Angelägets tioårsjubileum början på något nytt

För tionde året gick Sveriges största dokumentärfilmsfestival med unga filmskapare av stapeln. Röda mattan var framrullad och sju vinnarfilmer hyllades på Filmstaden Bergakungen i Göteborg. Men årets Angeläget var den sista i sitt slag. Nästa år blir det inga hyllningar på Bergakungen. Vinnarfilmerna ska då istället ingå i ett visningsfönster på Göteborgs filmfestival.

reportage | 2015-05-02
Av: Johanna Lindgren
Dilan Apak, programledare i P3:s ”Tankesmedjan” blandade skämt med allvar under dagen.

Dilan Apak, programledare i P3:s ”Tankesmedjan” blandade skämt med allvar under dagen. Foto: Liv Gustafsson

Den stora publiken på uppemot 380 personer kändes förväntansfull och nervös när dagen inleddes. I den satt ett antal unga filmskapare, som tillsammans gjort de 25 nominerade filmerna i årets tävling. Trots nervositeten gav publiken ifrån sig ett rungande “JA!” när Dilan Apak frågade om de mådde bra. Dilan, konferencier för dagen, fortsatte sedan med att prisa filmskaparna i publiken:
– Ni förändrar världen lite grann genom era filmer.

Martin Rydehn, projektledare för Angeläget, kom även han upp på scen för att hylla alla som tagit sig till Bergakungen för dagen. En hyllningsfilm med scener ur varje nominerad film visades upp på filmduken. En del igenkännande skratt och tillrop hördes bland publiken.

Angeläget arrangeras av Amnesty International och KulturUngdom Göteborg. I år skickades 83 kortfilmsdokumentärer om mänskliga rättigheter in till tävlingen, från flera olika platser runt om i landet. Av dessa nominerades 25 filmer att fortsätta i tävlingen. Juryn valde sedan ut sju vinnarfilmer, som presenterades på bioduken i en av Bergakungens största salonger. De som vann visste inte om det i förväg, utan förstod det först när deras film spelades upp på den stora bioduken.

De sju vinnarfilmerna visades upp en efter en och känslorna i salongen växte. Bland annat blev många berörda av filmen “Den kalla sommaren”, då den handlade om kriget på 1990-talet i forna Jugoslavien. Filmskaparna porträtterade sin lärare, Dragan Slipocevic som berättade om sina erfarenheter som barn i krigets Mostar.

“Ängeln i Bergkvara”, med Rose-Marie Almqvist och hennes make Bengt Svensson i huvudrollerna, togs emot med många härliga skratt. De hade underbara personligheter, som gick rakt in i publikens hjärtan. De hjälper hemlösa i sitt samhälle, och menar att alla borde hjälpa sina medmänniskor.

Rose-Marie Almqvist blev snabbt omtyckt av både Dilan Apak och publiken. På bilden ses Rose-marie (till höger) tillsammans med sin son Mikael Larsson och sonhustru Elin Larsson, på väg in till Bergakungen.

Rose-Marie Almqvist blev snabbt omtyckt av både Dilan Apak och publiken. På bilden ses Rose-marie (till höger) tillsammans med sin son Mikael Larsson och sonhustru Elin Larsson, på väg in till Bergakungen. Foto: Liv Gustafsson

Filmen “This is (sh)it - Livet som hemlös” gav de flesta i publiken en tankeställare om hur de behandlar hemlösa på gatorna, genom ett porträtt av Göteborgs “Michael Jackson”. Även filmen “ISKRA”, som handlade om vattenresurser i Indien, fick publiken att tänka till. Den påtagliga vattenkrisen i andra delar av världen borde även få oss i väst att minska på vår vattenanvändning.

Förutom visning av filmerna var det ingen brist på underhållning. Rapparen och hiphopparen Simon Bilbomb framförde några av sina låtar innan första pausen, tillsammans med DJ Sonja Berggren. Efter att alla vinnarfilmer hade visats upp var det dags för publiken att rösta på vilken film som skulle få publikens pris. Medan publiken röstade bjöd skönsjungande Sumie på stämningsfulla låtar.

Publiken ställde sig upp och klappade händerna när tjejerna som gjort filmen “Jag är Jens” tog emot publikens pris. Tjejerna sade, i nästan enhetlig kör, att “man känner sig älskad när man får ta emot publikens pris”. Hanna Larsson, Maja Jokinen, Ida Stenberg, Beatrice Jansson och Amanda Arvidsson tyckte det var skönt att deras budskap hade gått fram. Med filmen, som handlar om transsexuella Jens, ville filmskaparna visa att människor borde vara mer öppna och acceptera folk för vilka de är.

De var även glada över att bli en av de sju vinnarfilmerna som juryn valde ut.
– Det är kul med ett professionellt erkännande. Det betyder att man har gjort en bra film, sade Amanda Arvidsson.

Filmskaparna fick beröm av Marit Kapla från Göteborgs Filmfestival för att de lyckats skapa en bra relation mellan sig själva och Jens. Det gjorde att Jens vågade vara öppen och ledde till ett ärligt personporträtt.

Tjejerna bakom filmen ”Jag är Jens”, (från vänster:) Maja Jokinen, Hanna Larsson, Ida Stenberg, Beatrice Jansson och Amanda Arvidsson, lovade att tacka Jens för sin vinst när de kom tillbaka till Kalmar.

Tjejerna bakom filmen ”Jag är Jens”, (från vänster:) Maja Jokinen, Hanna Larsson, Ida Stenberg, Beatrice Jansson och Amanda Arvidsson, lovade att tacka Jens för sin vinst när de kom tillbaka till Kalmar. Foto: Liv Gustafsson

Esmeralda Lundmark hyllades av juryn för hennes abstrakta bilder som gjorde att ögat kunde vila medan man lyssnade på vad som sades. Hennes film “Trygg?” handlar om barn som reflekterade kring mänskliga rättigheter och om att vara trygg.

Esmeralda Lundmark var den enda bland de vinnande filmskaparna som valt att göra sin film solo.

Esmeralda Lundmark var den enda bland de vinnande filmskaparna som valt att göra sin film solo. Foto: Liv Gustafsson

Esmeralda Lundmark valde att visuellt använda sig av abstrakta och symboliska bilder istället för att filma barnen.
– Jag gillar det abstrakta och att rösterna hamnar i fokus istället för bilden. Jag skapade bilderna själv och använder dem som ett avbrott för ögat.

Publiken skrattade och utbrast “Ååhhh!” vid flera tillfällen när filmen visades. Esmeralda ville ha den känslan, men hon önskar även att den ska väcka andra tankar.
– Jag ville inte ändra i känslan i samtalet, för det var ofta en glad stämning när barnen pratade. Men om man ser filmen flera gånger inser man allvaret i det hela.

Alice Damirjian, Sally Stiebel och Christina Korsun vann med filmen “What’s your dream?”. Den spelades in i Indien, när tjejerna hade utbyte med en skola i Mumbai (Bombay). Filmen behandlar många tunga ämnen, så som miljöfrågor, kastsystemet, och problem i slumområden. Det var också det som juryn uppskattade, att filmen inkluderade många olika ämnen på kort tid, på ett bra sätt. Filmskaparna ville även få fram folkets röster som en röst, med idéer som staten måste lyssna på för att kunna skapa positiva förändringar.

Christina Korsun, Sally Stiebel och Alice Damirjian var glada och förvånade över vinsten.

Christina Korsun, Sally Stiebel och Alice Damirjian var glada och förvånade över vinsten. Foto: Liv Gustafsson

– Tanken med “What’s your dream” hade vi redan innan vi åkte. Vi ville ge en ljusare bild av Indien, med positiva förhoppningar. Indien lyfts annars ofta fram på ett mörkt sätt, sade Alice.
Det var just visionen om en bättre framtid som lyste igenom i hela filmen.

Dilan Apak var imponerad av alla sju vinnarfilmer: – Det var verkligen kul att vara en del av den här dagen. Efter de här ungdomarnas insatser känns det väldigt inspirerande och peppande inför framtiden.

Simon Bilbomb.

Simon Bilbomb. Foto: Liv Gustafsson

En något rörd Martin Rydehn avslutade dagen och Angelägets tio år med högtidliga ord.
– Hur summerar man tio fantastiska år på Bergakungen? Det har varit en fantastisk resa. Angeläget kommer vara ett av de finaste minnena i mitt liv.

Angeläget har under årens lopp varit en populär dokumentärfilmsfestival, med 721 inskickade bidrag av 2012 unga filmskapare. Filmerna har täckt in flera olika ämnen, så som hemlösas situation, våld mot kvinnor och situationen för gömda flyktingar.
– Det är maffigt att ge röster år människor som gestaltar något de tycker är viktigt, säger Martinn Rydehn.

Som det kända uttrycket säger så gäller det att sluta på topp. Men Martin Rydehn ser det inte som ett slut, utan snarare som början på något nytt. Tanken att omvandla Angeläget till en integrerad del av Göteborgs filmfestival, istället för att ha en egen festival på Bergakungen, har spirat för att de unga filmskaparna ska kunna kopplas till övriga filmvärlden
– Filmer som berättar om verkligheten borde ut i verkligheten, sade Martin Rydehn.

Martin Rydehn, Angelägets ”pappa”.

Martin Rydehn, Angelägets ”pappa”. Foto: Liv Gustafsson

Angeläget kommer fortfarande vara en tävling dit unga filmskapare skickar in sina dokumentärfilmer om mänskliga rättigheter. Vinnarfilmerna utses av en jury och ingår sedan i visningsfönstret. Filmskaparna ska även ges möjlighet att berätta om sina filmer och idéerna bakom dem för andra filmskapare och intresserade under festivalen.

Vinnarfilmerna har under tidigare år givits ut på DVD, för att lärare ska kunna använda filmerna i utbildningssyfte. I år bestämdes det att Angeläget ska följa den tekniska utvecklingen och istället utveckla ett digitalt filmbibliotek, där alla vinnarfilmer från årens lopp läggs upp. Mer information om när detta sker, kommer att ges på Angelägets hemsida.

Text: Johanna Lindgren
Foto: Liv Gustafsson

Lista på vinnande filmer år 2015

What’s your dream?
Filmskapare: Sally Stiebel, Christina Korsun och Alice Damirjian
Globala gymnasiet, Stockholm

Sumie var en av artisterna som framträdde under galan..

Sumie var en av artisterna som framträdde under galan.. Foto: Liv Gustafsson

Den kalla sommaren
Filmskapare: Olle Åkerman, Kevin Kenell, Eric Petersson och Joakim Krusell
Östersjögymnasiet, Kalmar

Ängeln i Bergkvara
Filmskapare: Amanda Olsson, Jennie Flink Kröger, Louise Isaczon, Julia Olsson, Veronica Antonsson Gustafsson och Malin Petersson
Östersjögymnasiet, Kalmar

Trygg? Filmskapare: Esmeralda Lundmark Brolén
Globala gymnasiet, Stockholm

_ THIS IS (SH)IT - livet som hemlös_
Filmskapare: Isak Maatoug, Eric Bäckström, Daniel Bolin, Carl Andersson och Richard Sinclair
NTI-gymnasiet, Göteborg

ISKRA
Filmskapare: Felicia Strömstedt, Yuvia Maini Rekdal och Alice Lassey
Globala gymnasiet, Stockholm

Jag är Jens
Filmskapare: Hanna Larsson, Maja Jokinen, Ida Stenberg, Beatrice Jansson och Amanda Arvidsson
Östersjögymnasiet, Kalmar

reportage | 2015-05-02
Av: Johanna Lindgren