Sexövergreppen som skakar biståndsbranschen

Biståndsbranschen skakas av avslöjanden om sexköp och övergrepp. Det var temat för Global Reportings seminarium "Global bar: Sex, skuld och skam” på internationella kvinnodagen den 8 mars.

reportage | 2018-03-13
Av: Jennie Aquilonius
David Isaksson (till vänster) från Global Reporting ledde samtalet. Robert Höglund från Oxfam till höger.

David Isaksson (till vänster) från Global Reporting ledde samtalet. Robert Höglund från Oxfam till höger. Foto: Jennie Aquilonius

– Hur smärtsamt det här än har varit, ekonomiskt och emotionellt, hoppas jag att det leder till något gott. Frågan har kommit upp på agendan med besked, säger Robert Höglund, kommunikationschef för Oxfam Sverige.

Han sitter på en hög stol vid ett fönster som är öppet mot vinterkylan i Gamla stan. Det är fullsatt och varmt i Global Reportings lägenhetsliknande lokaler. Besökarna dricker IPA-öl och rödvin och äter buffémat på papptallrikar.

Robert Höglund berättar om den mediestorm som pågått sedan början av februari. Den brittiska tidningen The Times avslöjade att medarbetare på den biståndsorganisationen Oxfam – däribland landchefen – hade utnyttjat människor i prostitution i samband med en insats när Haiti år 2010 drabbades av en förödande jordbävning. Liknande beteende rapporteras också från Tchad, där mannen tidigare var stationerad.

Anders Kompass på Bokmässan i Göteborg 2016.

Anders Kompass på Bokmässan i Göteborg 2016. Foto: Bengt Oberger/Wikimedia

Oxfam gjorde en utredning som ledde till att sju personer fick sparken eller slutade. Men organisationen gick inte ut med varför de anställda lämnade. Landchefen kunde snabbt få ett nytt jobb som landchef för den franska hjälporganisationen Action Contre la Faim, ACF, i Bangladesh. Oxfam anklagas nu för mörkläggning och vicechefen Penny Lawrence har avgått.

Men Oxfam är inte ensamt. Efter avslöjandet har en rad internationella frivilligorganisationer rapporterat om sexuella övergrepp och trakasserier. David Isaksson från Global Reporting, som leder samtalet, säger att han är förvånad att det har tagit så lång tid för ämnet att komma upp inom biståndsbranschen.

Särskilt med tanke på den stora rapportering som var kring Anders Kompass, tidigare chef för fältarbetet på FN:s kontor för mänskliga rättigheter. Han som läste en rapport om att FN-soldater utsatte barn i Centralafrikanska republiken för sexuella övergrepp, slog larm 2014 och blev avstängd från jobbet.

– Sedan gjordes det lite grand om #Metoo i biståndsbranschen, men sedan hände ingenting och ingenting, tills något exploderade, säger David Isaksson.

Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda Barnen, menar att sexuella trakasserier och övergrepp kan ske var som helst. Som exempel tar hon sin egen organisation. Bland annat har två tidigare högt uppsatta chefer inom brittiska Rädda barnen utsatt kvinnliga medarbetare för sexuella trakasserier och olämpligt beteende.

Det har också framkommit uppgifter om en erfaren medarbetare på amerikanska Rädda barnen som gjorde att han fick gå med omedelbar verkan 2015.

– Där håller de på, as we speak, och jobbar med alla kvinnliga anställda i grupper, har genderutbildning för samtliga män och har tagit in välrenommerade jurister som gör en total genomlysning av organisationen. Det är förfärligt att det har hänt, men det viktiga är att se till att det inte händer igen. Att vi får system för rekrytering, att vi kollar referenser och är noga med vilka som anställs, att det finns system för att anmäla och att cheferna tar sitt ansvar, säger Elisabeth Dahlin.

Robert Höglund, Oxfam, och Elisabeth Dahlin, Rädda barnen.

Robert Höglund, Oxfam, och Elisabeth Dahlin, Rädda barnen. Foto: Jennie Aquilonius

Robert Höglund berättar att Oxfam har tagit fram ett nytt system där bara ackrediterade personer får lämna referenser. Händelserna på Haiti ledde också till ett särskilt säkerhetsteam som jobbar med sexuella övergrepp och utnyttjande, en anonym visselblåsarlinje och stärkta etiska policys.

David Isaksson undrar om en del som jobbar med bistånd känner sig så goda att de har rätt att göra vad som helst. Men den tanken vann inget genklang hos panelen.

– Människor i vår bransch är inte annorlunda än andra, vi är inte isolerade från resten av samhället. Men vi har ett särskilt ansvar att ta frågorna på allvar, vi är där för att hjälpa och då blir det extra illa och man utnyttjar människor, säger Robert Höglund.

Jordbävningen i Haiti fick en förödande effekt. Oxfam var en av många organisationer som ägnade sig åt hjälparbete.

Jordbävningen i Haiti fick en förödande effekt. Oxfam var en av många organisationer som ägnade sig åt hjälparbete. Foto: Marco Dormino/UNDP

Elisabeht Dahlin håller med och påpekar att det ofta inte handlar om sexualitet utan om makt, hur vi beter oss mot andra människor och vilket beteende som är accepterat.

– Rädda barnen har 24 000–25 000 anställda och vi hade 31 fall rapporterade år 2016, inget var övergrepp mot barn, och tio anställda fick gå. Övriga fick någon form av varning eller löneavdrag. Jag tror att det handlar om att prata organisationskultur, diskutera hur man beter sig mot varandra. Det är positivt att det här kommer upp.

Enligt BBC har runt 7 000 månadsgivare nu har slutat att regelbundet skänka pengar till Oxfam. Den brittiska regeringen har också hotat att dra in stödet till hjälporganisationer som inte sköter sig.

Charlotte Rydh från FRII.

Charlotte Rydh från FRII. Foto: Jennie Aquilonius

Med på seminariet var också Charlotte Rydh, generalsekreterare för Frivilligorganisationernas insamlingsråd, FRII, som arbetar med kvalitet och trygghet i insamlingsbranschen. Hon säger att skandaler kan påverka det allmänna förtroendet för ideella organisationer men samtidigt har det legat stabilt runt 77 procent de senaste åren. Hon tror att frivilligorganisationer generellt är medvetna om etiska frågor.

– Det som kan vara en utmaning för många är att ha policy och riktlinjer på plats. FRII har en kvalitetskod med 50 krav i sju kategorier, det är en omfattande kod för att säkra upp att våra medlemmar har allt från stadgar till uppförandekoder och visselblåsarpolicy, säger Charlotte Rydh.

På en av de svarta pallarna i publiken sitter Åsa Andersson som arbetar på Sida. Hon berättar att hon tidigare jobbat för FN och stött på problematiken med sexuella övergrepp och trakasserier många gånger.

– Det jag har sett är att förövarna försvinner innan de blir dömda eller blir befordrade och hamnar någonstans högre upp i ett annat land. Det skapar inget förtroende för oss som arbetar inom organisationerna att faktiskt anmäla. Jag känner en frustration över att de här männen, det är oftast män, som begår övergrepp lätt kommer undan. Hur ska vi kunna få en förändring i organisationskulturen? undrar hon.

Oxfam har många butiker runt om i Europa, som här i Düsseldorf i Tyskland.

Oxfam har många butiker runt om i Europa, som här i Düsseldorf i Tyskland. Foto: Kürschner/Wikimedia

På en annan svart pall sitter Ann Svensén, generalsekreterare för Individuell människohjälp.

– Det har nämnts, men jag tycker inte att det har nämnts tillräckligt tydligt: ledarskap. Det handlar om modiga, tydliga chefer som inte har sina policys som hyllvärmare utan jobbar med dem. Om man utger sig för att ha ett värderingsbaserat ledarskap då ska det genomsyra organisationen, och det ska finnas ett ansvarsutkrävande system, säger hon.

Jennie Aquilonius
[email protected]

Fakta/ Så många fall har rapporterats på internationell nivå

Läkare utan gränser
Har hanterat 24 fall av sexuella trakasserier eller övergrepp under 2017. 19 personer har fått sluta. Året innan hade organisationen 29 anmälningar kopplade till sexuella övergrepp. Tio personer avskedades.

Oxfam
Fick in 87 anklagelser om sexuella kränkningar mellan april 2016 och mars 2017. 53 skickades vidare till polisen. Just nu utreds 26 nya personer inom organisationen.

Rädda barnen
Organisationen utredde 31 anklagelser under 2016 och 2017 om personal som utsatt annan personal för sexuella trakasserier. Tio personer fick gå.

Röda korset
Sedan 2015 har 21 anställda fått sluta på grund av att de köpt sex. Ytterligare två anställda som misstänkts för sexuella trakasserier eller övergrepp fick inte sina kontrakt förnyade.

SOS Barnbyar
Under 2016 gjordes 37 anmälningar om att barn och unga vuxna utsatts för sexuellt tvång och övergrepp av organisationens personal.

Plan International
Har haft sex bekräftade fall mellan den 1 juli 2016 och 30 juni 2017 där personal och volontärer utsatt barn för sexuella övergrepp och sexuellt utnyttjande. Förövarna avskedades eller fick sina kontrakt avbrutna. Det rapporterades också nio fall där medarbetare utsatt andra vuxna för sexuella trakasserier, sju avskedades och två fick skriftliga varningar.

Källor: Omvärlden, Plan Sverige, Reuters, Röda korset, SVT, BBC, The Independent

Jennie Aquilonius
[email protected]

Läs också

Oxfam sex scandal: Haiti suspends charity's operations (BBC 22 februari 2018)

Lyssna på intervju med Anders Kompass (Söndagsintervju i P1 17 januari 2016)

Läs mer från Amnesty Press
MR-DAGARNA2016: Visselblåsaren Anders Kompass om utfrysningen från FN (Amnesty Press 19 november 2016)

reportage | 2018-03-13
Av: Jennie Aquilonius