Azerbajdzjan : Tio års fängelse för ungdomsaktivist

Fatta Pennan | 2016-11-23
Även publicerad i AmnestyPress #4/2016

Den 25 oktober dömdes Giyas Ibrahimov till tio års fängelse. Han tillhör ungdomsrörelsen NIDA som arbetar för stärkt demokrati i Azerbajdzjan och Amnesty betraktar honom som samvetsfånge. Domstolen fann honom skyldig till innehav av heroin men åtalet betraktas som fabricerat. Giyas Ibrahimov greps den 10 maj tillsammans med Bayram Mammadov som också är åtalad för narkotikainnehav.

Den 9 maj hade de målat politisk graffiti och obsceniteter på en staty av förre presidenten Heidar Alijev, far till nuvarande presidenten. De lade ut en bild på Facebook av graffitin.

Skriv till:
President Ilham Aliyev
Office of the President of Azerbaijan
19 Istiqlaliyyat Street
Baku AZ1066
Azerbajdzjan
E-post: office@pa.gov.az

Dear President,
On October 25 youth activist Giyas Ibrahimov was sentenced to 10 years in prison, charged with drug possession. I have reason to believe that these charges were fabricated. The human rights organisation Amnesty International has documented this practice in other cases against activists and human rights defenders.

I call on the authorities to release Giyas Ibrahimov immediately as he is a prisoners of conscience prosecuted exercising his right to freedom of expression. I urge you, President Aliyev, to ensure a full respect for and protection of the rights to freedom of expression, association and assembly in Azerbaijan. Respectfully,

Sammanfattning av brevet på svenska

Den 25 oktober dömdes ungdomsaktivisten Giyas Ibrahimov till tio års fängelse för narkotikainnehav. Jag har anledning att tro att bevisen i målet var fabricerade. Människorättsorganisationen Amnesty International har dokumenterat hur detta har förekommit i andra åtal mot aktivister och människorättsaktivister.

Jag uppmanar myndigheterna att omedelbart frige Giyas Ibrahimov då han är samvetsfånge som använt sin yttrandefrihet. Jag uppmanar er, president Alijev, att se till att yttrande-, förenings- och mötesfrihet full ut respekteras och skyddas i Azerbajdzjan.

(UA 114/16)

Fatta Pennan | 2016-11-23
Även publicerad i AmnestyPress #4/2016