BOKMÄSSAN 2015: ”Vi har skapat ett Frankensteins monster”

Bokaktuella Loretta Napoleoni gick hårt åt västvärlden under Bokmässan i Göteborg på torsdagen. Samtidigt ifrågasatte hon medias bevakning av Islamiska staten, IS. – Terroristers främsta mål är att inge skräck och fruktan. Ingenstans finns det officiella bevis för att det de säger att de gör faktiskt sker, sade hon.

reportage | 2015-09-27
Av: Fanny Hedenmo
Loretta Napoleonis bok ”Islamiska staten” har getts ut av Fri tanke förlag.

Loretta Napoleonis bok ”Islamiska staten” har getts ut av Fri tanke förlag. Foto: C Sturmark

Kön som ringlade sig tjock utanför seminariesal K1 på Bokmässans inledande dag talade sitt tydliga språk: ämnet Mellanöstern och Islamiska staten, IS, är en av mässans mest brännande frågor. Samtalet mellan Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén och den italienska terroristexperten Loretta Napoleoni utspelade sig inför fullsatta åhörarbänkar och många fick vända utanför stängda dörrar.

När Loretta Napoleoni, som bland annat har ägnat sig åt att forska om olika terroristnätverks ekonomiska resurser, talade om situationen i Mellanöstern skrädde hon inte orden. Europa och USA bär skulden för att IS växer, menade hon.

– Historien om Islamiska staten är en historia av svek, ett svek av oss. En historia av västerländskt nederlag. Vi har skapat ett Frankensteins monster, sade hon, och poängterade att amerikansk och europeisk utrikespolitik har misslyckats med sitt uppdrag – att hindra ytterligare expansion.

– Vi har bombat IS-ockuperade territorium i tretton månader! Det har varit ett totalt fiasko, en katastrof. Ju mer vi bombar med drönare, desto effektivare blir IS propaganda. De använder sig av det och säger ”titta, de bombar oss, vi är era sanna hjältar. Kalifatet kämpar för er.”

Den arabiska revolutionen år 2011 och Islamiska staten är två sidor av samma mynt, menade Loretta Napoleoni:

– Den arabiska våren var ett rop efter förändring men Islamiska staten kidnappade det budskapet och ompaketerade det. Fram trädde retoriken om att återupprätta kalifatet och skapa en ny stat.

– De flesta IS-soldater, sett per capita, kommer från Tunisien där den arabiska våren började, framhöll hon.

Donatella Rovera från Amnesty International inspekterar vapen som IS har lämnat kvar nära Amerli norr om Bagdad.

Donatella Rovera från Amnesty International inspekterar vapen som IS har lämnat kvar nära Amerli norr om Bagdad. Foto: Amnesty International

Samtalet dök snabbt in på journalistikens stora dilemma: Vilken bild är det egentligen som träder fram i den västerländska mediala bevakningen av Islamiska staten? Är den sann? Att det besinningslösa våldet får stå som en enhällig gestaltning av terroristgruppen framhävde Loretta Napoleoni som problematiskt:

– Man kan säga att Islamiska staten arbetar med att förmedla två olika budskap på samma gång. Ett budskap är riktat mot västvärlden, för att försöka skrämma och chocka oss. Och uppenbarligen fungerar det – vi är livrädda! Livrädda för att IS ska gå iland på våra kuster.

Men i realiteten planerar inte IS någon invasion av väst, poängterade hon, och fortsatte:

– Det andra budskapet riktar sig mot muslimer. Det är ett budskap av gemenskap och brödraskap och påminner nästan om socialism. Västvärlden har ignorerat det, för det säljer inga tidningar. Men det är det verkligt farliga budskapet. Det visar en annan bild av IS än barbariet; den pragmatiska, förföriska delen av rörelsen som attraherar och lockar in unga muslimska män.

I sin nya bok ”Islamiska staten. Ett terroristiskt nationsbygge”, som i våras gavs ut på svenska av förlaget Fri Tanke, kokar Loretta Napoleoni ner framgångarna för IS till en rad olika beståndsdelar: militär skicklighet, en framgångsrik manipulation av medierna, en djup förståelse för en muslimsk identitet och ett pragmatiskt och effektivt samhällsbygge.

Men, frågade Cecilia Uddén, stämmer det verkligen att områdena kontrollerade av Islamiska staten , som idag omfattar ett territorium större än Storbritannien – från västra Syrien till några mil från Iraks huvudstad Bagdad – har lyckats bygga upp ett så välfungerande samhälle, med infrastruktur, sopsortering och sjukhus?

– Det är ju precis den bilden de vill förmedla, menade Loretta Napoleoni. Men det är ett stort problem att journalister inte kan utföra sin profession eftersom vi inte kan samla in fakta på plats. Så vi förlitar oss på sociala medier, och det är precis där IS-propagandan äger rum. Resultatet blir att vi rapporterar precis vad de vill att vi ska rapportera.

Bristen på möjligheter till källkritik bidrar till flera allvarliga konsekvenser, ansåg hon:

– IS är terrorister och terroristers främsta mål är att inge skräck och fruktan. Ingenstans finns det officiella bevis för att det de säger att de gör faktiskt sker. Vi har till exempel ingenting som bevisar att det försiggår systematiska våldtäkter och slavhandel med yazidiska flickor.

Men, kontrade Cecilia Uddén med en märkbar irritation, är inte de våldtagna flickornas berättelser bevis nog?

– Jo, och jag säger inte att det inte har hänt. Våldtäkter sker i alla krig. Men skillnaden här är att det sprids en bild av en organiserad sexslavhandel, riktad specifikt mot yazidier. Det är brutalt och chockerande, och det är precis den bilden IS vill att vi ska ha av dem, svarade Loretta Napoleoni.

Loretta Napoleoni (till höger) i samtal med Cecilia Uddén på bokmässan i en sal fylld till sista plats.

Loretta Napoleoni (till höger) i samtal med Cecilia Uddén på bokmässan i en sal fylld till sista plats. Foto: Fanny Hedenmo

Samtalet trädde in på den geopolitiska utvecklingen i regionen under de senaste åren. Loretta Napoleoni beskrev slaget om den irakiska staden Mosul – ett territorium som erövrades av IS i juni 2014 nästan utan strid – som ”fantastisk propaganda” för terroristerna. Hon pekade också på hur opinionen för IS har börjat skifta hos den irakiska befolkningen.

– USA har spenderat miljarder på att träna den irakiska armén men det har inte hjälpt. Islamiska statens seger i Mosul i juni var ett faktum och precis som i fotboll är det ingen som vill vara med det förlorande laget.

Hur ska utvecklingen stoppas? En taktik skulle kunna vara att rikta de politiska samtalen mot de irakiska stamledarna, menade Loretta Napoleoni. Denna taktik användes av USA i Irak som år 2007, under kriget mot al-Qaida och andra grupper, lyckades få sunnimuslimska stamledare i västra Irak att byta sida.

– Stamledarna har på flera håll stor kontroll över Iraks resurser. Faktum är att Islamiska staten får fäste i Irak för att stamledarna vill ha dem där. Jag tror att det skulle bli betydligt svårare för IS att expandera om stamledarna började vända dem ryggen. IS skulle gå från att vara folkets befriare till att bli en ny förtryckarregim.

Cecilia Uddén verkade inte övertygad – ett sådant motstånd mot den resursstarka Islamiska staten lät inte troligt. Loretta Napoleoni höll med, men frågade sig vad alternativet var:

– En ny europeisk kolonisering? Att vi skickar våra barn, bröder och fäder att kriga? Det enda som skulle kunna lösa krisen militärt är marktrupper och det är ingen europeisk stat villig att ställa upp med.

Efter nästan ett års styre av IS återerövrades Tikrit av irakiska regeringsstyrkor i april 2015. IS-propaganda har klottrats ned med slogans för shiamuslimsk milis.

Efter nästan ett års styre av IS återerövrades Tikrit av irakiska regeringsstyrkor i april 2015. IS-propaganda har klottrats ned med slogans för shiamuslimsk milis. Foto: Amnesty International

Du pekar på västmakternas skuld för att situationen ser ut som den gör, men samtidigt har Saudiarabien finansierat jihadistgrupper i Mellanöstern så länge vi kan minnas, poängterade Cecilia Uddén. Varför ligger inte skulden också hos dem?

– Saudiarabien är våra allierade! Efter attacken på Charlie Hebdo i Frankrike åkte hela världens ledare till Paris för en demonstration mot extremismen. President Barack Obama åkte inte dit, men infann sig några dagar senare i Saudiarabien för att visa sin respekt för den nye saudiske kungen. Tänk vilken signal det sänder, svarade Loretta Napoleoni. Den amerikanska utrikespolitiken har varit en katastrof. Obama fortsätter i Bushs hjulspår, men han låtsas som att han för en annan politik. Men jag tycker ändå att européer har ett större ansvar. Mellanöstern är vår bakgård, inte USA:s.

Och ändå vill du inte att vi ska involvera oss, påpekade Cecilia Uddén.

– Nej – det är för sent, slog Loretta Napoleoni fast. Västvärlden har redan etablerat sig som en synonym till korruption och hyckleri. Vi borde för länge sedan ha sett till att Mellanöstern fick växa och utvecklas i demokrati, och vi skulle ha hjälpt till mer under den arabiska våren. Nu är det för sent.

Fanny Hedenmo
[email protected]

Läs också
Why join Islamic State? (Patrick Cockburn i London Review of Books 2 juli 2015)

The Terror Strategist: Secret Files Reveal the Structure of Islamic State (Der Spiegel 18 april 2015)

Author's journey inside ISIS: They're 'more dangerous than people realize (CNN 4 januari 2015)

Läs dessutom

Iraq: Yezidi women and girls face harrowing sexual violence (Amnesty International 23 december 2014)

Amnesty Press på bokmässan 2015

BOKMÄSSAN 2015: Manifestation för en human flyktingpolitik (25 september 2015)

reportage | 2015-09-27
Av: Fanny Hedenmo