Kina: Frigiven men under konstant övervakning

Fatta Pennan | 2019-06-15
Även publicerad i AmnestyPress #2/2019

Jiang Tianyong är en välkänd människorättsadvokat i Kina som har drivit flera uppmärksammade fall. Den 21 november 2017 dömdes han till två års fängelse för statsfientlig uppvigling. I fängelset försämrades hans hälsa drastiskt.
I februari 2019 frigavs Jiang Tianyong men han är utsatt för en konstant övervakning och trakasserier från myndigheterna. Vid ett tillfälle rusade en grupp poliser in i hemmet och filmade en privat middag och lade sig i middagssamtalet. När Jiang Tianyong rör sig utomhus följs han av en grupp okända personer.
Hans fru, Jin Bianling, uppger att maken inte vågar söka läkarvård då han befarar att övervakarnas närvaro kan påverka den diagnos han får.

Skriv till

Director Zhou Conggui
Luoshan County Public Security Bureau
Xingzheng Dadao 16
Luoshan Xian, Xinyang Shi
Henan Sheng, Kina
E-post: luoshangov@163.com

Dear Director,

Human rights lawyer Jiang Tianyong was released from prison on 28 February this year. However, he remains under heavy surveillance. Everywhere he goes he is closely followed by a group of unidentified people.

Since his release Jiang Tianyong has needed a medical check-up, but has been unable to schedule an appointment out of concern that the presence of unidentified people will influence the medical care he receives. As he is banned from leaving China, he cannot seek medical care overseas. Consequences of being tortured in prison continue to impact Jiang Tianyong’s health, and he is in urgent need of adequate healthcare.

Therefore I urge you to stop the surveillance and restrictions of freedom of movement on Jiang Tianyong and his family, and ensure that he has unrestricted access to medical care.

Yours Sincerely,

En något kortare version publiceras i Amnesty Press nummer 2/2019.

UA: 141/17

Fatta Pennan | 2019-06-15
Även publicerad i AmnestyPress #2/2019