domstolsbeslut om de ska utlämnas till Rwanda där de är anklagade för folkmord.
På fredagen var en omhäktningsförhandling planerad med deras advokater närvarande, men de fyra männen väntas inte själva framträda i domstolen förrän 26 januari, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Charles Munyaneza, Celestin Ugirashebuja, Emmanuel Nteziryayo och Vincent Bajinya, som numera kallar sig Vincent Brown sedan han blev brittisk medborgare, greps den 28 december. Arresteringarna kom sedan Rwanda hade begärt att de fyra ska utlämnas.

Vid häktningsförhandlingen den 29 december förklarade männen att de var oskyldiga till anklagelserna och indikerade att de kommer att motsätta sig utlämning till Rwanda.
Domstolen fick höra detaljer i ett avtal mellan Rwanda och Storbritannien där Rwanda lovar att männen inte ska dömas till döden om de döms i en rwandisk domstol. Avtalet hade inte tidigare offentliggjorts i Storbritannien då man ville undvika att de nu gripna fick kännedom om avtalet.

Gemma Lindfield, som juridiskt företrädde den rwandiska regeringen vid förhandlingen i City of Westminster Magistrates Court i London, beskrev hur de fyra männen hade spelat en viktig roll i folkmordet i Rwanda då över 800 000 människor beräknas ha dödats under 100 dagar.
– Dessa män var inte milismän, de organiserade och underlättade folkmordet där hundratusentals män, kvinnor och barn dog enbart för att de var tutsier, sade hon enligt The Times.

Munyaneza och Ugirashebuja var enligt Lindfield borgmästare i sina områden vid tiden för folkmordet och hade omfattande maktbefogenheter. Bajinya, som är läkare och som i Storbritannien arbetade för en flyktingorganisation, ska enligt Lindfield själv ha lett milisgrupper som mördade tutsier i deras hem eller vid vägspärrar i huvudstaden Kigali.
Munyaneza och Ugirashebuja har tidigare fått flyktingstatus i Storbritannien, rapporterar BBC. Denna ska nu ha upphävts.
Nteziryayo har levt som asylsökande i Manchester under falskt namn. Han sade till BBC i augusti 2006 att anklagelserna mot honom är falska och han hävdade att själv kämpat mot hutumilisen.
Gemma Lindfield hävdade att de fyra männen fortfarande är anhängare av den extrema hutu-nationalism som låg bakom folkmordet 1994.

I Kigali välkomnade landets chefsåklagare Martin Ngoga att de fyra männen hade gripits i Storbritannien.
Och James Smith, chef på Aegis Trust, en brittisk organisation som arbetar mot folkmord välkomnade enligt The Times gripandet:
– Det har tagit lång tid, men det är glädjande nyheter att inrikesministeriet har samarbetat med den rwandiska regeringen för att genomföra utlämningsprocessen.

Rwanda begärde nyligen att få bli medlem i Samväldet, som har 53 medlemmar - främst länder som tidigare var brittiska kolonier. Landets ansökan väntas bli behandlad på det toppmöte Samväldet håller i Uganda senare i år. Hittills är det bara Moçambique som blivit medlem i Samväldet utan att ha historiska band med Storbritannien.
Rwandas ansökan ses som ytterligare ett tecken på de försämrade kontakterna med Frankrike. Förbindelserna mellan Rwanda och Frankrike har brutits sedan en fransk undersökningsdomare anklagat Rwandas nuvarande president Paul Kagame för att ha varit ansvarig för nedskjutningen av dåvarande presidenten Juvenal Habyarimanas flygplan den 6 april 1994. Vem som sköt ner planet har aldrig klarlagts, men det blev startsignalen för folkmordet.


AFP