FN-utredare säger att Israel kan ha begått krigsbrott

FN:s rapportör för Israel och Palestina Richard Falk är mycket kritisk till Israels agerande i den tre veckor långa offensiven i Gaza som påbörjades i slutet av december förra året. I en rapport som ska presenteras för FN:s råd för de mänskliga rättigheterna i Genève skriver Richard Falk att Israel kan ha gjort sig skyldigt till krigsbrott, rapporterar BBC.

När Richard Falk skulle åka till Gaza i december nekades han inträde av de israeliska myndigheterna, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

  • Genom att vägra samarbeta med ett FN-sändebud, för att inte nämna den ganska förnedrande behandlingen jag utsattes för, har Israel skapat ett farligt prejudikat vad gäller behandlingen av sändebud från FN:s råd för de mänskliga rättigheterna och även FN i stort, skriver Richard Falk i sin rapport.

På grund av att han inte kunnat komma in Gaza har han i rapporten fokuserat på om det var lagligt för Israel att gå in i Gaza till att börja med och inte på specifika brott begångna under offensiven.

Enligt Richard Falk måste man, för att utröna om kriget var lagligt eller inte, ta reda på ifall israeliska soldater kunde göra skillnad på militära och civila mål när de utförde sina attacker.

  • Är det inte möjligt att göra det, då är attackerna i sig olagliga och mycket allvarliga brott mot folkrätten, skriver Richard Falk. Med tanke på de preliminära bevisen kan man dra slutsatsen att så varit fallet i Gaza, fortsätter han.

Richard Falk påpekar även att gränserna runt Gaza var stängda och att civila därför inte kunde ta sig ut.

Nu vill Richard Falk att en oberoende utredning inleds för att undersöka påstådda krigsbrott utförda av Israel och Hamas.

Men Israels regering avvisar Richard Falks kritik. De hävdar att han är partisk och att han ”legitimerar Hamas terrorism”.

Richard Falk har varit kritisk mot Israel tidigare. I början december förra året sade han att Israels behandling av det palestinska folket utgör brott mot mänskligheten, rapporterar nyhetsbyrån AAP.

Under den tre veckor långa offensiven dödades 1 300 palestinier och ett stort antal hem förstördes.

Läs mer:

Gaza som brottsplats (Amnesty Press 18 mars)

Öppet brev om att utreda brott mot internationell rätt (Pressnotis 16 mars)


BBC