Lättillgängligt om fördomar och rasism

Fanna Ndow Norrby startade ett Instagramkonto som omedelbart fick svarta kvinnor att dela med sig av sina erfarenheter av livet i Sverige. Hon samlade berättelser i en bok som nu har kommit i pocket.

böcker | 2017-11-23
Av: Sara Karama Kangoum
Fanna Ndow Norrby startade ett konto på Instagram och har varit redaktör för boken "Svart kvinna".

Fanna Ndow Norrby startade ett konto på Instagram och har varit redaktör för boken "Svart kvinna". Foto: Sofia Runarsdotter

Bok: Svart kvinna
Författare: Fanna Ndow Norrby
Förlag: Natur & Kultur

Jag dras inte till mörkhyande, eller alltså, jag föredrar snälla smarta tjejer”.
Fanna Ndow Norrby startade kontot @SvartKvinna på Instagram och dagen därpå hade hon över tiotusen följare. På kontot delar svarta kvinnor med sig av erfarenheter som den ovan, och som redaktör för boken med samma namn har Norrby valt ut skribenter som delar personliga upplevelser av rasism.

”Svart kvinna” är indelad i kapitel som diskuterar ämnen som kroppen, hudfärgen och sexism. I kapitlen varvas de längre texterna med utdrag från instagramkontot.

Boken täcker många olika upplevelser av rasism, från sexistiska kommentarer till hot om våld.

Jag sträckläste boken på en kväll, och jag tror att en av anledningarna till att SvartKvinna-kontot blev så populärt är att texterna och språket är väldigt lättillgängligt.

"Svart kvinna" har nu kommit i pocket.

"Svart kvinna" har nu kommit i pocket. Foto: Natur & Kultur

Boken slår rakt in i hjärtat i sin enkelhet och målar en tydlig bild av hur det är att leva som svart kvinna i Sverige idag. Även om ett kapitel om klass hade varit intressant och fler längre berättelser hade varit uppskattat så är boken i slutändan ett viktigt dokument om hur livet för minoriteter ter sig i Sverige.

Sara Karama Kangoum
[email protected]

Läs också

Fanna Ndow Norrby ny ambassadör för Kvinna till Kvinna (Kvinna till Kvinna 23 oktober 2017)

böcker | 2017-11-23
Av: Sara Karama Kangoum