Allt fler romer anmäler diskriminering till DO

reportage | 2008-08-24

Förföljelserna av romer i Italien kulminerade nu i juli då man inledde fingeravtrycksregistrering av landets 160 000 romer. Den 20 augusti hölls seminariet "Vem bryr sig när romer drabbas?".

  • Fördomarna och föraktet mot romer är ingrott i den svenska folksjälen. Alla vet vad en rom är; att romer ljuger, stjäl och är smutsiga, säger Soraya Post, ordförande i International Roma Womens Network.

Soraya Post deltog i seminariet ”Vem bryr sig när romer drabbas?”, som Delegationen för romska frågor arrangerade den 20 augusti. Domino Kai, utredningssekreterare på Delegationen för romska frågor samt Adrian Marsh, forskare i romska frågor, Istanbul, deltog med Soraya Post i seminariet som inleddes med en kortfilm om de senaste förföljelserna mot romerna i Italien. Italiens premiärminister, Silvio Berlusconi, kallar romerna för ”ondskans armé” och i juli inledde Italien fingeravtrycksregistrering av romer för att kunna utvisa de som befinner sig illegalt i landet. I maj brändes en romsk boplats ner i Neapel av lokalinvånarna.

Romska flickor på en skola i Braila, Rumänien. Romer utsätts för svår diskriminiering i EU-landet Rumänien. Många romska barn har lång resväg till skolan och utsätts ofta för mobbning och trakasserier i skolan. Foto: Amnesty

  • Romer har i århundraden varit ”de andra” på grund av att de stått utanför nationalstaten. Förföljelse av romer är ett ”nödvändigt ont” för att nationalstaten ska bekräftas, är det inte romer så är det judar, armenier eller kurder, säger Adrian Marsh.

Trots att romer bott i Sverige i mer än 500 år fick de först år 2000 status som nationell minoritet i Sverige. Domino Kai berättar för Amnesty Press att Maria Leissner, ordförande _Delegationen för romska frågor_har tagt initiativt till att sammanställa en så kallad vitbok om romernas historia. Vitboken skulle vara en del av en försoningsprocess kring de brott mot mänskliga rättigheter som romerna i Sverige utsatts för.

  • En vitbok om romer skulle göra upp med de oförrätter som Sverige begått mot romer sedan 1512 och framåt. Det ultimata är sedan att vitboken skulle leda till någon form av ursäkt och kollektiv ersättning till romerna. Men det är något som regeringen då får ta ställning till, säger Domino Kai.

Adrian Marsh.

Fördrivning, tvångsförflyttning, näringsförbud, invandringsförbud, tvångssterilisering och tvångsassimilering är några av de övergrepp av romer som förekommit i Sverige och diskriminering mot romer förekommer ännu.

  • Skulle romer anmäla varje fall av diskriminering skulle inte DO räcka till även om den endast tog hand om romernas fall. Det finns ett jättestort mörkertal vad gäller diskrimineringsfall av romer, säger Domino Kai.

Antalet fall till DO, Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, har dock ökat dramatiskt på senare tid, från tre till 30 fall per år, detta tack vare ett projekt som ska bygga en bro mellan svenska myndigheter och romer. Men det finns fortfarande en stor myndighetsskräck på grund av de övergrepp man tidigare utsatts för. Soraya Post ger en inblick i Sveriges historia:

Domino Kai och Soraya Post.

  • Det är min rätt att uttrycka min smärta och er rätt att veta varför så många romer inte har förtroende för myndigheterna.

Soraya Post gör en paus innan hon fortsätter.

  • När min mor var gravid på 1950-talet så ansåg de svenska myndigheterna att hon var av ”fel” etnicitet. Myndigheterna gjorde en tvångsabort på henne i 7:e månaden och sade att ”nu du Ingrid - om du vill behålla dina barn då måste du sterilisera dig”.

Berättelsen om Soraya Posts mor finns även i Forum för levande historias antologi Ett fördrivet folk. I antologin finns också en brevväxling mellan Rosa Taikon och före detta utrikesministern Anna Lindh dokumenterad. Rosa Taikon skriver att Anna Lindh var en förkämpe för Europas romer och hoppas att hennes efterträdare ska ta vid hennes arbete. Vid onsdagens seminarium fick dock nuvarande utrikesminister Carl Bildt kritik av Soraya Post för att han inte reagerat officiellt på de senaste förföljelserna i Italien. Amnesty har fördömt händelserna.

Text och bild: Nina Eneroth

Stoppa häxjakten på romer i Italien (24-07-08)

Romer saknar fortfarande rättigheter (16-06-08)

reportage | 2008-08-24