Boushra al-Maqtary om Jemen: Saleh har avgått men regimen är kvar

reportage | 2013-01-10
Av: Bella Frank

Boushra al-Maqtary på besök i Sverige. Foto: Bella Frank

Boushra al-Maqtary är författaren, historikern och aktivisten som förkroppsligar uttrycket ”att stå upp mot makten”. Hon är en förgrundsgestalt i det snart två år långa upproret i Jemen och har drabbats av både regimens och islamisters vrede. I december gästade hon Sverige och talade då bland annat på Yemeni Salon i Stockholm. Amnesty Press har träffat henne.

Boushra al-Maqtary har haft ett späckat schema under veckan i Sverige, med många möten, intervjuer och föreläsningar. Under dagen har hon varit till Uppsala och tillbaka, haft möte i Stockholm och klockan börjar närma sig elva på kvällen när vi ses på hennes hotell men det märks inte när hon berättar om sitt skrivande och vilken roll det spelar för henne:
– Det är mitt sätt att uttrycka mig men också ett sätt för att känna frid inom mig och med min omvärld. Det är en plats där jag kan bygga den vackra värld som jag skulle vilja se. Jag kommer alltid att skriva och kan inte tänka mig något annat, säger hon där hon sitter i det mjuka skenet från en adventsstjärna i den annars mörka hotellmatsalen.

Boushra al-Maqtary är historiker och författare sedan många år. Hennes senaste bok som gavs ut på arabiska i år handlar om inbördeskriget i Jemen 1994, om hur aktivister på vänsterkanten fängslades och torterades och hur kvinnor drabbades av striderna, bara fyra år efter att Sydjemen och Nordjemen förenades för att bilda nuvarande republiken Jemen. I sammanslagningen blev Ali Abdullah Saleh, som hade varit president för Nordjemen sedan 1978, ledare för den nya republiken i vilken de södra delarna marginaliserades. Missnöjet ledde till ett försök att separera syd från nord, men det försvagade socialistpartiet i södra Jemen fick i stället 1994 se Saleh återvald till presidentposten, som han satt kvar på tills i början av 2012.

En pansarbil på plats i Aden, Sydjemens tidigare huvudstad, den 8 juli 2012. Dagen innan hade säkerhetsstyrkor och krypskyttar öppnat eld mot en fredlig demonstration. Tre personer dödades. Foto: Amnesty

Boushra al-Maqtary hoppas att den som läser hennes bok ska förstå en viktig del av Jemens nutid som inte har berättats, varken inom eller utanför landets gränser.
– Min roman försöker ta fram minnen och historia, försöker klargöra det som inte har blivit sagt. Det finns bara lite litteratur som beskriver Jemens politiska och kulturella sitaution. Min roman försöker få fram människorna i landet, säger hon.
Hon berättar att hon redan har påbörjat arbetet med sin kommande roman, som handlar om de pågående protesterna mot regimen i Jemen.

Det är genom sin aktivism, genom kampen för mänskliga rättigheter och mot den jementiska regimen som hennes namn har blivit känt världen över. Inspirerade av upproren i Tunisien och Egypten gick demonstranter i Jemen ut på gatorna i början av 2011 med slagordet ”folket vill se regimen falla”. Boushra al-Maqtary, som uttryckte demonstranternas krav i flera artiklar, blev snabbt en av förgrundsfigurerna.

Hon var på plats på Frihetstorget i staden Taiz den 29 maj 2011 då 15 personer dödades när regimstyrkor stormade platsen där fredliga protester hade pågått under hela våren. Demonstranternas tält brändes ner och flera människor brändes ihjäl. Boushra al-Maqtary lyckades undkomma men lever under ständigt hot.
Hotbilden kommer inte bara från regimen – en fatwa utfärdades mot henne efter att hon i en artikel skrivit att hon tvivlade på Guds närvaro då demonstranter i en lång marsch från Taiz mot huvudstaden brutalt misshandlades i byn Khidar för ett år sedan.

Kort efteråt tågade ett 80-tal imamer mot hennes hus och anklagade henne för hädelse, ett brott som i ett konservativt islamiskt land som Jemen kan straffas med döden. Då hon under ett föredrag i Stockholmfick frågan om hon var rädd svarade hon att om hon vore det skulle hon inte kunna göra någonting.
– Jag känner att jag går åt rätt håll, sade hon på Yemeni Salon, en informell mötesplats för diskussion om Jemen, som bildades i våras av journalisten Han'a al-Khamri och Afrah Nasser, frilansskribent och prisbelönt bloggare.
– När de unga gick ut på gatorna så hade de samma krav som i de andra länderna under arabiska våren; krav på värdighet, regimens fall – men inte bara Saleh som person utan hela ideologin och kulturen kring regimen. Ett år och åtta månader senare så kan jag säga att det fanns paradoxer i vår revolution. Vi hade inte enighet från alla håll, vissa parter tyckte det räckte med att få bort Saleh för att sedan ersätta honom med någon från samma regim, sade hon från den lilla scenen på Södermalm där Yemeni Salon var inhyst för kvällen.

Boushra al-Maqtary kommer från själv från Taiz, staden som ligger cirka 25 mil söder om huvudstaden och som ofta beskrivs som landets intellektuella center. Det var här som protesterna först tog form och i en rapport från Human Rights Watch i februari 2012 beskrivs hur staden särskilt har drabbats av våld från säkerhetsstyrkor och Saleh-trogna grupper. Den 20 december 2012 var det årsdagen för marschen då unga jemeniter gick de 25 milen mot huvudstaden i protest mot det avtal som innebar att den förre presidenten Saleh lämnade ifrån sig makten i utbyte mot immunitet. Avtalet förhandlades fram av den regionala organisationen Gulf Cooperation Council, GCC, med starkt stöd av USA och Saudiarabien, och med hjälp av FN. Det kritiserades bland annat av Amnesty International vars dåvarande chef för Mellanöstern- och Nordafrika-avdelningen, Philip Luther, sade: ”Immunitet leder till straffrihet. Det står i strid med rätten och fråntar offren klarhet och upprättelse”. Avtalet innebar också att makten överlämnades till Salehs vice-president Abd-Rabbu Mansour Hadi, och innebar alltså inte det maktskifte som hade varit målet för protesterna.
– Att ge honom immunitet är helt i motsats till vad folk vill se, vi kan inte ställa honom eller dem som plundrat våra resurser inför rätta, det sitter fortfarande en brottsling vid makten. Ungdomsrörelsen bojkottade det här initiativet, sade Boushra al-Maqtary.

Som en del av det avtal som förhandlades fram av GCC ska en konferens för nationell dialog föras mellan olika politiska partier och grupperingar i landet. I november 2012 nåddes en överenskommelse för hur många representanter de olika parterna ska få skicka till konferensen som ska bana väg för val 2014. Men enligt Boushra al-Maqtary har grupper som unga och kvinnor marginaliserats i processen, just de grupper som hon menar står för förändringskraften i landet. Risken är att konservativa krafter kommer att dominera processen för att ta fram en ny konstitution och därmed förneka Jemen de mänskliga och politiska rättigheter som demonstranter som Boushra al-Maqtary har riskerat sina liv för.

Ansar al-Sharias flagga. Foto: Madad News Agency/Amnesty

På en fråga om hon är rädd för att Saleh, likt Vladimir Putin i Ryssland, kommer att göra comeback i nästa val svarar hon nekande:
– Det finns ett internationellt tryck mot honom nu,men problemet är inte bara Saleh utan också att hans söner och hans familj sitter på viktiga positioner. Men det internationella samfundet räds al-Qaida, om det inte vore för dem skulle man inte bry sig ett dugg om Jemen. Al-Qaida är en produkt av Saleh, och är som en kortlek som spelas ut för att skrämma folk i och utanför Jemen. En hel stad antogs av al-Qaida, och senare fick vi helt plötsligt reda på att den inte längre var i deras händer och vi kan ännu inte begripa spelet som har kringgärdat detta, sade hon.
Hon syftar på området Abyan i södra Jemen som styrdes av gruppen Ansar al-Sharia, en islamistisk grupp med nära koppling till al-Qaida, mellan februari 2011 och juni 2012. Amnesty International publicerade den 4 december 2012 en ny rapport som tar upp grava brott som summariska avrättningar, piskningar, amputeringar och korsfästningar som utfördes av gruppen, liksom människorättsbrott i samband med strider mellan Ansar al-Sharia och regeringstrupper.

En vanlig bild i Abyan. Hus som förstörts under striderna mellan Ansar al-Sharia och regeringstrupper. Foto: Privat/Amnesty

Istället för att enbart fokusera på al-Qaida och Ansar al-Sharia hoppas Boushra al-Maqtary att omvärlden ska börja fästa större uppmärksamhet på vanliga jemeniter, och att förstå landets historia och kultur. Hon är bekymrad över hur lite kunskap om Jemen inte minst internationella journalister ofta uppvisar när de skriver om landet och hon understryker att internationell press nu frammanar en felaktig bild om läget:
– De framställer det som att Jemen genomgår en övergångsperiod, men det finns ingen sådan pågående övergång, sammanfattar hon.
– Jemen förtjänar det bästa. Vi har lidit mycket, och även om jag inte uppnår mina krav under min levnadstid så hoppas jag att nästa generation kommer att fortsätta kämpa för en stat som respekterar allas rättigheter och att Jemen får bidra till omvärlden med sin rika kultur av gästfrihet, säger hon hoppfullt.

Bella Frank

Läs också

Yemen on the Brink of Hell (New York Times 20 juli 2011)

Jemenreportage i Amnesty Press 4/2011 (Jemens en miljon krig och ”Grattis till oss alla”

reportage | 2013-01-10
Av: Bella Frank