Undersökning: ”Hutuextremister sköt ner Habyarimanas flygplan 1994”

Det var extrema hutuer i Rwandas regering som var ansvariga för att ett flygplan med president Juvenal Habyarimana, själv hutu, och Burundis president Cyprien Ntaryamira sköts ner över Kigalis flygplats kl 20.30 lokal tid den 6 april 1994. Det slog en undersökningskommission, ledd av den rwandiske domaren Jean Mutsinzi, fast på måndagen.

Mutsinzi-rapporten, vars titel på engelska är “Report of the Investigation into the Causes and Circumstances of and Responsibility for the Attack of 06/04/1994 Against The Falcon 50 Rwandan Presidental Aeroplane Registration Number 9XR-NN” är den hittills mest omfattande undersökningen av den händelse som blev startskottet för folkmordet i Rwanda där det beräknas att omkring 800 000 tutsier och moderata hutuer mördades under loppet av 100 dagar.

Den rwandiska arméns talesperson, major Jill Rutaremara, sade på onsdagen till den rwandiska tidningen New Times att det är bra att sanningen äntligen har kommit fram:
- Det är också bra att det nu har visat sig att alla de som kommit med falska anklagelser hade fel.
Under arbetet med rapporten har 557 personer intervjuats och man har också gjort ballistiska undersökningar med hjälp av brittisk expertis från Cranfield-universitetet.
Mutsinzi-rapporten konstaterar att de missiler som användes för att skjuta ner planet med presidenterna avfyrades från positioner nära Kanombes militärförläggning där president Habyarimanas presidentgarde hade sin bas.

Juvenal Habyarimana och Burundis president Cyprien Ntaryamira var på väg från Tanzania där ett toppmöte hade hållits om fredsprocessen i Rwanda. En FN-styrka fanns 1994 i Rwanda för att övervaka vapenvilan mellan regeringsarmén och RPF, Rwandas patriotiska front, som i oktober 1990 hade invaderat Rwanda från Uganda. RPF dominerades av tutsier som hade levt i exil i årtionden. I enlighet med den FN-övervakade vapenvilan fanns även soldater från RPF på en förläggning i Kigali.

Mutsinzi-rapporten kommer fram till att Juvenal Habyarimana mördades i en statskupp då han ansågs ha gjort för stora eftergifter. Bland dem som utpekas som ansvariga finns överste Theoneste Bagosora och andra personer vilka har setts som arkitekterna bakom folkmordet. I rapporten redogör ögonvittnen från FN-styrkan om sina synintryck på kvällen den 6 april 1994, däribland belgaren ”GM” som tjänstgjorde i FN-styrkan på Kigalis internationella flygplats.
I rapporten sägs att ”tre vita män” fanns på plats på Kanombe-basen men dessa identifieras inte i rapporten även om det kan förmodas att det rörde sig om de franska rådgivare som fanns i Rwanda för att stödja Juvenal Habyarimanas regim.

I rapporten avvisas uppgifterna om att det var två SAM 16-missiler som användes vid nedskjutningen av planet. Sedan 1994 har det cirkulerat uppgifter om att RPF låg bakom nedskjutningen och att bärbara luftvärnsmissiler användes. Exakt vilken typ av missiler som användes kan dock inte fastslås, konstaterar East African.

När rapporten presenterades vid en presskonferens i Kigali antydde Jean Mutsinzi att fransmännen kan ha lagt beslag på flygplanets ”svarta låda”. Denna saknas sedan 1994 och har varit föremål för omfattande ryktesspridning.

  • Det fanns folk som kom fram till olycksplatsen innan någon annan hade hunnit dit och de flesta av dem hade militär utbildning, sade Mutsinzi. De hade stort intresse av den svarta lådan. Fransmännen har medgivit att de samlade ihop spillror av missilerna på platsen. Hur kan vi vara säkra på att det var det enda de plockade upp? Den svarta lådan fanns där och någon har den.

Rwandas utrikesminister Louise Mushikwabo uppmanade enligt New Times rwandierna, liksom människor i utlandet, att noga läsa Mutsinzis rapport. Hon uppmanade alla att ”avvisa manipulation av sanningen och lögner” som har cirkulerat sedan 1994.
Den franske undersökningsdomaren Jean-Louis Bruguière väckte 2006 åtal mot nio nära medarbetare till Paul Kagame och Bruguière hävdade att RPF låg bakom nedskjutningen av planet, som hade fransk besättning.

Det ledde till diplomatisk kris och stora antifranska demonstrationer i Kigali. Nu har dock de diplomatiska förbindelserna återupptagits och den franske utrikesministern Bernard Kouchner besökte förra veckan Rwanda. Den franske presidenten Nicolas Sarkozy ska i februari besöka Rwanda. Juvenal Habyarimanas regim fick omfattande franskt stöd medan Paul Kagame sedan RPF tog makten sommaren 1994 har orienterat sig mot Storbritannien och USA. Nyligen blev Rwanda medlem i Samväldet, en sammanslutning där tidigare brittiska kolonier ingår.

Mutsinzi-kommissionen tillsattes av Paul Kagame 2007. Det gör att rapporten säkerligen kommer att mötas av ifrågasättande när det gäller frågan om vem som sköt ned planet den 6 april 1994.
- Den här rapporten kan därför inte få samma trovärdighet som en oberoende FN-ledd undersökning hade fått, säger Guillaume Lacaille, en expert på Stora sjöområdet som arbetar för International Crisis Group i Kenya till Christian Science Monitor. Jag vet inte vem som sköt ner det här planet.

Philip Gourevitch, journalist och författare, vars bok om Rwanda ”Vi vill upplysa er om att vi kommer att dödas i morgon tillsammans med våra familjer” utkom på Atlas förra året skrev på sin blogg att Mutsinzis rapport verkar övertygande även om sista ordet i frågan knappast är sagt.

Ulf B Andersson

13 januari 2010

Ulf B Andersson
Amnesty Press