USA skickar vapen till regeringen

USA har börjat leverera vapen och ammunition till den hårt trängda somaliska regeringen i ett försök att stödja federala övergångsregeringens ansträngningar att slå tillbaka de extremiststyrkor som försöker sabotera fredsprocessen och som vissa experter menar har kopplingar till al-Qaida, rapporterar nyhetsbyrån IPS.

UD-talesmannen Ian Kelly sade förra veckan att det på ett tydligt sätt visar USA:s stöd för landets president som kom till makten för fem månader sedan, shejk Sharif Sheik Ahmed, förre ledaren för de islamska domstolarnas exekutiva råd. Han meddelade också att det är i enlighet med gällande FN-resolutioner.

  • Den somaliska regeringen har vänt sig till oss och vädjat om hjälp och vi har tillhandahållit vapen och ammunition, sade Ian Kelly.

I det tysta utbildar USA också regeringstjänstemän i grannlandet Djibouti, där hundratals amerikanska trupper varit stationerade sedan 11 september-attacken.

Somalias övergångsregering och president shejk Sharif Sheik Ahmed försöker slå tillbaka extremiststyrkor, bland annat al-Shabaab, en terroriststämplad islamistgrupp som nu kontrollerar stora delar av södra och centrala Somalia och nästan hela huvudstaden Mogadishu.

Islamistgruppen försöker störta den FN-stödda regeringen och vill införa en strikt form av islamsk lag, liknande den som införts av talibanerna i Afghanistan. De är allierade med rebellrörelsen Hizbul Islam som leds av shejk Hassan Dahir Aweys.

Flera amerikanska tjänstemän fruktar att koalitionen skulle kunna leda till ökad extremism och samarbete med al-Qaida, men shejk Hassan Dahir Aweys har förnekat kopplingar till al-Qaida.

I en bandupptagning som offentliggjordes i mars i år benämnde al-Qaida ledaren Usama bin Ladin shejk Sharif Sheik Ahmed som fiende och uppmanade rebeller att störta regeringen.

Somalia har varit utan en fungerande regering sedan 1991, när krigsherrar besegrade diktatorn Mohamed Siad Barre. År 2006 lyckades milis tillsammans med Islamiska domstolarnas union, ICU, skapa en skenbar stabilitet i större delen av landet, men sen besegrade USA-stödda styrkor från Etiopien ICU-styrkor och tog kontroll över huvudstaden Mogadishu i december 2006.

I januari drog de etiopiska styrkorna sig tillbaka efter påtryckningar från al-Shabaab och Hizbul Islam, samtidigt som shejk Sharif Sheik Ahmed kom till makten.

**Marina Litvinsky och Jim Lobe_
IPS/Washington


IPS