Ny lag ska stoppa barnäktenskap

I Malawi beräknas hälften av flickorna ha blivit bortgifta före 18-årsdagen. Förra året infördes dock en ny lag som höjer åldern för giftermål till 18 år. Amnesty Press har träffat unga flickor som berättar om sina äktenskap och har också mött Malawis justitieminister.

reportage | 2016-03-13
Av: Emma Sundelin
Även publicerad i AmnestyPress #1/2016
Systrarna Fades och Magret Chimaimba bor tillsammans och lever på Margrets lön som mobilkortsförsäljare.

Systrarna Fades och Magret Chimaimba bor tillsammans och lever på Margrets lön som mobilkortsförsäljare. Foto: Emma Sundelin

En äldre man öppnade dörren och släppte in den då elvaåriga flickan. Fades Chimaimba hann aldrig få skydd av Malawis lag mot barnäktenskap, som antogs i februari 2015.
– Männen kommer att muta sig ur det, säger hon.

I samma ögonblick som Fades Chimaimba fick sin första menstruation ansågs hon vara vuxen och moderns uppmaningar om giftermål började. Dottern visste också hur svårt det var för mamman att försörja dem sedan hennes pappa hade gått bort.
– Jag trodde att jag skulle få ro om jag gifte mig men det blev bara värre och värre, berättar hon.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, löper minderåriga flickor större risk att utsättas för misshandel och sexuella övergrepp av sina makar. Så var det också för Fades Chimaimba. Maken lade ofta sina pengar på alkohol och slog henne när de saknade mat på bordet. Han tog heller ingen hänsyn till hennes låga ålder.
– Han tvingade sig på mig från första början, förklarar hon.

Fades Chimaimba lutar sig mot tegelväggen. Sedan några månader tillbaka är systerns hyresetta i en av huvudstaden Lilongwes fattigaste delar hennes hem. Det är lika länge som hon har vetat att hon är gravid och som maken har varit borta.

Fades Chimaimba tycker att det är bättre att bo med storasystern än med sin tidigare make.

Fades Chimaimba tycker att det är bättre att bo med storasystern än med sin tidigare make. Foto: Emma Sundelin

Nio av tio förlossningar bland utvecklingsländernas tonåringar sker inom äktenskapet, enligt FN-organet UNFPA. Förlossningskomplikationer är en av de vanligaste dödsorsakerna i gruppen och deras barn löper större risk att avlida innan de fyllt fem år. Fades Chimaimba är idag 15 år och känner sig för ung för att bli mamma:
– Jag vet inte hur jag ska ta hand om mitt eget barn.

Magret Chimaimba visste länge inte var hennes lillasyster befann sig. Fades sociala isolering bröts av en slump när de sprang på varandra på marknaden.
– Jag är verkligen glad att hon är tillbaka men det är självklart också många utmaningar, säger Magret Chimaimba. Hur ska vi kunna försörja oss?

Hon blev själv bortgift vid samma ålder och lämnad efter sin andra graviditet. Systrarna är inte ensamma om att gifta sig i ung ålder. WHO bedömer att 50 procent av Malawis flickor gifter sig innan de fyllt 18 år. På en internationell nivå beräknas 700 miljoner av världens nu levande kvinnor ha gift sig före sin 18-årsdag, enligt Unicef. Omkring 250 miljoner var yngre än 15 år vid giftermålet.

– Enligt mig är lagen en milstolpe. Det kommer att påverka många personer, säger kvinnorättsaktivisten Memory Banda från Girls Empowerment Network, GENET.

Kvinnorättsaktivisten Memory Banda går även en teaterutbildning på universitetsnivå : ”Jag har faktiskt alltid velat studera juridik, men jag kom inte in den här gången. Fast det är okej, jag kan kanske ta en till examen senare.”

Kvinnorättsaktivisten Memory Banda går även en teaterutbildning på universitetsnivå : ”Jag har faktiskt alltid velat studera juridik, men jag kom inte in den här gången. Fast det är okej, jag kan kanske ta en till examen senare.” Foto: Emma Sundelin

Memory Banda sitter under ett parasoll på hotellets poolområde. 19-åringen, som har blivit en frontfigur för kampen mot barnäktenskap i Malawi, är i Lilongwe med GENET för att föreläsa om menstruationshygien. Tidigare har hon bland annat talat om flickors situation i Malawi inför FN:s generalförsamling.
– Det var en stor ära att vara en del av diskussionen, säger hon stolt.

Kusasa Fumbi. Så heter den hemlighetsfulla ritual som ska förbereda barnen inför vuxenlivet och som blev startskottet på äktenskapslivet för Memory Bandas då elvaåriga syster. När hon någon månad senare visade sig vara gravid berättade hon: En man, som kallas för Hyenan, hade visat flickorna hur de ska tillfredsställa män sexuellt för att göra flickorna redo inför äktenskapet och ta bort deras ”barndomsdamm”.

– Det är våldtäkt. När flickorna kommer tillbaka är de traumatiserade, säger Memory Banda.
På grund av graviditeten tvingades systern gifta sig med Hyenan men misshandlades så svårt att hon lämnade honom. När det blev Memory Bandas tur att genomgå Kusasa Fumbi vägrade hon och fick veta att hon var en dålig person som bröt mot traditionerna.

Enligt FN:s barnorgan Unicef är två tredjedelar av flickorna som saknar formell utbildning i Malawi gifta. I stället för att gå igenom ritualen ägnade Memory Banda flera sommarlovshelger åt att lära barnbrudar i byn Moyenda att läsa.
– Min förhoppning var att det skulle få åtminstone några av dem att börja i skolan igen, säger hon.

Faith Piri , vd på GENET, tycker att det är viktigt att stärka Malawis flickor.

Faith Piri , vd på GENET, tycker att det är viktigt att stärka Malawis flickor. Foto: Emma Sundelin

Strax därefter fick hon kontakt med GENET:s vd Faith Piri, som hade en kampanj mot barnäktenskap i byn.
Memory Banda var en av dem som fick lära sig att stå upp för sina rättigheter och att påverka makthavare. Arbetet ledde bland annat till lokala stadgar redan innan den nya lagen om äktenskap, skilsmässor och familjerelationer antogs år 2015.

– Malawi kommer aldrig bli sig likt om vi ger flickorna mer makt. Genom att ge dem mer makt stärker man över hälften av befolkningen, Malawi är som det är eftersom man inte har satsat på flickorna, säger Faith Piri.
I dagsläget krockar 18-årsgränsen för äktenskap med kapitel 22 i landets konstitution, som tillåter att barn mellan 15 och 18 år gifter sig med föräldrarnas samtycke.
– Beslutsfattarna måste se till att lagarna inte motsäger varandra, säger Faith Piri.

Justitieminister Samuel Tembenu menar att konstitutionen behöver ändras för att stämma överens med den nya 18-årsgränsen för giftermål.

Justitieminister Samuel Tembenu menar att konstitutionen behöver ändras för att stämma överens med den nya 18-årsgränsen för giftermål. Foto: Emma Sundelin

Landets justitie- och konstitutionsminister Samuel Tembenu bläddrar i en kopia av lagen på sitt arbetsrum i Lilongwe.
– Vi behöver ta bort stycket angående 15 år så det bara är 18 år som gäller, konstaterar han, men kan inte ange någon tidsram.
– Jag skulle ljuga om jag sade att det kommer att ske i år (2015), säger ministern.

Samuel Tembenu hoppas att förbudet mot barnäktenskap ska få bort olagliga sedvänjor, som Kusasa Fumbi. Han ser även andra fördelar med 18-årsgränsen:

– Om vi förhindrar barnäktenskap kommer fler flickor att stanna kvar i skolan och det kommer att bidra till landets samhällsekonomiska utveckling.

Enligt Samuel Tembenu är det först när brottsbalken och konstitutionen har harmoniserats med äktenskapslagen som påföljder kan föreskrivas.
– På grund av konstitutionen kan man inte åtala någon just nu, säger ministern.

Alinare Makwiti tänker ha ett enskilt samtal med dottern Monikar när hon kommer upp i tonåren, i stället för att låta henne genomgå Kusasa fumbi.

Alinare Makwiti tänker ha ett enskilt samtal med dottern Monikar när hon kommer upp i tonåren, i stället för att låta henne genomgå Kusasa fumbi. Foto: Emma Sundelin

Skogsdungen där Alinare Makwiti som tolvåring genomgick Kusasa Fumbi syns inte från byn Chitera. Där blev hon och 16 andra flickor våldtagna tills det inte fanns något barndomsdamm kvar.
– Jag tyckte inte om det, jag ville inte göra det, säger hon.

Under sina 16 levnadsår har hon känt sig besviken många gånger. På föräldrarna som fick henne att genomgå Kusasa Fumbi, på att hon tvingades gifta sig när hon blev gravid med sin pojkvän. På pojkvännen som slog och svärföräldrarna som behandlade henne som en slavarbetare.
– Jag behövde hjälp med mat och kläder, förklarar hon steget in i äktenskapet.

Alinare Makwitis föräldrar är bönder. Med ekonomisk hjälp från organisationen GENET har de också kunnat starta en biograf i byn Chitera.

Alinare Makwitis föräldrar är bönder. Med ekonomisk hjälp från organisationen GENET har de också kunnat starta en biograf i byn Chitera. Foto: Emma Sundelin

Treåriga Monikar klänger sig fast vid hennes vita blus. De ska snart skiljas åt för ett tag när Alinare Makwiti är i skolan. För ett år sedan fick GENET henne ur äktenskapet och hjälper sedan dess till med skolavgifterna. Organisationen medlade också med föräldrarna för att göra hemvändandet lättare och stödjer familjen ekonomiskt.
– Nu försöker jag också få andra flickor att börja i skolan igen, säger Alinare Makwiti.

Fades Chimaimba vill inget hellre än att få en utbildning. Hon har svårt att se ljust på sin egen framtid men har förhoppningar för livet hon bär på i sin mage:
– Hon måste vara åtminstone runt 32 år innan hon gifter sig.

Text och foto: Emma Sundelin
[email protected]

Bakgrund/Barnäktenskap

  • Varje dag under det kommande decenniet beräknas 37 000 minderåriga flickor världen över gifta sig.
  • I Malawi gifter sig 50 procent av flickorna innan sin 18-årsdag. Motsvarande siffra för pojkarna är 6,4 procent. Målsmän arrangerar de flesta barnäktenskapen.
  • Medelåldern för äktenskap höjs sakta, men är begränsad till familjer med högre inkomstnivåer och/eller urbana områden.
  • Orsaker till barnäktenskap är bland annat ojämställdhet, fattigdom, favorisering av pojkars utbildning, en tro om att det ska skydda mot sexuellt våld och att barnafödande i tidig ålder uppmuntras.
  • Fenomenet är störst i Sydasien och Afrika söder om Sahara.
  • Barnäktenskap förekommer i Malawis alla regioner.

Källor: Unicef, UNFPA, WHO, Human Rights Watch

Läs också
Burkina Faso vill höja åldern för giftermål för flickor till 18 år - Amnestykampanj har gett resultat! (Amnesty International 29 februari)

Läs mer
Indien: Religiösa ledare tar strid mot barnäktenskap (Amnesty Press 4 mars)

reportage | 2016-03-13
Av: Emma Sundelin
Även publicerad i AmnestyPress #1/2016