FN undersöker "svarta lådan" från Rwandakraschen 1994

För tio år sedan mördades Rwandas president Juvenal Habyarimana i en flygkrasch. Händelsen utlöste ett folkmord i Rwanda. Nu anklagas FN för att ha undanröjt bevis när flygplanets "svarta låda" plötsligt dyker upp.

FN:s talesman Fred Eckhard berättar att några anställda hittat bandspelaren i ett låst skåp på organisationens flygsäkerhetsenhet. Enligt honom verkar det som om tjänstemännen som var ansvariga vid tiden för flygkraschen tagit för givet att bandspelaren de funnit inte kunde vara den svarta lådan eftersom den var i så gott skick.

En fransk polisrapport drar slutsatsen att FN förhindrat en fullständig undersökning av kraschen.

FN:s generalsekreterare Kofi Annan sade på onsdagen att han inte kände till att den franska utredningen försvårats.

Det internationella samfundet kommer att tillsätta en internutredning som ska undersöka varför incidenten inte rapporterades till högre tjänstemän. Den svarta lådan kommer också att inspekteras, uppger BBC.

Enligt den franska polisrapporten var det Rwandas nuvarande president Paul Kagame som gav order om en attack på planet.

Tidigare ledde Kagame den tutsi dominerade rebellrörelsen RPF, Rwandas patriotiska front.

President Habyarimanas, som omkom i flygkraschen, var hutu. Hans död utlöste folkmordet där omkring 800 000 människor dog, främst tutsier.

Rwanda har avvisat rapporten och beskrivit den som en "fantasi", uppger BBC.

En föredetta RPF officer, Captain Josue Abdul Ruzibiza, berättar för BBC att han fick order om att föra sig själv i säkerhet samtidigt som planet skjöts ned. Han påstår också att två robotar hämtades från parlamentshuset där hans bataljon var förlagd. Enligt honom är de två männen som avlossade robotarna nu högt uppsatta officerare i presidentgardet och i militärens underrättelsetjänst. På frågan om varför det dröjt så länge innan han trätt fram svarar kapten Ruzibiza, som nu befinner sig i exil, att han fruktat för sitt liv.

Av: Emma Welander


BBC