Bahrain: Nabeel Rajab dömd till fängelse

Fatta Pennan | 2015-06-08
Även publicerad i AmnestyPress #2/2015

Den 14 maj fastställde en appellationsdomstol i Bahrains huvudstad Manama ett fängelsestraff på sex månader för Nabeel Rajab, en av Bahrains ledande människorättsförsvarare (se intervju i Amnesty Press nr 4/2014). Den åtalade var inte själv närvarande. Nabeel Rajab sitter häktad sedan den 2 april och väntar ytterligare åtal som kan ge upp till tio års fängelse. Han anklagas för att ha ”offentligt ha förolämpat officiella institutioner” i samband med meddelanden på twitter om krigen i Syrien och Jemen, och tortyr i fängelset där han sitter i häkte.

Skriv till: King Shaikh Hamad bin ‘Issa Al Khalifa
Office of His Majesty the King
P.O. Box 555
Rifa’a Palace
al-Manama, Bahrain

Your Majesty, May I hereby call on Your Majesty to release human rights defender Nabeel Rajab immediately and unconditionally and quash his conviction, as he is a prisoner of conscience, jailed for exercising his right to freedom of expression.

I also call for the new charges against Nabeel Rajab to be dropped as they relate solely to the peaceful exercise of his right to freedom of expression, and I urge that this important right be upheld, and that laws that criminalize the peaceful exercise of the rights to freedom of expression, association and assembly be repealed. Respectfully yours,

Sammanfattning av brevet på svenska

Jag uppmanar Ers majestät att frige människorättsförsvararen Nabeel Rajab omedelbart och villkorslöst och upphäva den fällande domen. Nabeel Rajab är samvetsfånge som har fängslats för att ha använt sin yttrandefrihet.

Jag uppmanar er att se till att de nya åtalen mot Nabeel Rajab läggs ned då åtalet härrör från hans användande av yttrandefriheten. Jag kräver att denna viktiga frihet skyddas och att lagar som kriminaliserar fredligt användande av yttrandefrihet, mötesfrihet och föreningsfrihet upphävs. Högaktningsfullt,

Fatta Pennan | 2015-06-08
Även publicerad i AmnestyPress #2/2015