Homosexmotståndarna i Uganda planerar nytt lagförslag

I Uganda fortsätter försöken att skärpa lagstiftningen mot homosexualitet. Parlamentsledamoten David Bahatis förra lagförslag antogs men upphävdes av konstitutionsdomstolen den 1 augusti 2014. Han är dock optimistisk om att en ny lag ska antas. För hbtq-personer har livet blivit svårare och aktivisten Kelly Daniel Mukwano har både överfallits och gripits av polisen under hösten. Amnesty Press rapporterar från Kampala.

reportage | 2015-01-20
Av: Maria Kabatanya
Advokaten Adrian Jjuuko ingick i en samling MR-aktörer som bestred Ugandas antihomosexlag.

Advokaten Adrian Jjuuko ingick i en samling MR-aktörer som bestred Ugandas antihomosexlag. Foto: Maria Kabatanya

– Vi vann! Vi vann!
Så löd segerropet i augusti förra året från advokaten Adrian Jjuuko vid organisationen Human Rights Awareness and Promotion Forum (HRAPF), en icke-statlig organisation som erbjuder juridiskt stöd till marginaliserade grupper i Uganda och som, med en koalition andra MR-organisationer, bestred Ugandas antihomosexlag i domstol.

Människorättsförespråkare i och utanför Uganda jublade när den föreslagna antihomosexlag upphävdes av Ugandas konstitutionsdomstol. Ugandas president Yoweri Museveni skrev under lagen i februari 2014 men den upphävdes alltså av domstol i augusti. Lagens förespråkare har dock inte gett upp. Nu planeras för ett nytt lagförslag för att bekämpa homosexualitet i Uganda.

– Lagen föll på en teknikalitet, det vill säga bristen på kvorum i parlamentet när den antogs, och inte på själva innehållet i lagförslaget. Vi tänker vara bättre förberedda denna gång, säger parlamentsledamoten David Bahati, som kom med förslaget om en antihomosexlag år 2009.

Han vill inte ge några detaljer om det nya förslaget men lyfter fram att de hittills samlat 250 underskrifter av 385 parlamentledamöter i Ugandas parlament, vilket tyder på ett enormt stöd för en ny lag, enligt honom. Det lagförslag David Bahati lade fram år 2009 behandlades först i december 2013 av parlamentet men då var alltså för få ledamöter på plats för att konstitutionsdomstolen skulle godkänna att det blev lag.

Parlamentsledamoten David Bahati fortsätter arbeta för att införa en antihomosexlag i Uganda.

Parlamentsledamoten David Bahati fortsätter arbeta för att införa en antihomosexlag i Uganda. Foto: Maria Kabatanya

– Det centrala i det nya förslaget är kampen att försvara familjeinstitutionen och att skydda ugandiers barn och landets självständighet,förklarar David Bahati.

Även om det nya förslaget ännu inte presenterats så har ändå en del uppgifter kommit ut på nätet. Till skillnad från den upphävda lagen fokuserar det nya förslaget på restriktioner kring främjande av homosexualitet och kriminaliserar även finansiering av homosexualitet, som beskrivs som en onaturlig sexuell handling. Samkönat sex är redan kriminaliserat sedan den brittiska kolonialtiden och kan i teorin ge livstids fängelse genom paragraf 145 i brottsbalken om “könsligt umgänge som strider mot naturens ordning”.

– Något som oroar är att det finns möjlighet att anta lagen under proceduren för angelägna lagförslag. Det betyder att lagen kan drivas igenom snabbt, närmare bestämt under ett dygn, men även vid ett sådant scenario står vi beredda att pröva lagen i domstol, säger juristen Adrian Jjuuko.

HRAPF och andra människorättsaktörer har dessutom bestridit Ugandas antihomosexlag i den östafrikanska domstolen, ett samarbetsorgan mellan Burundi, Kenya, Rwanda, Uganda och Tanzania.

Människorättsorganisationer menar att även om lagen upphävdes så är skadan redan skedd då den lett till ökad homofobi och diskriminering av hbtq-personer. Dessutom garanterar den straffrihet till alla som begår brott när de försvarar sig mot homosexuella, något som strider mot rätten till en rättegång.

Även om lagen inte infördes har livet inte blivit lättare för hbtq-personer, anser aktivisten Kelly Daniel Mukwano.
– Jag blev attackerad i slutet av november ifjol. Jag hade varit på en krog där hbtq-personer brukar samlas när fem män hoppade ur en bil vid parkeringsplatsen och slog mig i huvudet och ansiktet. En av männen täckte för min mun när jag försökte ropa på hjälp. En förbipasserande bil skrämde bort förövarna, berättar han.

Han behövde opereras två gånger. Ärren från attacken syns fortfarande i hans ansikte. Han har också tvingats flytta från sitt gamla hem efter att ha blivit varnad om att bybor planerade att angripa honom.

Hbtq-akvisiten Kelly Daniel Mukwano greps på grund av att han är homosexuell.

Hbtq-akvisiten Kelly Daniel Mukwano greps på grund av att han är homosexuell. Foto: Maria Kabatanya

Kelly Daniel Mukwano berättar också att han greps i oktober.
– Tre män som hade vapen med sig presenterade sig som poliser och frågade hur många personer som bodde i min lägenhet. Förklaringen de gav var att de hade fått ett tips om att jag var homosexuell.

Männen gjorde en husrannsakan och beslagtog mobiltelefon, dator, pass och flygbiljetter till en hbtq-konferens i Mexiko. En ansökan om finansiering av datorkurser för sexarbetare, som låg på hans bord, togs också. Kelly Daniel Mukwano beskylldes för att praktisera homosexualitet.

– Jag hade hört att misstänkta visas upp inför medier varje måndagsmorgon, något jag ville undvika. Efter några timmar på polisstationen ringde jag till en kvinnlig vän från Europa som sade att vi var ett par och hjälpte mig med pengar för att muta polisen och jag släpptes samma kväll, förklarar han.

Beskedet från polisen är att de  inte hittat något bevis som tyder på att misshandeln i november var kopplad till homofobi. 

För Kelly Daniel Mukwano var det en politisk seger när lagen upphävdes men det innebär fortfarande ingen trygghet. Han tycker dock att det är viktigt att inte fly till något annat land. Han vill stanna i Uganda och kämpa vidare.

Advokaten Adrian Jjuuko menar att händelserna kring antihomosexlagen ledde till en “chilling effect” – fler har blivit rädda och hbtq-rörelsen i Uganda har försvagats. Många människorättsorganisationer ligger lågt idag.

– Det skulle vara betydelsefullt om vi fick ett utlåtande från den östafrikanska domstolen om att antihomsexlagen bröt mot den östafrikanska överenskommelsen om icke-diskriminering. Lagens effekter finns kvar trots att den upphävdes. Vi har haft fem dokumenterade fall där en mobb tagit lagen i egna händer, säger Adrian Jjuuko.

Enligt honom har de misslyckats vad gäller att nå ut till politiker men de för samtal med polisen för att få dem att förstå.
– Vi är optimistiska om att ökad kunskap om hbtq-frågor kommer att bära frukt i framtiden. En ny antihomsexlag kommer troligen att antas men vi växer starkare för varje dag, anser Adrian Jjuuko.

Human Rights Awareness and Promotion Forum (HRAPF) arbetar för alla ugandiers rättigheter.

Human Rights Awareness and Promotion Forum (HRAPF) arbetar för alla ugandiers rättigheter. Foto: Maria Kabatanya

Parlamentsledamoten David Bahati medger att de fått utstå ett enormt tryck från utlandet i form av begränsningar – avslag på visumansökningar, indraget bistånd och lobbying om att inte investera i Uganda på grund av lagen.

Troligen har pressen från det internationella samfundet påverkat revideringen av antihomosexlagen. Hur det kommer att gå med det nya förslaget beror säkert också på faktumet att det är val i Uganda under år 2016.

Maria Kabatanya

Läs mer om Uganda från Amnesty International
Uganda: Discriminatory legislation fuels repression and abuse (16 oktober 2014)

Uganda: Lag mot homosexuella hävs (1 augusti 2014)

Uganda: Anti-Homosexuality Act prompts arrests, attacks, evictions, flight (Amnesty och Human Rights Watch undersöker lagens konsekvenser 15 maj 2014)

Läs mer om Uganda från Amnesty Press

PRIDE: Livet efter antihomosexlagen i Uganda och hoppet efter konstitutionsdomstolens utslag (2 augusti 2014)

Musevenis balansgång (Amnesty Press nr 1/2014)

Nu kan bara president Museveni stoppa den nya anti-homosexlagen i Uganda (28 december 2013)

Ett liv i skuggan – möt homosexuella i Uganda (Amnesty Press 15 juli 2013)

Uganda i väntan på homosexlagen (Amnesty Press nummer 5/2012)

”De tror att det är ett virus” - Hbt-rörelsen i Uganda kämpar mot myter (12 november 2010)

”Varje morgon när jag vaknar frågar jag mig själv om jag kommer att överleva dagen” (2 augusti 2010)

Hetsjakt på hbt-personer i Uganda (19 januari 2010)

Sista dagen på Pride House: hbt-rättigheter i Uganda och diskussion om vithetsnorm (3 augusti 2009)

Läs också
Americans’ Role Seen in Uganda Anti-Gay Push (New York Times 4 januari 2010)

reportage | 2015-01-20
Av: Maria Kabatanya