Rekordstor regnbågsparad i Göteborg men Migrationsverket hoppade av

reportage | 2011-06-07

Verkligheten bakom Sydafrikas hyllade konstitution och hotet om dödsstraff i Uganda. Det var några av ämnena som stod i fokus under HBTQ-festivalen i Göteborg. Arrangemanget växer så det knakar, men alla årets programpunkter mottogs inte med applåder. Migrationsverket fick hård kritik och hoppade av paraden.

Amnesty deltog i paraden i söndags som lockade tusentals deltagare.

Solen gassade och publiken längs Avenyn uppmanades att hoppa jämfota mot homofobin när den längsta regnbågsparaden i HBTQ-festivalens femåriga historia tågade genom centrala Göteborg.
- Det är en mänsklig rättighet att älska den man vill och att se ut så som man vill, säger Frida Lundgren, som paraderade med Amnesty.
Fackförbund, politiska partier och en lång rad organisationer gick i söndagens parad, som mynnade ut i ett disco på Götaplatsen. Där kunde Tasso Stafilidis, festivalens verksamhetschef, stolt meddela att årets festival är den största i arrangemangets historia.

Arrangörerna uppgav att 7 000 personer deltog medan polisen uppskattade antalet deltagare i paraden till runt 3 500 personer och under festivalen hölls över 400 programpunkter. Applåderna och skratten ekade över torget, fast festivalen präglades inte bara av glädje.

Stolta föräldrar i paraden.

Under fredagen höll Migrationsverket ett seminarium som väckte ilska hos många i publiken. Stolarna i salen räckte knappt till hälften av besökarna och de kritiska frågorna haglade mot myndighetens representanter. Publiken kritiserade bland annat Migrationsverket för att osynliggöra transpersoner och för att fatta beslut utifrån bristfällig information om situationen i olika länder. Ulrika Westerlund, RFSL:s ordförande, påpekade dessutom att RFSL har uppmärksammat flera fall där Migrationsverkets handläggare har brutit mot myndighetens egna riktlinjer utan att det fått några konsekvenser.

Karyna Kaliadka och Irina Artemjeva har fått avslag på sin ansökan
om uppehållstillstånd. Migrationsverket bedömer att situationen för
hbtq-personer i Vitryssland inte är tillräckligt allvarlig.

Med i publiken satt Karyna Kaliadka och Irina Artemjeva, som flydde till Sverige från Vitryssland för två år sedan. De har fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd två gånger och har nyligen överklagat beslutet till Migrationsöverdomstolen. Under seminariet reste de sig upp och framförde sin kritik mot hur Migrationsverket har hanterat deras ärende.
- Migrationsverket har inte gjort någon bedömning av vårt fall. Vi fick veta redan från första mötet att vi inte hade någon chans eftersom vi kommer från Vitryssland, säger Karyna Kaliadka efter seminariet.

Paret berättar hur hot, misshandel och våldtäkt tvingade dem att fly sedan den vitryska polisen vid upprepade tillfällen visat att man inte tänker ge dem skydd. I april år 2009 attackerades de i en park och hotades till livet med kniv. Det var i samband med det som de insåg att situationen var ohållbar. De vände sig till polisen, men när det kom fram att de var ett samkönat par anklagade polisen dem för att ha provocerat fram våldet och vägrade att upprätta en anmälan.
- Vi gick till andra polisstationer, men blev hänvisade tillbaka till den första. Två veckor senare gjorde polisen en razzia i vår lägenhet och beslagtog våra pass. De hotade med att sälja oss till hallickar och eller att falsifiera ett ärende mot oss, berättar Karyna Kaliadka.

När Migrationsverkets seminarium hade pågått i ungefär en timme vecklades en banderoll ut längst bak i salen. Flera personer ur publiken uppmanade myndighetens representanter att lämna rummet och festivalen, vilket de så småningom också gjorde. Under seminariet svarade Migrationsverkets representanter på publikens kritik genom att hänvisa till att det råder skilda meningar kring var man ska lägga ribban i samband med riskbedömning och de hävdade bestämt att Sverige inte avvisar människor till tortyr. Karyna Kaliadkas och Irina Artemjevas ärende kunde de inte kommentera, med hänvisning till att de inte kan uttala sig i enskilda fall.
De senaste åren har Migrationsverket deltagit Prideparaden i Stockholm och hade också tänkt delta i paraden i Göteborg. Migrationsverket ställde dock in sin medverkan.

Parallellt med seminarierna bjöd HBTQ-festivalen på teatrar, konstutställningar och musikuppträdanden. Nytt för i år var den avslutande Regnbågsgalan på Liseberg, med artister som Hästpojken och Alcazaar. Scen- och teaterhögskolan bytte tillfälligt namn till Regnbågskvarteret och utgjorde centrum för seminarierna.

- Politikerna ger tomma löften och vi faller för dem för vi är så desperata
att få stopp på hatbrotten, säger Asanda Fanti, som har arbetat för
organisationen Triangel Projekt i Kapstaden.

Under seminariet ”Constitution versus reality in South Africa” berättade queeraktivisten Asanda Fanti om det motstånd som hbtq-personer möter i Sydafrika, trots landets omfattande anti-diskrimineringslagar.
- Sydafrika är känt för att ha en av de bästa konstitutionerna i världen, men verkligheten ser väldigt annorlunda ut. Man ska inte tro att det är bra bara för att konstitutionen är bra, säger Asanda Fanti.
Ett utbrett våld, transpersoner som kastas ut från skolan när de vill bära skoluniform för det kön de identifierar sig med och politiker som gör homofoba uttalanden. Det är några av de problem som Sydafrikas hbtq-rörelse brottas med. År 2009 upprördes till exempel Lulu Xingwana, landets dåvarande konst- och kulturminister en fotoutställning med fokus på hbtq-personers rättigheter. Hon lämnade utställningen mitt under visningen och jämförde den med pornografi.

Asanda Fanti berättar också hur rättegångar gällande hatbrott drar ut på tiden och nämner som exempel att en rättegång har blivit framflyttad 30 gånger sedan år 2006.
- Åklagaren har fått tandvärk, en advokat är sjuk, ett papper har försvunnit och så vidare. Om inte vi följer rättegångarna händer ingenting, säger Asanda Fanti som också uttrycker sin besvikelse över att den sydafrikanska regeringen inte tar ställning för hbtq-personers rättigheter i andra afrikanska länder:
- Regeringen har fått möjlighet att kommentera lagförslaget i Uganda men har valt att inte göra det.

Vanja Braathen, från RFSL, och Jimmy Sserwadda, från Freedom
and Roam in Uganda, samtalade om situationen för hbtq-personer
i Uganda och det lagförslag som föreslår skärpta straff för homosexuella handlingar.

Under ett annat seminarium diskuterades lagförslaget i Uganda mer ingående. Här berättade Jimmy Sserwadda, från organisationen Freedom and Roam in Uganda, hur hbtq-personer i landet konsekvent förnekas sina medborgerliga rättigheter.
- Man ser inte hbtq-personer som en del av folket. Vi blir utkastade från sjukhus och det är extremt svårt att få jobb, säger han.

Jimmy Sserwadda tvingades fly från Uganda sedan han hängts ut som homosexuell i pressen.
- Det är uppenbarligen väldigt farligt att bli uthängd så, säger han och hänvisar till aktivisten David Kato, som mördades den 26 januari sedan han i höstas hade hängts ut i tidningen Rolling Stone.

Det lagförslag som i oktober 2009 lämnades in av parlamentetsledamoten David Bahati innehöll krav på att dödsstraff skulle införas för vissa homosexuella handlingar. Dessutom fanns en angiveriparagraf med vittgående konsekvenser. Envar som hör talas om homosexuella aktiviteter skulle bli skyldig att rapportera detta till polisen inom 24 timmar, annars kan personen själv straffas. Lagförslaget har fått skarp kritik och president Yoweri Museveni har i intervjuer distanserat sig från idén om dödsstraff. Inför parlamentets sommaruppehåll i maj cirkulerade uppgifter om att lagförslaget skulle behandlas och Amnesty och en rad andra organisationer, liksom regeringar, protesterade. David Bahatis motion kom dock aldrig upp för beslut. Motionären har dock flaggat för att han kommer att återkomma med ett nytt förslag när parlamentet återigen öppnar. Lagförslaget som allmänt anses ha tillkommit med hjälp av homofobiska evangeliska kyrkokretsar i USA
utgör fortfarande ett överhängande hot för hbtq-rörelsen i landet.
Jimmy Sserwadda är dock övertygad om att de internationella protesterna har gjort det svårare för regimen att anta lagen.
- Utan det internationella trycket tror jag att lagen hade blivit verklighet på några månader, säger han.

Regnbågsflaggorna vajade längs Avenyn under hela festivalveckan och färgerna spreds över stan med bussarna och spårvagnarna, som även de försetts med flaggor.
Festivalen gästades av många internationella aktivister. På plats fanns till exempel Ghadir Hilmi, från den palestinska organisationen ASWAT. Hon deltog bland annat under ett seminarium som kretsade kring begreppet pinkwashing. Begreppet beskriver hur länder och organisationer försöker skapa goodwill genom att framhäva sig som företrädare för hbtq-personers rättigheter. Ghadir Hilmi är kritisk till hur Israel profilerar sig internationellt som det enda landet i Mellanöstern som värnar homosexuellas rättigheter.
- Israel vill inte uppfattas som en ockupationsmakt utan som ett demokratiskt och gayvänligt land, men det är inte ett ”gay heaven” för alla. Israel kanske välkomnar oss som queer, men man avvisar och marginaliserar oss som palestinier, säger hon.

Siri Banck gick i Regnbågsparaden med Amnesty. Under förmiddagen
kunde den som ville bli fotograferad med skylten för att visa sitt stöd
för Rysslands hbtq-aktivister. Bilderna ska läggas upp på Göteborgsdistriktets hemsida.

När Regnbågsparaden nådde Götaplatsen höll Tasso Stafilidis ett avslutande tal där han påminde deltagarna om att man inte bara paraderar för att nå förändring i Göteborg utan också till stöd för hbtq-personer i länder där Prideparader är förbjudna. Siri Banck, gruppsekreterare för Amnestygruppen på Hulebäcksgymnasiet, gick i paraden med ett plakat till stöd för Rysslands hbtq-aktivister. Lördagen den 28 maj försökte hbtq-rörelsen i Moskva genomföra sin Prideparad, trots att arrangemanget än en gång förbjudits av myndigheterna.

  • Vi vill visa att vi stödjer dem och att vi är imponerade av deras mod, säger Siri Banck.

Text och bild: Charlie Olofsson

Läs mer om Uganda

Amnesty Press

"De tror att det är ett virus” - Hbt-rörelsen i Uganda kämpar mot myter (12 november 2010)

"Varje morgon när jag vaknar frågar jag mig själv om jag kommer att överleva dagen” (2 augusti 2010)

Hetsjakt på hbt-personer i Uganda (19 januari 2010)

Amnesty
Uganda anti-homosexuality bill off the table as parliament is dissolved (13 maj)

Uganda: Anti-homosexuality bill is inherently discriminatory and threatens broader human rights (7 januari 2010)

Hela lagförslaget från David Bahati (pdf)

Läs också

Fjorton år för sin kärlek (Ledare i Amnesty Press 2/2010)


"I dag är jag stolt över Göteborg" (18 maj 2010)

Bilder av kärlek som provocerar i Vitryssland (26 maj 2009)

RFSL dansar loss i Göteborg.

reportage | 2011-06-07