En pionjär har gått bort – Benjamin Ferencz blev 103 år

I början av april avled Benjamin Ferencz, 103 år gammal. Han spelade under årtionden en viktig roll i arbetet med att utveckla ett system för att ställa krigsförbrytare inför rätta, ett arbete som han såg som en väg framåt för att förhindra framtida illdåd.

artiklar | 2023-06-12
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2023
Försvarsadvokaterna Friedrich Bergold och  Rudolf Aschenauer tillsammans med chefsåklagaren  Benjamin Ferencz (mitten) vid en av rättegångarna i Nürnberg mot Einsatzgruppen.

Försvarsadvokaterna Friedrich Bergold och Rudolf Aschenauer tillsammans med chefsåklagaren Benjamin Ferencz (mitten) vid en av rättegångarna i Nürnberg mot Einsatzgruppen. Foto: US Army photographers on behalf of the OCCWC/Wikimedia

Benjamin Ferencz föddes 11 mars 1920 i en judisk familj i Șomcuta Mare i Transsylvanien som då tillhörde Ungern. Vid fredsavtalet i Trianon blev området en del av Rumänien och för att undkomma förföljelse av judar emigrerade familjen till USA 1921.

Benjamin Ferencz hade en fattig uppväxt men lyckades få ett stipendium och tog juristexamen vid Harvard 1943. Andra världskriget pågick och han valde att gå in i armén och deltog i landstigningen vid Normandie 6 juni 1944 och striderna för att befria Frankrike. Han var också med vid befrielsen av koncentrationsläger som Buchenwald.

Efter krigsslutet ställde de allierade segrarmakterna ledarna i Nazityskland inför rätta i Nürnberg. Där lades grunden för kommande rättsprocesser under efterkrigstiden.

Benjamin Ferencz blev en del av den grupp jurister som i det ockuperade Tyskland letade efter bevis för att vid fler rättegångar kunna åtala de ansvariga för brotten som hade begåtts. I Berlin hade hemliga rapporter hittats i ett arkiv om de massmord som Einsatzgruppen genomförde efter invasionen av Sovjetunionen i juni 1941. Benjamin Ferencz började räkna ihop antalet i rapporterna och slutade när han kom till en miljon döda.

General Telford Taylor, den amerikanske chefsåklagaren för Nürnbergprocesserna, insåg betydelsen av dessa bevis och som 27-åring fick Benjamin Ferencz uppdraget att bli chefsåklagare vid den rättegång 1947 där 24 ledare inom Einsatzgruppen åtalades och dömdes.

Benjamin Ferencz återbesöker 2012 en rättssal i Nürnberg där han 1947 ledde rättegången mot de tyska Einsatzgruppen som efter invasionen av Sovjetunionen 1941 mördade hundratusentals människor.

Benjamin Ferencz återbesöker 2012 en rättssal i Nürnberg där han 1947 ledde rättegången mot de tyska Einsatzgruppen som efter invasionen av Sovjetunionen 1941 mördade hundratusentals människor. Foto: Adam Jones, Ph.D/Wikimedia

Efter att under 1950-talet ha arbetat med skadestånd för offren för nazistregimen kom han senare att bli en av de enträgna jurister som arbetade för ICC, internationella brottmålsdomstolen, en permanent domstol för att beivra de allvarligaste brotten.

Benjamin Ferencz ansåg att det var viktigt att aggressionsbrottet skulle finnas med. Han deltog när Romstadgan för ICC antogs i Rom 1998 och i Uganda 2010 när aggressionsbrottet skulle inkluderas i stadgan.

Efter Rysslands invasion av Ukraina i februari 2022 har den frågan åter blivit högaktuell.

Ulf B Andersson

Läs också

Benjamin Ferencz: the man who sought peace through law (Justiceinfo.net 13 april 2023)

Filmtips: 2018 var det premiär för ”Prosecuting Evil: The Extraordinary World of Ben Ferencz”, en kanadensisk dokumentärfilm av Barry Avrich. Filmen har under titeln ”Ondskans åklagare - mannen som fällde nazisterna” visats på SVT.

2023 kom Marcus Vetters filmWar and Justice” som skildrar ICC, en film där Benjamin Ferencz medverkar.

artiklar | 2023-06-12
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2023