Obama gratulerar Karimov - bred koalition uppmanar USA att inte normalisera förbindelserna med regimen

En bred koalition av människorättsgrupper och fackföreningar protesterar mot de amerikanska planerna på att lätta på reglerna för militärt bistånd och vapenförsäljningar till Uzbekistan, rapporterar nyhetsbyrån IPS. Förra veckan utlovade USA:s president Barack Obama ”ett brett samarbete” mellan USA och Uzbekistan.

Uzbekistan är en av världens mest repressiva diktaturer, men är samtidigt en strategiskt viktig plats för USA. I förra veckan skickade koalitionen, där bland andra Amnesty International och USA:s största fackförbund AFL-CIO ingår, ett brev till utrikesminister Hillary Clinton med uppmaningen att inte återgå till mer normala relationer med regimen i Uzbekistan – trots att landet har blivit ett viktigt nav för marktransporterna till USA:s och Natos trupper i Afghanistan.

Uppmaningen tycks dock ha avvisas av president Obama. I ett pressmeddelande i förra veckan meddelade nämligen Vita huset att Obama talat i telefon med den uzbekiske presidenten Islam Karimov där presidenten ska ha gratulerat Karimov för Uzbekistans 20 år av självständighet. Obama ska även ha försäkrat att han kommer att arbeta för ”att skapa ett brett samarbete mellan våra två länder”.

Enligt koalitionens brev är den senaste tidens dramatiska utveckling i Centralasien och Mellanöstern ett bevis för att Uzbekistans roll som strategisk partner till USA inte bör överskuggas av de ”förskräckliga” människorättsförhållanden som råder i landet. Förutom den arabiska våren menar textförfattarna att fjolårets störtande av grannlandet Kirgizistans president Kurmanbek Bakijev bör tjäna som en varning.

Utrikesdepartementet har genom språkröret Emily Horne besvarat brevet med att påpeka att Uzbekistan och USA har ett gemensamt intresse av regional stabilitet, där ”avtal för att ge ett bättre stöd till våra trupper i Afghanistan” ingår. ”Vi anser att mänskliga rättigheter utgör en viktig del av vår dialog med Uzbekistan”, tillade språkröret.

President Islam Karimovs regim har styrt Uzbekistan med järnhand sedan Sovjetunionens fall. Men USA avslutade till stora delar sina relationer med regimen efter att uzbekiska säkerhetstrupper år 2005 sköt ihjäl hundratals demonstranter i staden Andijan.
USA protesterade mot massakern och krävde en internationell utredning. Detta fick till följd att USA förlorade tillgången till flygbasen Karshi-Khanabad, som använts till att skicka trupper till Afghanistan sedan terrordåden den elfte september 2001.

Redan innan massakern i Andijan hade den amerikanska kongressen dock infört restriktioner mot militärt bistånd till Uzbekistan på grund av regimens brott mot de mänskliga rättigheterna. År 2004 infördes mycket hårdare regler genom en lag, och ett direkt förbud mot finansiering av vapenhandel med Uzbekistan.

Enligt samma lag kan dessa regler enbart lyftas eller mildras om USA:s utrikesminister meddelar att regimen i Uzbekistan genomfört ”betydande och fortsatta” åtgärder för att förbättra respekten för de mänskliga rättigheterna. Det har dock ingen utrikeminister gjort ännu, inklusive Hillary Clinton, som i slutet av förra året mötte Karimov i Tasjkent.

Geopolitiskt har dock Uzbekistans roll blivit alltmer strategiskt viktig. Landet utgör navet i en rad avtal som slutits mellan Nato och flera före detta Sovjetstater i syfte att transportera material till Afghanistan. Nästan hälften av det utländska material som Nato har behov av transporteras numera genom dessa regioner, och hela 98 procent av detta går enligt en ny rapport från Eurasianet genom Uzbekistan.

Enligt uppgifter som nyligen framkom genom Wikileaks så har president Karimov utnyttjat landets strategiska position när USA försökt utöva påtryckningar i fråga om de mänskliga rättigheterna. Ett dokument från februari 2010 tyder på att Karimov vill ha ”legitimitet och erkännande” från Washington i form av ett besök av Clinton samt att kongressens restriktioner mot militärt bistånd och vapenhandel hävs.

Obama-administrationens medlemmar bedömer dock att situationen i Uzbekistan inte har förbättrats tillräckligt mycket för att detta ska kunna ske, utan har i stället övertalat medlemmar av kongressen att i stället avstå från att tillämpa lagen från 2004. Nyligen godkändes detta förslag av en kommitté, vilket med största sannolikhet innebär att samma förslag kommer att godkännas av kongressen som helhet.

Enligt detta förslag ska utrikesdepartementet varje halvår rapportera till kongressen om tillståndet för de mänskliga rättigheterna i Uzbekistan. En gång om året ska man även inkomma med en rapport om allt bistånd som går till Tasjkent, samt vilka transportkostnader USA har i landet, och all ”trovärdig information” om huruvida amerikanska pengar blivit förskingrade ”för korrupta ändamål”.

I sitt brev till Clinton skriver de 20 organisationerna i koalitionen att de ”djupt beklagar” både detta förslag samt att administrationen arbetat för att få det godkänt. Enligt koalitionen kommer det leda till att skattefinansierade pengar i form av militärt och polisiärt bistånd går till den uzbekiska regimen. Detta samtidigt som landets myndigheter ”fortsätter att tysta aktivister, journalister och all politisk opposition”, samt ”hårt inskränker yttrande- och religionsfriheten, och organiserar tvångsarbete för barn i massiv skala”.

Uzbekistans utrikesminister Elyor Ganiyev besökte i förra veckan Washington. Demonstranter samlades i onsdags utanför det hotell i staden där Ganiyev talade inför Amerikansk-uzbekiska handelskammaren. De protesterade mot regimens årliga tvångsrekrytering av upp emot två miljoner barn, som på hösten tvingas ut för att arbeta på landets bomullsfält. ”Barnarbete får oss att kräkas!”, skrek demonstranterna, varav flera var uzbeker som överlevde massakern i Andijan och sedan fick asyl i USA.

Jim Lobe
IPS/Washington

Läs mer från Amnesty Press

Massiv kritik mot EU efter Islam Karimovs besök i Bryssel (27 januari 2011)

39 fångar torterades ihjäl under förra året (10 januari 2011)

Orädd människorättskämpe tilldelas årets Per Anger-pris (15 november 2010)

Högt valdeltagande i Uzbekistan - alla partier stödjer Karimov (27 december 2009)


IPS