Uzbekisk journalist kämpar för pressfriheten

reportage | 2006-02-10

På torsdagen delade Reportrar utan gränser ut sitt pressfrihetspris för 2005. Den uzbekiske journalisten Alisher Sidikov fick priset ”för sitt orädda arbete med att avslöja den uzbekiska regimens brott mot de mänskliga rättigheterna och mot pressfriheten.”

Alisher Sidikov är oroad över situationen i Uzbekistan, men har
inte förlorat hoppet om en ljusare framtid.

Iklädd jeans, svart jacka och röda gympaskor höll den unge Alisher Sidikov ett ödmjukt tacktal på engelska i utrikesdepartementets pressrum i Stockholm.
- Det här priset betyder mycket för mig, sade han efter ha tagit emot rosor och en check med den symboliska prissumman från Reportrar utan gränsers ordförande Eva Elmsäter. Det är både ett erkännande av det jag redan åstadkommit och samtidigt en sporre att jobba hårdare och ännu bättre i framtiden.

Alisher Sidikov har hunnit med mycket i sitt liv 25-åriga liv. 2001 började han arbeta för BBC. Där blev han snabbt känd som en kritisk journalist som vågade rapportera om Uzbekistans kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

Förra året skildrade han efterverkningarna av händelserna i Andijan i maj 2005 då 700 personer beräknas ha dödats till följd av att säkerhetsstyrkor öppnade eld under en demonstration mot president Islam Karimovs regim. Efter dessa reportage åkte han till Sverige för att bevaka Partnerskap för Freds försvars- och säkerhetskonferens i Åre.

Reportrar utan gränsers ordförande, Eva Elmsäter, förundrades
över allt Sidikov hunnit åstadkomma trots sin unga ålder.

Medan Sidikov var i Åre förvärrades situationen för journalister i Uzbekistan. Han fruktade för sitt liv och valde att stanna i Sverige och söka asyl här, vilket han nyligen beviljades. Men under sin tid som asylsökande blev han erbjuden anställning på Radio Free Europe/Radio Liberty i Prag där han nu leder ett nystartat radioprogram som behandlar pressfrihetsfrågor.

  • Jag har tvingats lämna allt i Uzbekistan och numera har jag mitt liv i Prag. Det faktum att jag inte kan återvända till mitt hemland har blivit en drivkraft för mig i mitt arbete, sade Sidikov till Amnesty Press.
    Radio Free Europe/Radio Liberty har bannlysts i Uzbekistan och Sidikov är oroad över den senaste utvecklingen i landet:
  • Uzbekistan var ett relativt fritt land förut, men det håller på att ändras nu. Ryssland får mer och mer inflytande i Uzbekistan. Putin kommer med förslag på kontrakt för olja och gas, och hans land tar resurser utan en tanke på uzbekerna.

Priset sporrar Alisher Sidikov att kämpa vidare för pressfriheten.

Det var en svart bild av Uzbekistan som Alisher Sidikov gav i sitt tal på UD. Befolkningen består till stor del av bönder som arrenderar mark från regeringen. De kämpar hårt med sina bomullsskördar samtidigt som regeringen hela tiden hotar med att de när som helst kan förlora marken.

Studenterna i Uzbekistan slutar oftast som säljare på basarer eller som taxichaufförer, och landets affärsmän mutar folk och vill inget hellre än att bosätta sig utomlands, enligt Sidikov. Poliserna är korrupta, och presidenten och regeringen har skapat ett hårt kontrollerande system som de gör allt för att bevara eftersom de inte vill förlora sina högt uppsatta postioner.

Mitt i allt detta finns en hel armé journalister som kontrolleras av staten.
- De måste visa upp bilden av paradiset, förklarade Sidikov för sina åhörare. De skildrar den desperate bonden som en stolt man med en rik skörd, studenterna får symbolisera en ljus framtid och regeringen framställs som att den gör sitt yttersta för medborgarna. I ett sådant läge krävs det att någon säger stopp.

De få som vågar säga stopp är ofta oberoende journalister. Tyvärr, sade Sidikov, minskar de hela tiden i antal eftersom de tystas ner, hotas eller tvingas till landsflykt. Alisher Sidikov tillhör själv en av dessa modiga personer. De som inte bara ser på utan faktiskt gör något för att åstadkomma en förändring.

Text: Lisa Nordenhem, praktikant Amnesty Press
Foto: Agnes Franzén

Läs mer om journalisters villkor i Uzbekistan

reportage | 2006-02-10