Skamfilade revolutionärer

filmer | 2007-01-19

Vad hände på torget den 22 december 1989?

Titel: 12:08 Öster om Bukarest
Regi: Corneliu Porumboui
Medverkande: Mircea Andreescu, Teo Corban, Ion Sapdaru
Land: Rumänien
Premiär: 19 januari

I december 1989 följde Europa med spänning utvecklingen i Rumänien. Den hösten hade de kommunistiska regimerna i Östeuropa fallit en efter en. I Polen röstades kommunistpartiet bort när polackerna fick chansen att i ett fritt val lägga sin röst på Solidaritet och i Ungern avvecklades drygt 40 år av kommuniststyre utan större dramatik.
I DDR och Tjeckoslovakien sveptes diktaturerna bort i imponerande fredliga folkliga massrörelser där hundratusentals människor trotsade makthavarna och krävde förändring. Även i Bulgarien tvingades kommunistregimen avgå. När 1989 led mot sitt slut fanns det dock ett land där kommunistregimen satt kvar; Rumänien. Landets diktator Nicolae Ceausescu hade distanserat sig från Moskva på 1960-talet och omvärlden, inklusive Sverige, hade en tendens att se hans regim med andra ögon än övriga östblocket. Den självständiga utrikespolitiken innebar dock inte några lättnader i det interna förtrycket, där den fruktade säkerhetspolisen Securitate höll landet i ett starkt grepp.

I Rumänien finns en stor ungersk minoritet, som hade utsatts för ett hårt förtryck, och revolten mot Ceausescu inleddes i Timisoara i Transsylvanien. I motsats till det övriga östblocket blev slutet för kommunistdiktaturen i Rumänien blodigt. Ceausescu och hans fru Elena flydde undan upproret, men infångades och avrättades den 25 december 1989. En Nationell räddningsfront under ledning av Ion Ilescu tog över makten. Inom kort började en diskussion om Rumänien verkligen hade genomgått en revolution eller om det egentligen handlade om en inomkommunistisk kupp där Ceausescu hade offrats.

Rumäniens historia har stundtals varit dramatisk sedan 1989, men sedan nyår är landet medlem i EU och de senaste åren har en uppgörelse med historien inletts. Rumäniens allians med Nazityskland och deltagandet i Förintelsen av Europas judar har granskats och fördömts och kommunismens brott mot rumänerna har utretts.

En orkester spelar upp inför TV-debatt om revolutionen 1989.

Rumänsk film tillhör inte vanligheterna på svenska biodukar, men nu går ”12:08 Öster om Bukarest” upp på svenska biografer och där ger regissören Corneliu Porumboiu en ironisk känga åt dem som tagit på sig äran av att ha varit riktiga revolutionärer. 16 år efter dramatiken 1989 skildrar han en fiktiv stad där vi hamnar bland slitna människor i slitna miljöer. Efter en något för lång inledning, som möjligen attraherar Balkanvänner, så lyfter ändå filmen när vi får följa ett jubileumsprogram i TV. Den lokala TV-stationens ägare firar revolutionen med att bjuda in två gäster till samtal om vad som hände i december 1989.
Gästerna är en pensionär som mest är känd för att uppträda som jultomte och en lärare i historia, som är mest känd för att supa upp sina inkomster på stadens barer.

Revolutionärerna berättar om hur de modigt samlades på stadens torg och ropade ”Ner med Ceausescu” redan innan diktatorn klockan 12:08 den 22 december flydde från huvudstaden Bukarest. Men så börjar TV-tittarna ringa in till studion. De ger en helt annan bild av 22 december 1989. Historieläraren ska ha ägnat sig åt att supa natten mellan 21-22 december och torget ska ha varit folktomt fram till klockan 12:08. Då, när diktatorn hade flytt, strömmade människor ut och firade.

Porumboiu låter oss skratta åt dessa diskussioner 16 år efteråt och scenen är helt statisk, kameran visar bara programledaren med de två gästerna i samma position medan tittarna ringer in. Samtidigt väcker hans film frågor om motstånd mot en totalitär regim. Och vad händer med dem som har burit upp förtrycket? Bland dem som ringer in finns Securitate-medlemmar som klarat sig bra i det nya kapitalistiska Rumänien. Filmen blir också en allmängiltig politisk angelägenhet inte bara för dem som är specialintresserade av detta nya EU-land.

Ulf B Andersson

filmer | 2007-01-19