Tusentals lever i humanitär kris

Fler än 25 000 människor har flytt sina hem och tvingas bo i vildmarken i Centralafrikanska Republiken för att komma undan konflikten i landet, skriver nyhetsbyrån AP.

Catherine Bragg, FN:s biträdande generalsekreterare med ansvar för humanitära frågor, besökte nyligen landet där hon träffade hjälparbetare och tvångsförflyttade människor. I den norra delen av landet är det omkring 25 000 människor som har flytt från sina byar till vildmarken för att skydda sig från striderna mellan regeringsstyrkor och rebellgrupper.
- Några av dem har blivit tvångsförflyttade upprepade gånger de senaste åren. De lever i rädsla för både regeringsstyrkor och olika väpnade grupper och de lever under bedrövliga förhållanden i vildmarken med mycket, mycket få grundläggande faciliteter – brist på vatten och mat, ingen renhållning, ingen sjukvård. Och de kan bo där i upp till 3-4 år, sade Catherine Bragg.

Under en presskonferens berättade hon att omkring en miljon människor har påverkats av konflikten i Centralafrikanska Republiken. 125 000 av dem är internflyktingar medan 137 000 har flytt till grannländerna Kamerun och Tchad.
Landet är ett av världens fattigaste. Kupper och kuppförsök har avlöst varandra och landet har drabbats hårt av interna motsättningar. Sedan 2003, när president Francois Bozize tog makten, har regeringsstyrkor regelbundet drabbat samman med rebellgrupper.

Catherine Bragg konstaterade att situationen för internflyktingarna i Centralafrikanska Republiken är olik alla andra humanitära kriser hon sett då människor som flyr undan konflikter ofta måste ta sig långt därifrån och att de då placeras i läger. Situationen förvärras av att myndigheterna i landet nyligen avvisat humanitär hjälp då de anklagat vissa biståndsgrupper för att ha hjälpt rebeller. Humanitär hjälp hämmas även av bristen på vägar och infrastruktur. Dessutom behövs mer pengar för att hjälpa de människor som drabbats av konflikten i norr.
- Finansieringen har minskat betydligt under 2009 jämfört med tidigare år, sade Catherine Bragg.
Av de 97 miljoner amerikanska dollar som behövs för hjälparbetet i Centralafrikanska Republiken i år har FN bara 51 miljoner. Catherine Bragg avslutade med att uppmana givare att tillhandahålla de pengar som fattas.

Läs mer:

Utsatt befolkning tvingats fly sina hem (Amnesty Press 16 december 2008)

Fredsavtal (Amnesty Press 23 juni 2008)

Sammanbrott för lag och ordning - civila på flykt (Pressnotis 26 juni 2007)


Associated Press