185 döda efter massaker

I söndags morse dödades 185 personer, främst kvinnor och barn, i närheten av staden Akobo i södra Sudan. Det var personer ur folkgruppen murle som utförde det blodiga angreppet. De drabbade var medlemmar i folkgruppen lou nuer som befann sig vid floden Geni för att fiska på grund av den svåra livsmedelsbristen i sitt läger i Akobo i delstaten Jonglei. Tolv soldater från armén i södra Sudan, SPLA, vars uppgift var att skydda lou nuer-folket, dödades också.
- De som drabbades var människor som letade efter mat, sade en arbetare för en frivilligorganisation i Akobo till IRIN.

Angreppet visar på det trängande behovet av att avrusta befolkningsgrupper i regionen.

Detta var det senaste i raden av blodiga strider i regionen. Spänningar mellan de tungt beväpnade folkgrupperna i södra Sudan har trappats upp då den redan begränsade tillgången till vatten och betesmark har minskat ytterligare. Det är efter åren av inbördeskrig som civilbefolkningen är tungt beväpnad. Sammandrabbningarna har intensifierats och gått längre än traditionella räder mot boskap och inkluderar nu angrepp mot civila. Enligt FN drabbas främst kvinnor och barn.

En av bakgrunderna till livsmedelsbristen i Akobo var striderna som utbröt den 12 juni i närheten av Nasir i södra Sudan. Då angrep män ur jikany-gruppen av folkgruppen nuer en sjöstyrka med 31 båtar som fraktade proviant för FN:s matprogram, World Food Programme, avsedda för just Akobo. Angreppet skar ned på provianterna för fler än 19 000 tvångsförflyttade lou nuer-folk. Efter helgens angrepp vädjade guvenören i Jonglei, Kuol Manyang, om att FN:s matprogram måste hitta ett sätt att distribuera mat till Akobo.

I april nästa år är det parlaments- och presidentval i Sudan och oroligheterna kan komma att hota den redan instabila koalitionsregeringen mellan nord och syd, konstaterar BBC. Sedan ska en folkomröstning hållas 2011 om huruvida norra och södra Sudan ska skiljas åt.

Läs mer:

FN: Strider i södra Sudan drabbar kvinnor och barn (Amnesty Press 11 juli)


IRIN