FN: Strider i södra Sudan drabbar kvinnor och barn

Enligt FN har strider mellan stammar i södra Sudan alltmer drabbat kvinnor och barn och troligen har över tusen människor dödats sedan januari. Området brottas fortfarande med arvet av ett av Afrikas längsta och grymmaste inbördeskrig. Omkring 2 miljoner människor dödades i striderna mellan etniska afrikaner i södra Sudan och den arab-dominerande regimen i huvudstaden Khartoum i norr. Striderna pågick i två decennier. 2005 slöts dock ett fredsavtal och den tidigare rebellrörelsen i södra Sudan, SPLM/A, ingår numera i regeringen i Khartoum.

Spänningar mellan de tungt beväpnade stammarna i söder har ökat eftersom konkurrensen om den begränsade tillgången till vatten och betesmark har ökat. Sammandrabbningar som inleddes i början av året har intensifierat och gått längre än traditionella räder mot boskap och inkluderar nu angrepp mot civila. David Gressly, FN:s regionala samordnare i södra Sudan, sade till nyhetsbyrån AP att ”fasansfulla” angrepp har drabbat ett stort antal kvinnor och barn.

David Gressly sade att striderna har blivit omfattande och innefattar alla 10 delstater i söder.
- Vissa medier rapporterar om att våldet har krävt mer än tusen dödsfall sedan början på året, och även om UNMIS (FN:s mission i Sudan) är oförmögna att själva kontrollera den siffran tror vi att sådana uppskattningar är trovärdiga, sade David Gressly vid en presskonferens i Khartoum.

Om våldet fortsätter i samma takt som de senaste månaderna kommer striderna om boskap och territorium att kräva fler liv i år än konflikten i Darfur.

I juni rapporterade FN att cirka 30 000 personer har tvingats på flykt från södra Sudan.

En förvärrande faktor är att civilbefolkningen i södra Sudan är tungt beväpnad efter åren av krig, och spridningen tyngre vapen som granatgevär har ökat. Många fruktar att striderna kan störa president- och parlamentsvalet nästa år samt hota en redan instabil gräns mellan norr och söder – ett område där merparten av Sudans olja finns.

Striderna i år har också stört jordbruksproduktionen vilket har höjt risken för en matkris, sade Gressly till AP. Han sade också att en utvärderingskommitté håller på att bedöma matsituationen i området.


Associated Press