Historisk våg av protester

Sedan polisen den 25 maj dödade George Floyd, 46, i Minneapolis, har protester genomförts över hela världen för att protestera mot rasistiskt våld.

Reportage | 2020-06-18
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2020
Tiotusentals personer protesterade i Washington den 6 juni.

Tiotusentals personer protesterade i Washington den 6 juni. Foto: MediaPunch / BACKGRID USA/TT

Polisens långsamma dödande av George Floyd, 46, i Minneapolis den 25 maj har utlöst en global protestvåg som beskrivs som historisk. Filmen där George Floyd säger ”Jag kan inte andas” blev en påminnelse om hur brutalt våld från polisen drabbar afroamerikaner.

I USA har människor protesterat i landets samtliga 50 delstater, i små som stora städer. Efter de första dagarnas oroligheter då vandalism, bränder och plundring och brutalt våld från polis och nationalgardet dominerade nyhetsbilderna har protestvågen växt i styrka och helgen 6-7 juni gick tiotusentals amerikaner ut i stora fredliga demonstrationer över hela landet.

En aktivist från USA som intervjuades i al-Jazira jämförde dagens protester med det som hände efter mordet på Martin Luther King i april 1968 och pekade på en skillnad: Denna gång är protesterna globala. I över 100 städer, från Tokyo och Sydney till Kingston och Buenos Aires demonstrerades det under parollen ”Black Lives Matter”. I många länder kopplades dråpet på George Floyd ihop med lokalt polisvåld och diskriminering av minoritetsgrupper.

De fyra poliser som deltog när George Floyd dog greps och den 3 juni meddelades att de är misstänkta för dråp, respektive medhjälp till dråp. USA:s rättsväsende har dock en historia av frikännande domar när svarta människor dödats av polisen.

Hyllningar till George Floyd på platsen i Minneapolis där han dödades av polisen den 25 maj.

Hyllningar till George Floyd på platsen i Minneapolis där han dödades av polisen den 25 maj. Foto: Vasanthtcs/Wikimedia

Amnesty i USA uppmanar till en rad reformer när det gäller polisens användande av dödligt våld i USA. I flera delstater kommer nu olika polisgrepp, som stryptag, förbjudas. Och Black Lives Matter-rörelsen kräver att de lokala anslagen till skolor och social verksamhet ska öka medan anslagen till polisen minskas.

USA:s president Donald Trump har fått massiv kritik för sitt agerande under krisen, inte minst då han den 1 juni ville kalla in 10 000 armésoldater för att bekämpa demonstrationer. När fredliga demonstranter jagades bort med tårgas och gummikulor av polisen den 1 juni för att presidenten skulle posera med Bibeln framför en kyrka nära Vita huset i Washington lämnade ACLU, USA:s äldsta medborgarrättsrörelse, in en stämning mot presidenten för att ha kränkt demonstranternas konstitutionella rättigheter.

Den TV-sända minneshögtiden för George Floyd 4 juni leddes av aktivistveteranen och pastorn Al Sharpton, 65. Han sade att protesterna gett honom hopp:

– Jag känner mig mer hoppfull nu än vad jag gjort på länge. För jag ser fler amerikaner, av olika etniciteter och åldrar, som går samman och höjer sina röster. Det får mig att tro att vi står inför en verklig förändring.

Ulf B Andersson
8 juni 2020.

Se också

Al Sharptons griftetal vid George Floyds begravning 9 juni 2020 (CBS på Youtube)

Mer från Amnesty International

Statement delivered at UN Human Rights Council during Urgent Debate on systemic racism, police brutality and violence against peaceful protesters (18 juni 2020)

Stoppa det rasistiska våldet i USA - kräv rättvisa för George Floyd (1 juni 2020)

Reportage | 2020-06-18
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2020