Eritreaseminarium urartade

reportage | 2004-04-07

I tisdags kväll anordnade Reportrar Utan Gränser ett seminarium om pressfriheten i Eritrea. Ett 80-tal personer, mestadels eritreaner hade kommit för att lyssna på debatten om pressfriheten och om Dawit Isaac, före detta chefredaktör på en oberoende tidning i Eritrea. Han greps i september 2001 och sitter fortfarande i fängelse i Eritrea, utan någon rättegång. Han har dubbelt medborgarskap, både svenskt och eritreanskt och Eritrea vill inte lämna ut Dawit Isaac på grund av hans eritreanska medborgarskap.

Kriget mot Etiopien upphörde år 2000, efter krigets slut försökte regeringen tysta olika kritiker. Flera tidningar stängdes och ett antal journalister fängslades, däribland Dawit Isaac.

Innan mötet skulle starta var stämningen orolig inne på Sidas lokaler. En man ville videofilma hela seminariet, något som upprörde många. De ville att arrangörerna skulle ta ansvaret om någonting skulle hända dem. Några av åhörarna valde faktiskt att gå.

Moderatorn för seminariet, Olle Stenholm, började seminariet med att påpeka att det var en manifestation för frihet och demokrati. Om någon skulle känna obehag inför dessa laddade ord kunde man lämna salen, sade han.
Sedan visas en videofilm med Dawit Isaac två veckor innan han greps. Tolken, en före detta chefredaktör på en tidning i Eritrea översätter. Han berättar att Dawit Isaac talar som privatperson på videoklippet, inte som journalist. Dawit Isaac frågar varför regeringen föredrar tystnad framför debatt.

Idag vet ingen var Dawit Isaac befinner sig. De enda som vet det är de som grep honom menar tolken.

Folke Löfgren, Sveriges ambassadör i Eritrea, dock baserad i Stockholm fortsätter:

-Mitt engagemang började redan 2002, jag åkte till Eritrea och tog då upp fallet Dawit Isaac med regerigen. De ser honom som eritreansk medborgare, vilket vi kan förstå, men vi ser honom också som svensk.

Atmosfären på Zenit är tryckande, det märks att det finns stora meningsskiljaktigheter bland de eritreanska åhörarna. Det finns delade meningar om vad pressfrihet egentligen är och om det är bra eller dåligt.

Sedan visas ytterligare ett videoklipp, denna gången på den förre eritreanska ambassadören i Stockholm. Han pratar på ett inhemskt språk och en del åhörare förväntar sig att det ska översättas till svenska. Andra vill inte att det ska tolkas.

Helt plötsligt utbryter kalabalik, stolar flyger och slagsmål utbryter. Det blir bara värre och värre och åhörarna skingras. Folket springer ut i caféet istället. Bråket fortsätter och polisen tillkallas.

Vad var det ambassadören egentligen sade? Enligt några åhörare som Amnesty Press talade med sade ambassadören att Dawit Isaac spionerat för Danmark.

Åhörarna skrek:

  • Du kanske undrar vad som händer? Han är en landsförädare!

Två unga eritreanska flickor försöker förklara anledningarna till upploppet. De tycker att den svenska regeringen redan har valt sida. Sverige kritiserar den eritreanska regeringen och säger att den är en diktatur. Många håller inte med, därför blev regimanhängarna upprörda. De tycker också att det var konstigt att man ens kunde anordna en sådan här debatt på tanke på det känsliga läget. Gränserna mot Etiopien är inte färdiga ännu. De förhandlar fortfarande. De unga flickorna kan förstå att det urartade, men menar samtidigt att många har kommit till mötet enbart för att bråka.

Trots att Sidas lokaler ligger långt ifrån Eritrea förstår man att situationen är mycket känslig. Vad Amnesty Press förstår finns det stora meningsskiljaktigheter bland de eritreanska åhörarna och en lösning känns långt borta.

Petra Kullander
Amnesty Press, praktikant

reportage | 2004-04-07