Fortsatt tystnad kring Gui Minhai

Den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai fördes i oktober 2015 bort under en semester i Thailand. Han är ännu inte fri. Jojje Olsson beskriver vad som händer i fallet.

Reportage | 2019-06-30
Av: Jojje Olsson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2019
Gui Minhai tillsammans med sin dotter Angela Gui år 2015.

Gui Minhai tillsammans med sin dotter Angela Gui år 2015. Foto: Privat/Amnesty

Egenmäktighet i förhandling med främmande makt. Det är brottet som Sveriges tidigare Kinaambassadör Anna Lindstedt nu är delgiven misstanke för. Detta efter att i januari ha lurat Angela Gui till ett hemligt möte på Sheraton i Stockholm, där två affärsmän på uppdrag av kinesiska myndigheter försökte skrämma henne till tystnad.

”Du måste lita på mig om du någonsin vill se din far igen”, sade en av männen till Angela. Han ville tvinga henne att sluta tala med medier om hennes far, den kidnappade förläggaren Gui Minhai. Bredvid satt en nickande ambassadör Lindstedt och uppmanade Angela att gå med på de båda männens krav.

Efter att Angela gjorde det enda rätta och avslöjade mötet, har inget nytt framkommit om Gui Minhais status. Kinas ambassad har ilsket avfärdat att man hade något alls med mötet att göra. Detta trots att de båda männen sade sig handla på uppdrag av Gui Congyou, Kinas ambassadör, och visade bilder på sig själva tillsammans med honom tagna just innan mötet.

Trots civilsamhällets påtryckningar så stämmer Sveriges regering in i Kinas tystnad. Den 21 februari skrev Utgivarna ett öppet brev till utrikesminister Margot Wallström med fyra frågor, bland annat huruvida Utrikesdepartementet tycker det är acceptabelt att köpslå med pressfriheten i förhandlingar med Kina.(Utgivarna är en intresseorganisation för svenska publicister. Här ingår TU-medier i Sverige, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Television, Sveriges Radio, Utbildningsradion och TV4-gruppen.)

Det tog tre månader innan UD svarade den 6 maj i form av en debattartikel i Expressen. Där upprepades tidigare uttalanden som att Sverige i alla sammanhang kommer driva frågan om vikten av fria medier och aldrig titta bort när journalister tystas. Återigen sades att UD:s arbete för Guis frigivning ”pågår med full kraft”.

Svaret innehöll dock ingen ny information. Istället avslutades det med en förklaring: UD kan inte kommentera fallet Gui Minhai ytterligare då Säpo:s förundersökning mot Anna Lindstedt pågår. Säkert logiskt, men samtidigt ingen större skillnad från tiden innan förundersökningen.

Kina ger inga detaljer kring vad som händer Gui Minhai.

Kina ger inga detaljer kring vad som händer Gui Minhai. Foto: Privat/Amnesty

I rapporten ”Dygnet runt årets alla dagar - Gui Minhai i det ofria Kina”, kritiserade svenska PEN den 8 maj regeringens tysta diplomati kring Guis fall. Den framhölls som tecken på att Sverige prioriterar ekonomi framför mänskliga rättigheter.

Likaledes ifrågasatte Ulrika Hyllert, ordförande för svenska Journalistförbundet, användningen av tyst diplomati under en manifestation för Gui Minhai som hölls utanför Kinas ambassad 3 maj. Hon frågade retoriskt vad det innebär för vår syn på pressfriheten i världen, om vi inte klarar av att markera mot Kina.

Bristen på markeringar gör Kinas ambassad allt modigare. Efter manifestationen den 3 maj, attackerade ambassaden arrangören Kurdo Baksi på sin hemsida. Även jag fick mig en släng av sleven, trots att jag inte ens befann mig i Sverige. Vi kallades för ljugande ”anti-Kinaexperter” som mentalt befinner oss i kalla krigets era.

I mitten av maj hängdes även journalisten Lars Ströman och forskaren Magnus Fiskesjö ut av Kinas ambassad, svartmålades och uppmanades ändra texter som de skrivit i Nerikes Allehanda respektive Expressen.

”Kinas Sverigekampanj är unik i Europa”, sade Björn Jerdén, chef för Utrikespolitiska institutets Asienenhet till SVT den 23 maj. Han tillade att den offensiva kinesiska propagandan i Sverige sannolikt har att göra med Gui Minhai.

Den 17 januari 2016 framträdde Gui Minhai i kinesisk TV och sade att han frivilligt överlämnat sig till myndigheterna och var skyldig till en trafikolycka år 2003.

Den 17 januari 2016 framträdde Gui Minhai i kinesisk TV och sade att han frivilligt överlämnat sig till myndigheterna och var skyldig till en trafikolycka år 2003. Foto: Youtube/Wikimedia

Kritiken mot Kina fortsätter internationellt. Den 10 maj fördömde Europeiska journalistfederationen vid sitt årsmöte Kinas agerande, och antog en motion om att såväl Sveriges regering som EU bör göra ”sitt yttersta” för att Gui Minhai ska bli frisläppt.

Frågan varför Kina trots all kritik fortsätter hålla Gui Minhai inlåst kvarstår. Sannolikt har hans arbete förargat någon högt upp i den kinesiska byråkratin som av princip inte vill släppa Gui. Ju längre tid han är fånge, desto fler obekväma detaljer kan han dessutom berätta om den dagen han går fri.

Samtidigt stärker Kina greppet om Hongkong. Gui Minhais tidigare kollega Lam Wing-kee flydde i april till Taiwan, då det stod klart att ett utlämningsavtal mellan Kina och Hongkong snart kommer ingås. ”Det är inte längre säkert för mig att stanna i Hongkong”, sade Lam Wing-kee.

Av samma anledning beviljade Tyskland nyligen asyl till två aktivister, Ray Wong och Alan Li, från Hongkong. Det går nu fort utför. Drygt tre år efter att Gui Minhai blev kidnappad, så har Hongkong alltså fått sina första politiska flyktingar.

Jojje Olsson

[email protected]

Fotnot: Jojje Olsson är författare och journalist bosatt i Taiwan. Han driver bloggen In Beijing.

I Amnesty Press nummer 2/2017 berättas mer om Lam Wing-kee och de andra bokförläggarna i Hongkong.

I Amnesty Press nummer 2/2017 berättas mer om Lam Wing-kee och de andra bokförläggarna i Hongkong. Foto: Amnesty Press

Detta har hänt

17 oktober 2015: Gui Minhai rapporteras saknad sedan han lämnat sin semesterlägenhet i Pattaya i Thailand. Ungefär samtidigt bortförs fyra andra bokförläggare i Hongkong, däribland Lam Wing-kee.

17 januari 2016: Gui Minhai framträder i kinesiska statstelevisionen CCTV och säger att han frivilligt åkt till Kina på grund av ett trafikbrott.

Oktober 2017: Kinesiska myndigheter förklarar för svenska UD att Gui Minhai har släppts.

20 januari 2018: Gui Minhai åker tåg med två svenska diplomater från staden Ningbo till Peking för en läkarundersökning. Under tågresan förs han bort av tio civilklädda poliser.

9 februari 2018: Gui Minhai framträder åter i CCTV. Han avsäger sig Internationella förläggarföreningens Prix Voltaire och klandrar Sveriges regering för sin nuvarande situation.

24 januari 2019: Angela Gui kommer till ett möte i Stockholm, inbjuden av Sveriges Kinaambassadör Anna Lindstedt.

Bakgrund/Gui Minhai

Gui Minhai är född 1964 i Ningbo i östra Kina och kom till Sverige för att studera vid Göteborgs universitet 1988. Ett år senare skedde massakern vid Himmelska fridens torg. Han blev svensk medborgare och avsade sig sitt kinesiska medborgarskap.

Gui Minhai arbetade vid Göteborgs universitet och återvände till Hongkong några år in på 2000-talet för att ta upp sin passion: att skriva och ge ut böcker som kritiserade det politiska systemet i Kina. Han drev bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay i Hongkong.

Läs mer om Kina från Amnesty Press

När ljuset förbjuds (15 juni 2019)

Vittnesmål från ett kinesiskt omskolningsläger i Xinjiang (6 maj 2019)

BOKMÄSSAN2018: ”Vi måste kämpa emot, hela tiden” – Fåtöljen väntar på Gui Minhai (30 september 2018)

Så skolas Kinas muslimer om (27 augusti 2018 – även i nummer 3/2018)

En skrämmande bild av dagens Kina (1 mars 2018 – recension av Jojje Olssons bok ”De kidnappade Kinasvenskarna” – även i nummer 2/2018)

Kina: Gui Minhai bortförd från tåg (28 februari 2018)

Nobelpristagaren ingen stod upp för (Jojje Olsson skriver om Liu Xiaobos död, 27 september 2017, även i nummer 3/2017)

Amnesty kräver omedelbar frigivning av cancersjuke Nobelpristagaren Liu Xiaobo (27 juni 2017)

HONGKONG – 20 år av kinesiskt styre (17 juni 2017 – även i nummer 2/2017)

Kidnappad och utvisad från Kina - stor intervju med Peter Dahlin (13 juni 2017)

På flykt undan Kina (20 mars 2016)

Läs också intervju med Liu Xiaobo i Amnesty Press nummer 5/2010: Nobelpristagaren som inte kommer till Oslo: Möt Liu Xiaobo

Ökad spänning i Xinjiang (21 maj 2008)

Läs också

China: Government’s claims on Gui Minhai “ludicrous” (Amnesty International 6 februari 2018)

Reportage | 2019-06-30
Av: Jojje Olsson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2019