Kenyanska parlamentsledamöter anklagas för hetspropaganda

Två kenyanska parlamentsledamöter greps idag för att ha hetsat till våld i samband med kampanjen mot en ny konstitution. Anklagelserna riktas mot flera ledamöter bara två dagar efter granatattacken mot ett möte i Nairobi, som tog sex människors liv.

De gripna parlamentsledamöterna, Fred Kapondi och Wilfred Machage, ska ha sagt att vissa grupper bör förbereda sig på att lämna sina områden om förslaget till ny konstitution går igenom, rapporterar Daily Nation. Ytterligare fyra parlamentsledamöter, bland dem högskoleministern William Ruto, anklagas för uppvigling i nej-kampanjen.

Spänningarna ökar i landet inför folkomröstningen om ny konstitution i augusti. Sex personer dog och 104 skadades i söndags, när ett bönemöte som organiserades av nej-kampanjen attackerades med granater. I ett uttalande från flera kristna kyrkor i Kenya igår anklagades regeringen för att ligga bakom granatattacken, rapporterar BBC. Premiärminister Raila Odinga manar till lugn och ett stopp på alla spekulationer medan polisens utredning av dådet pågår.

Nu vaknar oron för en ny våldsvåg, lik den som sköljde över landet efter presidentvalet 2007. Då dödades över 1 000 människor och minst 300 000 drevs från sina hem. Situationen lugnade sig när de politiska motståndarna Raila Odinga och Mwai Kibaki lyckades enas om en kompromiss, där löftet om en ny konstitution ingick.

I april i år, efter nästan tjugo år av politiska dispyter, presenterades förslaget till ny konstitution. Den ska minska presidentens makt och öka det regionala självbestämmandet. Både premiärminister Raila Odinga och president Mwai Kibaki ställer sig bakom förslaget.

Kritiken kommer framför allt från kristna grupper, som motsätter sig att de muslimska Khadi-domstolarna ska finnas kvar enligt förslaget. Khadi-domstolarna behandlar äktenskaps- och arvsfrågor bland medlemmar av den muslimska minoriteten i Kenya. Kristna grupper är också kritiska till en paragraf om abort.

De anklagade parlamentsledamöterna ställdes till svars inför Kommissionen för nationell sammanhållning och integration nu i eftermiddag.

  • Vi har ett nära samarbete med polisen och det är på grundval av omfattande bevisning som vi har kallat de nämnda personerna till förhör och bett polisen att undersöka möjligheterna till åtal, säger kommissionens ordförande Mzalendo Kibunja till Daily Nation.

I ett brev till premiärministern och presidenten ber kommissionen samtidigt att kampanjerna om konstitutionen ska stoppas inför folkomröstningen.

Läs mer:

När Kenya exploderade i våld (reportage i Amnesty Press nummer 1/2008)


BBC/Daily Nation