Unga demonstranter tar avstånd från oppositionen: ”President Saleh måste fängslas”.

Vid Förändringens torg, där de regimkritiska demonstrationerna hålls i Jemens huvudstad Sanaa, växer förbittringen. Oppositionen anklagas för att ha svikit de unga och för att spela ”ett smutsigt spel för att kväva revolutionen”, rapporterar nyhetsbyrån IPS. På onsdagen rapporterades först att Gulfstaternas plan för att lösa krisen i landet hade lyckats. På kvällen verkade dock läget vara oförändrat låst mellan oppositionen och president Saleh.

Missnöjet bland de unga demonstranterna är stort sedan oppositionskoalitionen Joint Meeting Parties, JMP, sagt sig vara villig att skriva under en medlarplan tillsammans med landets president, Ali Abdullah Saleh.

Gulfstaternas förbund, GCC, la fram en kontroversiell plan för lösning på krisen i Jemen i april. USA - som visat starkt stöd för Saleh - stödjer planen och har uppmanat parterna att underteckna den. Men många unga demonstranter som sedan i mitten av januari deltagit i protesterna och som vill se ett regimskifte tar starkt avstånd från oppositionspartierna och från GCC:s medlarplan. De vill inte att president Saleh och hans bundsförvanter ska garanteras immunitet.

I utbyte mot immunitet föreskriver medlarplanen att Saleh, som varit landets ledare sedan 1978, ska avgå inom en månad. Det skulle leda till en annan situation än i Tunisien och Egypten, där det inneburit en politisk skymf när ledare tvingats från makten.

Hesham Lutf har gått ut gymnasiet och är nu arbetslös. Han är en av dem som slagit läger vid Förändringens torg utanför universitetet i Sanaa och som deltagit i protesterna där sedan i mitten av februari. Han säger att de flesta unga demonstranter är besvikna på oppositionen och kommer inte tillåta att JMP tar över efter den nuvarande ledningen.

  • Vi behöver inte presidenten och vi behöver inte JMP. Oppositionen är en kopia av regeringen. Vi är trötta på att se dem. Vi vill se nya ansikten och ett nytt modernt land.

Anas Homaid, som studerar engelska vid universitetet i Sanaa, säger att han blev förargad när han hörde talas om att Saleh skulle garanteras immunitet enligt GCC:s medlarplan.

  • Ingen bör gå fri från lagen. Saleh måste fängslas. Alla som gjort sig skyldiga till brott mot mänskligheten måste höras av en domstol.

Amr al-Khateeb, som arbetar som elektriker, säger att presidenten har allt för mycket på sitt samvete för att kunna garanteras immunitet.
- Han har dödat unga människor. Vi har sett mycket blodspillan. Han kommer aldrig att kunna gå fri efter att ha dödat så många människor. Anhöriga till de som dödats kommer aldrig att tillåta det, säger han till IPS.

Abdullah Sharabi är ingenjör och arbetar som volontär vid medie- och informationscentret vid Förändringens torg. Enligt honom är GCC:s medlarplan en del av ”ett smutsigt spel för att kväva revolutionen”:
- Den uppfyller inte kraven för revolutionen eller dess mål. Det är en lösning för presidenten, inte för de unga. Oppositionen har svikit de unga.

Enligt Jemens finansdepartement har den politiska krisen kostat landet över motsvarande 30 miljarder kronor. Investeringsprojekt har skjutits upp, den lokala valutan har sjunkit i värde och krisen har också lett till en begränsad tillgång till vatten, el, gas, bensin och diesel i hela landet.

De unga demonstranterna säger att de är redo att trappa upp protesterna. I huvudstaden kommer butiksägare att hålla stängt under vissa dagar för att visa sitt stöd för demonstranterna.
I Taiz och Aden har demonstranter stormat regeringsbyggnader. Sammandrabbningar med säkerhetsstyrkor har lett till att fler dödats vilket i sin tur underblåst ytterligare protester.

Yazeed Kamaldien
IPS/Sanaa

Senaste nytt :

Yemen rivals fail to sign power transfer deal (AFP)
(18 maj)

Amnesty: Yemen must halt use of deadly force ahead of planned protest
(11 maj)

Jemens president avböjer omval 2013 – oppositionen demonstrerar ändå imorgon (Amnesty Press 12 februari)


Amnestys specialsida om utvecklingen i Mellanöstern och Nordafrika


IPS